Вие сте в: Начало // Всички публикации // Български опит във флексибилната уретероскопия

Български опит във флексибилната уретероскопия

Доц. Еленко Попов представи опита на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в лечението на бъбречно-каменната болест по време на форум „Experts in stone disease“, който събра в Атина специалисти по бъбречно-каменна болест от целия свят.
Доц. Попов презентира опита на българските уролози в областта на флексибилната уретероскопия – водещ метод за лечение на камъни в горните пикочни пътища и най-вече в бъбрека.
- Това е минимално инвазивен ме-тод, при който не се нарушава целостта на тъканите на пациента, а с мека, гъвкава камера се „качваме“ по пътя на урината – през пикочния канал, пикочния мехур в посока към бъбреците – физически достигаме камъка, който се разрушава с помощта на лазер. Процедурата е изключително щадяща за пациента, който си тръгва без никакъв разрез, а възстановяването е много бързо, обяснява доц. Еленко Попов.
Около 8-10 пациенти на месец се лекуват чрез тази процедура в клиниката в болницата. В момента в света тя измества почти всички други методи, особено когато става въпрос за големи камъни.
- Единственото реално ограничение за този метод е камъкът да не надвишава 2 см, което е доста сериозен размер за камък в бъбреците. Достатъчно е камерата да успее да достигне до мястото, защото няма камък, който да може да устои на силата на лазера, коментира урологът.
Клиниката разполага с най-новото поколение хибриден тулиев лазер със сериен номер 27 (това означава, че към края на 2019 г., когато е монтиран, в света е имало само 26 такива апарата). Уредът е известен като джобното ножче в урологията, тъй като освен за разбиване на камъни в бъбреците е подходящ и за редица други интервенции, включително и върху простатната жлеза.
Доц. Еленко Попов е участвал активно в събитието в Атина с презентации, като модератор на дискусия, свързана с ролята на нефролозите и уролозите в лечението на бъбречно-каменната болест.
Създател на форума „Experts in stone disease“ е prof. Noor Buchholz, при когото българският уролог е специализирал. Той е един от водещите специалисти по минимално инвазивно лечение на бъбречно-каменна болест.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.