Вие сте в: Начало // Всички публикации // „Не се пречупвай”

„Не се пречупвай”

Близо 32 млн. души (5,6% от населението на Европа) страдат от остеопороза, сочат последните данни на Международната фондация по остеопороза (IOF), обхващащи жителите на 29 европейски държави. Броят на остеопоротичните фрактури към 2019 г. е приблизително 4,3 млн., а очакванията са до 2034 г. той да нарасне до 5,3 млн., което неминуемо ще повиши и разходите на здравната система за тяхното лечение.
Проучването на IOF изследва различни показатели, като прави съпоставка между тях в отделните държави. Данните показват ограничен достъп до диагностика и по-конкретно до изследвания на костната плътност за българските пациенти, както и сериозно забавяне в лечението. Над 76% от жените в България над 50-годишна възраст, които имат висок риск от поява на нова остеопоротична фрактура, не получават навременно или адекватно лечение.
Скорошно проучване, проведено в България, анализира лечението на 1206 жени с установена остеопороза в рамките на 4 години, като по-голямата част от тях (88,3%) са без предишни фрактури. От всички 1206 пациенти 731 (60,6%) приемат лечение през втората година, само 524 (43,4%) през третата година и едва 403 (33,4%) през четвъртата година, в края на наблюдателния период. Основните причини за преждевременно прекъсване на лечението са финансови, последвани от липса както на ангажимент от страна на пациентите, така и на разбиране на риска от поява на фрактури.
По време на годишната среща на Американското дружество за изследване на костите и минералите (ASBMR) в началото на октомври т.г. Амджен обяви нови данни относно временните тенденции в честотата на фрактури на бедрената кост и фармакологичното лечение след появата на такива фрактури в Азия, Европа, Океания, Северна и Южна Америка. Резултатите от проучването разкриват, че фрактурите на бедрената кост представляват значителен проблем за общественото здраве по целия свят, както и че ефектите от застаряващото население и неоптималното фармакологично лечение могат да допринесат за увеличаване на тежестта на остеопорозата върху здравната система и обществото.
Проучването е ръководено от Университета в Хонконг и се основава на тринадесет източника на данни от Австралия, Канада, Германия, Хонконг, Италия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея, Испания, Тайван, Обединеното кралство и две системи от САЩ (Medicare и Optum’s de identified Clinformatics® Data Mart Database), като показва увеличаване на броя фрактури на бедрената кост на годишна база. Същевременно прилагането на фармакологично лечение в рамките на 12 месеца след появата на фрактура варира от 11,5% до 50,3% по целия свят, като през последните годишни тенденциите показват значително понижаване в някои здравни системи (напр. Medicare на САЩ).
Всяка година на 20 октомври се отбелязва Световният ден за борба с остеопорозата. В световен мащаб всяка трета жена и един на всеки пет мъже на възраст над 50 години ще получат фрактура вследствие от остеопороза до края на живота си. Счупването на кост може да бъде променящо жи-
вота събитие, което да доведе до болка, загуба на подвижност и промяна в начина на живот.
Амджен България стартира информационна кампания, посветена на борбата с остеопорозата, под надслов „Не се пречупвай!“, с подкрепата на актрисата Марта Вачкова и ревматолога д-р Родина Несторова. Като част от кампанията Амджен обяви старта на нова платформа за пациенти, наречена www.krehkikosti.bg. Платформата съдържа информация за заболяването, методи за диагностика, както и полезни материали и съвети за превенция и поддържане на добро костно здраве.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.