Вие сте в: Начало // Всички публикации // Честит празник, български медици!

Честит празник, български медици!

Моето здраве е мое право

В света правото на здраве на милиони хора е все още под заплаха. Болести, войни и погроми водят до смърт и инвалидност. Конфликтите заплашват живота, причиняват смърт, болка, глад и стрес. Изгарянето на отпадъци спонтанно води до климатични кризи и нарушава правото ни да дишаме чист въздух, като замърсяването на въздуха отнема по един живот на всеки пет секунди.
Световната здравна организация чрез своя икономически съвет е установила, че поне в 140 страни здравето като човешко право присъства в конституционни разпоредби. Но все още има страни, които не са приели и приложили закони за осигуряване на достъп до здравни грижи. Това означава, че 4,5 млрд. души /повече от половината от населението на земята/ не могат да получат устойчиво здравно покритие /по данни от 2021 г./.
Именно към тези хора е отправен девизът на Световния ден на здравето „Моето здраве е мое право”. Така се изтъква правото на всеки, навсякъде да има достъп до качествени здравни грижи, образование, информация, както и до чиста вода за пиене, чист въздух, дом, подходящи работни и екологични условия.
Правото на здраве е тясно свързано със и зависи от наличието на другите човешки права – на живот, храна, работа, образование, достъп до информация, свобода на асоцииране, свобода на движение. Което означава и достъп без дискриминация до качествени, навременни и подходящи услуги, детерминиращи здравето.
Световната здравна организация не спира да предупреждава за нарастващия недостиг на персонал в здравеопазването в глобален мащаб – очаква се до 2030 г. здравните системи да се нуждаят от още около 10 млн. специалисти. „Няма здраве без работещи в здравеопазването”, изразява тревога генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.