Вие сте в: Начало // Всички публикации // Нови възможности за лечение на меланом

Нови възможности за лечение на меланом

Водещи специалисти в сферата на дерматоонкологията представиха на конгрес в София постижения на медицината и резултати от най-новите научни изследвания за лечение на меланом и редки кожни тумори. „Развитието на технологиите и терапиите в тази област е толкова бързо, че вече можем да говорим за революция в лечението на малигнен меланом, което дава нови перспективи пред пациентите и все по-често води до успешен резултат“, твърдят от Българската асоциация по дерматоонкология (БАДО), организатор на форума.
- Поканихме колеги с най-много опит в България и водещи специалисти от света, за да сверим часовниците си и да обменим информация за най-новите възможности за диагностика и лечение. Представени бяха нови диагностични техники, иновативни методи за лечение и изследвания на нововъзникващи терапии. Това превърна конгреса в ефективна платформа, в среда за взаимодействие между водещите лекари в областта на дерматоонкологията у нас и в чужбина, коментира д-р Гергана Шаламанова, председател на БАДО.
- За първи път конгресът насочи вниманието към терапевтичните подходи при малигнен меланом в детска и юношеска възраст, което доскоро се смяташе за мит. Акцентирано бе и  на възможностите за предиктивна диагностика с иновативни биомаркери и имунносвързаните странични реакции, чието овладяване е бъдещето на лечението с имунотерапия, допълва д-р Ива Гаврилова – секретар на БАДО.
Представена бе и най-голямата регистрационна система за пациенти с меланом и редки кожни тумори „The European Melanoma Registry“ (EUMelaReg), към която наскоро се присъедини и България. Платформата обработва данни от 15 държави, за повече от 10 000 пациенти, като въведените случаи от страната ни вече са над 350.
- Достъпът до подобна база данни е безценен ресурс, който ни позволява да стигнем до глобалния опит и да съизмерим реалните възможности за лечение у нас и постигнатите резултати, казва д-р Гаврилова, която е главен координатор на МеlaReg за България. По думите й регистърът отваря врати пред българските лекари за участие в международни изследователски проекти, а на пациентите – достъп до международни клинични проучвания, кое-
то е още една възможност за лечение на меланом и редки кожни тумори, за които все още няма одобрено или реимбурсирано лечение.
Във форума участваха проф. Якоб Шахтер – онколог в Sheba Medical Center, Израел, проф. Майкъл Вайхентал от Клиниката по дерматология, венерология и алергология на университета в Кил, Германия, проф. Лидия Кандолф-Секулович – ръководител на Клиниката по кожни и венерически болести, Военномедицинска академия, Сърбия, проф. Пьотр Рутковски – ръководител на Клиниката по тумори на меки тъкани, кости и малигнен меланом на Националния изследователски институт по онкология, Варшава, Полша, проф. Здравка Демерджиева – началник на Клиниката по дерматология и венерология в болница Токуда, проф. Петранка Троянова – началник на Клиниката по лъчелечение и медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, проф. Христо Шивачев – началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“; проф. Снежина Василева и доц. Косара Дреновска от Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ „Александровска“, проф. Галина Куртева и много други.
На форума проф. Здравка Демерджиева запозна колегите си с най-честите видове пигменти лезии в детска възраст, с които се сблъсква дерматологът в практиката си. Проф. Петранка Троянова разкри дерматоскопски възможности за диагностика на различните видове пигменти лезии при деца и юноши, а проф. Христо Шивачев насочи вниманието към възможностите за оперативно лечение на кожни тумори и по-специално меланом в детска възраст. Той очерта и пътя на пациента под 18 години.
Експертите обсъждаха и проблема за подмладяване на меланома, за все по-често диагностициране на пациенти под 40-годишна възраст. По темата говори и
д-р Георги Стаменов от екипа на болница „Надежда“, където от години работят в областта на онкофертилитета и действат като Национален център за запазване на репродуктивните възможности при пациенти с онкологични заболявания.
Силен интерес предизвика специализираният дерматологичен форум „Великият имитатор продължава да ни предизвиква“, с участието на проф. Мирослава Кадурина, България, и проф. Емилиос Лалас, Гърция.
- Науката направи много сериозни и сигурни крачки през последните години в диагностиката и лечението на малигнения меланом. Всички ние ги направихме и заедно се борим за каузата да осигурим един по-нормален начин на живот за нашите пациенти. Дерматоонкологията обединява специалисти от различни области – медицински онколози, дерматолози, патолози, гастроентеролози, офталмолози, хирурзи, лъчетерапевти. Всички показахме, че заедно сме по-добри и вярвам, че богатата научна програма на конгреса е помогнала на всеки един от нас да стане още по-добър в това, което прави, каза в заключение д-р Гергана Шаламанова.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.