Вие сте в: Начало // Всички публикации // Медицинският университет в София – единен и силен

Медицинският университет в София – единен и силен

Два пъти годишно академичният многолюден авторитетен екип на Медицинския университет в София се събира на тържествени церемонии. В края на ноември се отбелязва годишнина от създаването на медицински факултет в България, чийто продължител днес е Медицинският университет в столицата. А Световният ден на здравето – Ден на българския здравен работник, по традиция се отбелязва официално като празник на научноизследователската и преподавателската общност на висшето училище.

На 9 април тази година залата на операта отново бе изпълнена с беловласи учени и красиви млади студенти, със специализанти, асистенти и доценти, с професори, член-кореспонденти и академици – всички те обединени от всеотдайното служене в храма на медицинската Алма матер. Официални гости бяха представители на всички институции у нас, сред които Даниела Бобева, Йорданка Фандъкова, акад. Стефан Воденичаров, д-р Нигяр Джафер, проф. Чавдар Славов и мн. други.

Крайъгълен камък на церемонията – също по традиция, бе словото на ректора на Медицинския университет чл.-кор. проф. Ваньо Митев. В присъщия си откровен и ясен стил ректорът поздрави с празника всички присъстващи, след което направи обзор на постигнатото и анализ на целите на университета занапред. Той изтъкна мащабите на т.нар. изнесено обучение, което след Кипър и Швейцария е в процес на реализация за Мадрид и Израел, водят се преговори и за старт на инициативата в Австрия. Проф. Митев подчерта, че следваща цел трябва да бъде франкофонският образователен пазар, защото ръководството на университета се стреми да прилага диверсификацията и в това поле на общественото познание. Ректорът даде висока оценка и на усилията на всички, допринесли за ръста на броя на студентите – от 4860 на 8339, на чуждестранните студенти – от 700 на 2500,от които половината са от страни от Европейския съюз.

Какво прави университета важен – риторично попита ректорът. И отговори, че това е високото качество на образователния процес, авторитетното ниво на преподавателската и научната дейност. Според него

критериите за качество

тепърва ще стават водещи – тогава, когато ще се оценява приносът на всеки един член на академичния екип за общия възход на висшето училище по медицина. Тогава, когато всяко възнаграждение ще се определя според научната продукция и качеството на преподаването.

Ректорът се спря и на несъвършенствата на рейтинговите оценки с днешна дата, като повтори своята теза, че държавата трябва да определя субсидиите за университетите според мястото им в рейтингите – но рейтинги с ново лице и с реалистични критерии.

Развитието на строителната програма също бе акцент в словото на проф. Митев – той изтъкна като постижения придобиването на терени в Александровска болница, на сграда и земя във Враца, където действа филиал на университета, ремонта на общежитията и др.

- Успяхме да направим поврат в общото развитие на висшето училище – подчерта ректорът. – 11 пъти увеличихме приходите, 3 пъти увеличихме възнагражденията на състава, отделихме 40 млн. лева за апаратура в университетските болници. И което е най-важно – днес Медицинският университет в столицата е единен както никога досега.

По-нататък проф. Митев сподели публично своята идея за възможността университетът – тъй като има много филиали, тъй като има разнообразни структури, тъй като успява да изнася обучение в чужбина

да си върне името Медицинска академия

И обеща идеята да бъде подложена на публично обсъждане.

Факт е, че предложението на ректора бе посрещнато с аплодисменти.

Церемонията, водена от председателя на Общото събрание на университета проф. Генчо Начев, продължи с приветствия от председателя на БАН акад. Ст. Воденичаров, от зам.-министър проф. Ч. Славов. Сцената оживя от десетки букети – поздрав и оценка за приноса на Медицинския университет в София за развитието на образованието, на обучението, на медицинската наука и практика у нас. Получени са и десетки поздравителни адреси.

Церемонията продължи с обявяване на тазгодишните носители на наградни знаци на университета.

С „PANACEA“ – златна, за постижения бяха отличени:

- проф. Марин Маринов – в медико-клиничната област;

- проф. Николай Ламбов – в медико-биологичната област;

- проф. Невена Цачева – Христова – в медико-социалната област.

Награден знак “SIGNUM LAUDIS” на лента за особени заслуги за развитието на МУ получи доц. Пенка Маринова.

Вълнуващо и извън протокола тържествената церемония завърши с награждаване – от името на Общото събрание и на Академичния съвет за изключителни заслуги и по повод навършването на 60 години ректорът чл.-кор. проф. Ваньо Митев бе удостоен с почетен знак на университета.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.