Вие сте в: Начало // Всички публикации // Българската школа по ендокринология

Българската школа по ендокринология

С тържествено събитие в аулата на „Майчин дом“ бяха чествани 75-ата годишнина на Катедрата по ендокринология към Медицинския университет – София, 60-ата годишнина на Университетската болница по ендокринология, както и 75-ият рожден ден на дългогодишния ръководител на двете структури и преподавател проф. Сабина Захариева.
Събитието беше уважено от министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, зам.-министри на здравеопазването, ректора на МУ в София проф. Бойчо Ланджов, деканите, директори на медицински колежи, председателя на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова, директори на университетски болници, преподаватели, служители в болницата, гости.
В приветственото си слово проф. Ланджов отбеляза, че „развитието на Катедрата по ендокринология и на Болницата по ендокринология е демонстрация на важните ценности в здравеопазването и в обучението по медицина – опит, приемственост и търсене на приложими в практиката решения, които са съчетани със стремеж към постоянно развитие и иновации“.
От името на ръководството на МУ в София проф. Ланджов  връчи на проф. С. Захариева „Почетен знак на Ректора“ за дългогодишната й ръководна, учебно-преподавателска и научноизследователска дейност.
Министър Кондева посочи: „Използвам възможността да изкажа своя респект към дългогодишния ви стремеж да осигурите на пациентите с ендокринни проблеми най-ефективната и компетентна медицинска помощ в съответствие със съвременните европейски стандарти“.  Министърът отправи специален поздрав и към проф. Захариева по повод на нейната годишнина. Тя информира, че е взето решение Министерският съвет да предложи на президента проф. Захариева да бъде наградена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за значим принос за развитието на културата, изкуството, образованието и науката.
Деканът на Медицинския факултет проф. Димитър Буланов удостои проф. Захариева с почетния знак на МФ. Той връчи на чл.-кор. проф. Цветалина Танкова почетна грамота за Катедрата по ендокринология – за заслуги в научно-преподавателската, научната дейност и утвърждаването на авторитета на Медицинския факултет.
Самата проф. Захариева изказа благодарности към всички гости на събитието и направи презентация на основните моменти от развитието на българската ендокринологична школа.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.