Вие сте в: Начало // Всички публикации // В ЕС сме подготвени да овладеем инфекцията – твърди главният учен на СЗО за Зика

В ЕС сме подготвени да овладеем инфекцията – твърди главният учен на СЗО за Зика

Вече е известно твърдението, че вирусът Зика вероятно причинява тежки дефекти при новородени. Това твърдение привлече вниманието на света и даде тласък на изследванията на заболяването. На 17 февруари т.г. Комисията по обществено здраве към ЕП разисква темата с представители на СЗО.

Д-р Роберто Бертолини, главен учен и представител на СЗО за Европа, заяви, че в ЕС са подготвени за овладяване на евентуална инфекция.

Интервюто с д-р Бертолини препечатваме от сайта на Европейския парламент.

- Вирусът е познат от 1947 г., защо досега не е имало усилия за разработване на ваксина?

- Това е една от многото болести, които познаваме, но за които нямаме ваксина, тъй като разпространението е ограничено. Или пък болестите са леки, както е в случая. Едва в последно време с първите случаи на микроцефалия във Френска Полинезия през 2013-2014 г. се появи тревога. Сега ситуацията е много по-сериозна и има натиск от общественото мнение и от правителствата за проучвания за ваксини.

- Колко време ще отнеме разработването на ваксина? Каква е вероятността от успех?

- Мисля, че ще имаме успех. Вече натрупахме опит с ваксинацията срещу Ебола – успяхме да разработим почти пълна ваксина срещу Ебола за много кратко време. Оптимисти сме, че ще разполагаме с предварителна ваксина за експерименти през следващите 15-18 месеца. Случаят с Ебола е важен урок за много хора. Налице е голяма промяна в отношението.

- Има ли риск за разпространение в ЕС? Какъв е най-лошият и най-добрият сценарий? Готови ли сме да реагираме?

- Най-лошият сценарий е комарите преносители да дойдат в Европа и да започнат да хапят хора и да пренасят болестта. Друг междинен сценарий е пренасянето на болестта чрез вече установили се комари, които са разпространени в някои страни от Южна Европа. Най-добрият сценарий е, ако това се случи, да успеем да изолираме района, да премахнем комарите и да овладеем инфекцията. По мое мнение това е най-вероятният сценарий, тъй като съществува силна система на здравеопазване в Европа.

- Сигурни ли сме, че микроцефалията се причинява от комари и от Зика? Или съществуват и други фактори, които са отговорни?

- Вирусът бе изолиран в бебета с малформации – връзката е много силна. Но, разбира се, не можем да изключим други предпоставки – генетични фактори, други вируси и т.н.

- Някои казват, че микроцефалията може да бъде причинена от пестициди, които се добавят към водата за пиене?

- Пиропроксифен е пестицид, който се използва широко повече от 20 години. Никога не са били наблюдавани малформации. Той се приема за толкова безопасен, че се използва за дезинфекция на питейна вода. За момента не смятам, че има каквито и да е основания за подобни твърдения.

- Смятате ли, че мерките за унищожаване на комарите ще имат ефект? Какво мислите за идеите за разпространяване на генно модифицирани комари или за бактерии срещу преносителите?

- Преносителите на инфекцията не се влияят от голям брой инсектициди. Затова се нуждаем от нови оръжия. Съществуват три направления в тази насока. На първо място са генно модифицираните комари, които не пренасят болестта. На второ място е стерилизацията на мъжките комари чрез радиация. На трето място са бактериите, които лишават мъжките комари от възможност за оплождане. Мисля, че тези методи могат да бъдат изключително ефективни и по-добри от използването на тонове пестициди, към които комарите са все по-резистентни.

- СЗО наскоро обяви, че ще има нужда от милиони долари за изследванията. Очаквате ли ЕС да предостави финансиране?

- Да. Отправили сме искане за около 53 млн. долара, от тях за СЗО са 25-28 млн. долара, а останалите средства са за други агенции – УНИЦЕФ например.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.