Вие сте в: Начало // Всички публикации // Българският лекарски съюз апелира за търпение при отразяване на медицински казуси

Българският лекарски съюз апелира за търпение при отразяване на медицински казуси

Централната комисия по професионална етика при БЛС е силно обезпокоена от зачестилите в последно време случаи на отразяване в медийното пространство на медицински казуси, свързани със загуба на живот или настъпили усложнения след извършено лечение.
Утвърждаващата се напоследък тревожна тенденция за даване на гласност на подобни случаи, преди да са приключили проверките от оторизираните органи и да са станали ясни резултатите от тях, за съжаление нанася петно върху цялото съсловие, индиректно внушава вина на лекарите и медицинския персонал за случилото се. Но и нещо много по-страшно: поставя лекарите под прицел за гнева на цялото общество.
Резултатите са налице: всекидневно ставаме свидетели на проявена вербална и физическа агресия срещу наши колеги и това се случва на фона на острия недостиг на кадри в сектора, крепящата се на работещи пенсионери система, огромното натоварване, отговорност и напрежение, на което непрестанно са подложени българските лекари.
БЛС апелира за търпение при оповестяване на подобни случаи в медийното пространство. Разбираме болката и тревогата на близките и сме съпричастни, но предварителното издаване на присъди в медиите, без да се познават фактите по конкретния случай и без да е на лице доказана лекарска грешка, повлича общественото недоволство върху цялото съсловие и води до необратими последствия. Тогава печеливши няма, а губещи сме всички – и лекарите, и пациентите.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.