Вие сте в: Начало // Всички публикации // Територия на иновациите в неврологията

Територия на иновациите в неврологията

Десетият юбилеен Collegium praxis neurologicae бе проведен от 10 до 12 октомври т.г. в Шумен с наслов „Шумен и приятели’2014”. Колегиумът е научно-практически формат, създаден от невролози от Шумен през 2004 г. През годините интересът към него нарасна и инициативата бе подкрепена от невролози в Русе, където се провежда под името „Дунавски неврологичен форум”. Замислен първоначално като регионална проява за Североизточна България, колегиумът вече е национален. Традиционно се провежда под егидата на Българското дружество по неврология.

– Вие ни повярвахте, а ние като организатори се опитваме да даваме посока, да зареждаме с позитивизъм, да изграждаме позиции, да генерираме промяна. Заедно търсихме познание и перспектива, откривахме предизвикателства, развенчавахме митове. Затвърдихме стари приятелства, създадохме нови. Нашите срещи се характеризират с колегиална, приятелска подкрепа, с откриване на стимулиращата перспектива. Целта ни беше една – да увеличаваме престижа и професионализма си като лекари, като невролози! Постепенно всички заедно направихме нашите срещи национални, защото те станаха истински мост между академизма и неврологичната практика. За десета година, за десети път оставаме в полето на приятелството и професионализма, защото смятаме, че е ползотворно. Вие с вашето присъствие и активно участие ни убедихте в това. Така се обърна към участниците д-р Ивайло Петров, началник на отделение по нервни болести в МБАЛ в Шумен и инициатор на форума.

Организаторите – лекарите от Дружеството на невролозите в Шуменска област и МБАЛ в Шумен, избраха достатъчно предизвикателна тема –

„Новите технологии и неврологията“

В пет научни сесии бяха представени различни аспекти на новите технологии в диагностиката, в лекарственото и неврохирургичното лечение на епилепсия, множествена склероза, болест на Паркинсон, мозъчни аневризми, на каротидна патология, на патологията на гръбначния стълб.

Натоварената научно-практическа програма, която включваше както научни симпозиуми, така и авторски презентации, през тази година наложи да бъде пропусната винаги интересната „Dr Chaos Academy”. Модератори и лектори бяха известни невролози – чл.-кор. проф. Ив. Миланов, проф. П. Стаменова, проф. Ек. Титянова, проф. Л. Трайков.

Най-голям интерес и разгорещени дискусии предизвикаха докладите на неврохирурзите от УБ „Св. Иван Рилски” в София за неврохирургично лечение на фармакорезистентна епилепсия и при късен паркинсонизъм. При пълна аудитория протекоха и презентациите на неврохирурзите от УБ ”Св. Марина” във Варна и ВМА за съвременно ендоваскуларно лечение на мозъчни аневризми, както и докладите на доц. Иво Петров и доц. Марко Клисурски от Сити Клиник в София.

Участваха около 150 невролози, кардиолози, ОПЛ и неврохирурзи от цялата страна.

По време на всяка сесия бе провеждан тест, а решилите го отлично получиха награди. Голямата награда – цифров фотоапарат, спечели д-р Събина Милчева.

Организаторите изказват благодарност на всички, които спомогнаха за успешната реализация на събитието – община Шумен, МБАЛ в Шумен, РЛК и др.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.