Вие сте в: Начало // Всички публикации, Медик на годината // Eкипът на МБАЛ в Шумен e „МЕДИК НА ГОДИНАТА’2016”

Eкипът на МБАЛ в Шумен e „МЕДИК НА ГОДИНАТА’2016”

На 6 март т.г. в Шумен се състоя церемония под наслов „Лекарите от Шумен – пример за професионализъм в действие“, организирана от редакционната колегия на вестник „Форум Медикус“, който за 26-и път връчи уникалната си награда „Медик на годината“.

На тържеството в Шумен присъстваха над 120 специалисти от болницата – лекари, медицински сестри, служители, които в часовете на изпитание, на 10 декември м.г. са обединили усилия, за да помогнат на засегнатите по време на тежкия инцидент на гара Хитрино. Гости бяха представители на общината в Шумен, на РЗИ в града, на неправителствени организации, сред които д-р Светлана Маркова – зам.-кмет на Шумен, д-р Андрей Кехайов – президент на Югоизточноевропейския медицински форум, д-р Мариана Симеонова – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.

Церемонията започна с кратко слово на главния редактор на „Форум Медикус“, която разказа накратко историята на специализирания вестник, започнал да излиза преди 71 години, неизменно отразявал събитията в българската медицина и здравеопазване и през ХХ, и през ХХI век. Показани бяха факсимилета от интервюта, информации и кореспонденции за развитието на здравеопазването в Шумен и региона от 70-те, 80-те години на миналия век, както и от времето на прехода. Подчертано бе, че наградата „Медик на годината“ е учредена през 1991 г. от редакционния екип на специализирания медицински вестник, като целта е да се направят обществено достояние постиженията на български медицински специалисти и учени, тъй като този тип успехи по принцип остават встрани от общественото внимание. На присъстващите бяха показани кадри от тържествата през годините, когато за носители на приза са определяни изтъкнати български лекари, учени и екипи, които оставят трайна диря в развитието на медицинската наука и практика в България. Акцентирано бе, че през тази година за пръв път тържеството за връчване на наградата е организирано извън столицата.

Главният редактор обяви решението на редакционната колегия и обществения съвет към вестника за определяне за „Медик на годината’2016“ на Екипа на Областната болница в Шумен и прочете специална грамота.

Отличието се присъжда за навременност, компетентност, бърза реакция, професионализъм и себеотрицание при овладяване на мащабната кризисна ситуация при тежкото бедствие с много пострадали хора на гара Хитрино през декември 2016 г. Званието „Медик на годината“ откроява екипа на Областната болница, издържал на превратностите на прехода, понесъл тежестите на безкрайната реформа, устоял на продължителните трудности. И запазил най-ценното от характеристиката на медицинската практика – да се действа точно и навреме в полза на пострадалия, на болния човек.

Наградените и организаторите получиха много поздравителни адреси: от Президента на Република България, от Министър-председателя, от Министерството на здравеопазването, от Националната здравноосигурителна каса, от Българския лекарски съюз, от Българския фармацевтичен съюз, от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, от Федерацията на синдикатите в здравеопазването, от Българския червен кръст, от декана на Факултета по обществено здраве при Медицинския университет в София, от директора на Университетската болница „Александровска“, от председателя на Българската асоциация по лекарствена информация.

Организаторите от вестник „Форум Медикус“ изразяват благодарност за любезното съдействие на спонсорите от Novo Nordisk, Boiron, Винарска изба – Драгоево, както и на всички спомоществователи.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.