Вие сте в: Начало // Всички публикации // Удържахме победа над прехода

Удържахме победа над прехода

Слово на главния редактор

Добър вечер, дами и господа. Добре сте дошли на юбилейния празник на „Форум Медикус” вие депутати, господин министър, господа офицери, вие дългогодишни партньори и приятели на вестника. Моля включете всички записващи устройства, пригответе камерите, запалете светлините. Тази вечер ще говорим за позитивното, за градивното, за доброто. За слънцето, което във душите грее, за традицията и за ценностните, неподвластни на годините.

Според едно проучване в началото на 2010 година 95 на сто от анкетираните не знаят нищо за химна „Върви, народе възродени”. Ще припомня – Стоян Михайловски написва текста през 1892 г. и го публикува в сп. „Мисъл” в Русе. Но стихотворението остава неизвестно до 1901 година, когато учителят по пеене Любомир Пипков сътворява музиката. Химнът се запява веднага. Първото изпълнение в Русе е от военния хор в града… И така вече сто и десет години „Върви, народе възродени” звучи във всяко българско училище, във всяка българска душа.

На 1 май 1945 г. излиза от печат първият брой на вестник „Здравен фронт”. Можем да го прочетем и днес в Народната библиотека. Не знаем как са изглеждали тогавашните журналисти, редактори и метранпажи. Дори не знаем кой е д-р Г. Шаров – първият отговорен редактор. Но сме сигурни, че през май 1945 г. там също са слушали „Върви, народен възродени”, защото има подобна дописка в третия брой. Това е само едно от доказателствата как – независимо от конюнктурата, ценностите остават да живеят.

На 1 август 1990 г. вестникът бе преименуван на „Форум Медикус” – закрит бе фронтът, открита бе широка обществена трибуна за сблъсък на мнения, становища, идеи и позиции по въпросите на българската медицина и на здравеопазването. Днес можем да твърдим, че 65 години професионалният медицински вестник е неизменен спътник на българския лекар, седмичен учебник по майсторство, траен наръчник по добра медицинска практика. Днес екипът на „Форум Медикус” – Снежана, Стойчо, Светлана, Георги, Диксен, Тамара, Маша и аз, сме горди, че удържахме победа над прехода и имаме уникалната възможност да честваме юбилей. Продължаваме всяка седмица да гостуваме на читателите. И макар да присъстваме и в глобалната мрежа, упорито вярваме, че писаното слово няма алтернатива. Защото и до днес списание „Мисъл” от 1892 г. се пази в библиотеката. Защото и до днес, където и да чергарства редакцията, упорито пренасяме със себе си една много стара пишеща машина, както и всички подвързани годишници на вестника. Всеки може да ги разлисти, да ги пипне, да проследи писаната история на здравното дело в България. Защото, уверявам ви, че който веднъж си е изцапал ръцете с печатарско мастило, то остава завинаги…

Естествено специализираният вестник не може без своите компетентни автори – броевете през годините са съхранили имена, позиции и становища на хиляди лекари, учени, здравни специалисти. Всъщност – на поколения лекари. Ще си позволя да илюстрирам това твърдение със съобщението, че тази вечер сред нас е доайенът на българската медицина проф. Александър Монов, написал първата си статия в „Здравен фронт” през 1952 година, наш уважаван автор и до днес. Най-младата репортерка във „Форум Медикус” /чувствително регулираща средната възраст на екипа/ е Светлана Димитрова. В тази юбилейна вечер достолепният и младият автор ще си стиснат ръцете. Защото ние смятаме, че поколенията не трябва да се мразят, а да си подават ръка. Тогава традицията остава жива, тогава „напред, народността не пада там, гдето знанието живей” от стих се превръща в мерило. За бъдещето, в което „Форум Медикус”, вярваме, също ще присъства.

Да ни е честит юбилеят.

За годишнината до „Форум Медикус” бяха изпратени сърдечни приветствия, подаръци и много цветя.

„Несъмнено „Форум Медикус” е авторитетно издание, признато не само сред специалистите в сферата на медицината, но и сред всички, ангажирани и заинтересовани от промените в системата на здравеопазването”, се казва в писмото от премиера Бойко Борисов.

Поздравителни адреси бяха получени и от председателя на Комисията по здравеопазване Десислава Атанасова, министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, управителя на НЗОК д-р Нели Нешева, вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, председателя на БАПЗГ проф. Станка Маркова, от ректорите на медицинските университети във Варна и в Пловдив, от МБАЛ в Кърджали и Югоизточноевропейския медицински форум.

Да уважаваме и хубавите неща

- Поздравявам вестник „Форум Медикус” с 65-годишнината. Във времето, в което разполагаме с интернет и много лесно можем да достигнем до всякаква информация, е много важно да имаме едно признато, балансирано и стабилно издание. Важно е също така да има и хубави моменти, в дните, в които се чуват толкова лоши неща за здравеопазването. Необходимо е също така да знаем, че в системата работят много качествени хора. Част от тях днес са в тази зала – получавали са, получиха днес, а някои ще получат награди и през следващите години. Защото е важно да отличаваме и хубавите неща, когато ги има.

Министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов

Да съхраним традицията

- Искам да благодаря за трибуната, която вестникът дава на всички нас – специалисти, мениджъри, синдикати, да критикуваме и да хвалим това, което се случва в здравеопазването. Благодаря от сърце, че ви има. Ние с всички сили ще подкрепяме изданието, за да продължи успешно още поне 65 години.

Искам да кажа, че в България останаха малко традиции. Една от тях е „Форум Медикус”. Въпреки трудностите успявате да поддържате една чудесна инициатива в нашата общност. Пожелавам да продължите да организирате прекрасни тържества. С удоволствие участвам всяка година на вашия празник, на който се срещам с много мои колеги и състуденти.

Д-р Иван Кокалов

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.