Вие сте в: Начало // Всички публикации // Свидетели сме на епидемия от цезаризъм

Свидетели сме на епидемия от цезаризъм

През изминалите дни, след като инициативата „Индекс на болниците” огласи в числа и данни раждаемостта у нас, от Медицинския комплекс „Д-р Щерев”разпространиха обръщение на основателя проф. Ат. Щерев към бъдещи майки и пациенти. Поради значимостта на темата и аргументираността на твърденията, публикуваме позицията изцяло.

Уважаеми пациенти и скъпи бъдещи майки,

Обръщам се към вас от позицията не просто на репродуктивен специалист и акушер-гинеколог с 50-годишен опит, но и като лекар, който иска най-доброто за доверилите му се пациенти.

През изминалите години на моята медицинска практика, чрез моите консултации, чрез процедурите, които съм извършил, и чрез ражданията, които съм водил, на бял свят са се появили толкова на брой деца, колкото е населението на среден български общински град. Именно затова бих искал да поговоря за тема, която за мен е изключително чувствителна и много важна – оперативното родоразрешение или раждането чрез цезарово сечение.

Причина за това мое обръщение са засилващите се критики и недоволство към нашата болница – Медицински комплекс „Д-р Щерев“, че в последните месеци налагаме все по-строга политика срещу провеждането на раждания чрез цезарово сечение, включително и насочване на наши пациенти към други болници, когато се настоява за оперативно родоразрешение, без да има индикации за това.

В изминалите години в българското общество се настани тезата, че цезаровото сечение е „по-лесният“ начин да се роди дете. Аз бих искал да попитам може ли една оперативна интервенция да е по-атравматична и безпроблемна от един естествен физиологичен процес?

В отговора на този въпрос трябва да се търси разковничето за коректното отношение към оперативното родоразрешение или така нареченото цезарово сечение (накратко ‘секцио’). Преди всичко трябва да се има предвид, че по правило родоразрешението чрез секцио се извършва, когато има опасност за здравето и живота на майката или/и бебето при провеждане на раждане по естествените родови пътища. Предприемането на цезарово сечение трябва да почива на конкретни медицински индикации, които да налагат и оправдават неговото приложение. Никой не отрича, че съществуват редица случаи и спешни ситуации, когато нормалното раждане може да крие рискове за родилката и плода, при които оперативното родоразрешение е не само препоръчителна, но и животоспасяваща операция. Извън тях обаче раждането по нормален път е винаги за предпочитане и всяка здрава жена не бива да има никакви притеснения, че може да се справи с него.

За съжаление обаче през първите две десетилетия на XXI век в по-слабо развитите страни по света се наблюдава една „епидемия“ на цезаризъм. Прилагането на секцио в България също придоби епидемични размери. Причините за това може да бъдат няколко:

- Увеличава се значително средната възраст на първо раждане (напредналата възраст се използва като индикация за оперативно родоразрешение);

- Все повече са жените, които са родили първото си дете чрез цезарово сечение и лесно се насочват сами или от своите лекуващи лекари към т.нар. ре-секцио (макар отдавна да е отхвърлена тезата „веднъж раждане чрез секцио, винаги раждане чрез секцио“);

- Цезаровото сечение става много лесно и удобно за лекаря, а и за бременната жена – датата и часът на раждането се планират предварително, ако няма усложнения, операцията продължава около час (за разлика от едно нормално раждане, което може да се проточи цяло денонощие), по време на самата операция жената не усеща болка и т.н.;

- Голяма част от АГ специалистите са демотивирани да насърчават бременните жени и, което е по-лошо, са деквалифицирани да водят вагинално раждане (защото основното изискване е раждането да се проведе с минимален родов травматизъм за майката и за нейното бебе).

Тук обаче трябва да се припомнят сериозните заплахи, които вървят ръка за ръка с цезаровото сечение, като една коремна оперативна интервенция. В подробното информирано съгласие за избор на начин на родоразрешение в нашата болница, ние сме извели цели 16 точки, описващи недостатъци на секциото пред вагиналното раждане. Сред тях са:

- Майчината смъртност е 3 пъти по-висока при цезарово сечение;

- Раждането с цезарово сечение увеличава риска от възникване на тромбоемболия с цели 4 пъти повече, отколкото нормалното раждане;

- Увеличава се значително рискът от патология при последваща бременност при цезарово сечение спрямо нормално раждане;

- Родените чрез секцио деца боледуват по-често от алергии, астма и други имунозависими страдания;

- Възстановяването е много по-бавно при оперативно родоразрешение, отколкото при раждане по естествените родови пътища.

Всички тези рискове отдавна са разбрани във водещите АГ клиники в развития свят, където се стремят да поддържат процент на оперативните родоразрешения под 30.

Във връзка с всичко изброено, в нашата болница проведохме няколко годишна кампания с привличане на опитни акушер-гинеколози и акушерки, с осигуряване на необходимата апаратура и с въвеждане на реформа на организацията на работа в нашите отделения. През април 2019 г. направихме вътрешна реорганизация и разделихме нашите АГ специалисти по направления, което, като всяка промяна, ни донесе значително напрежение сред екипите, а и немалко недоволство сред пациентите, които трябваше да сменят своите лекуващи лекари.

Независимо от трудностите обаче, ние продължихме напред и успяхме да свалим процента на цезарови сечения в нашата болница от 80% до 35%. Целта ни е да постигнем процент на оперативни родоразрешения между 15-30, разбира се, с минимален родов травматизъм на майките и техните бебета.

Пътят към постигането на това е изключително труден. Той минава през напрежение сред медицинския ни екип, през недоволни пациенти, които напускат болницата ни и се насочват към други клиники за своето цезарово сечение по желание, през обвинения, че „измъчваме“ родилките да раждат по нормален начин. Може би, ако гледахме само нашия интерес, вече щяхме да се откажем за постигането на целта – под 30% цезарови сечения. Ние обаче ще продължим напред, защото вярваме и сме убедени, че това е в най-добър интерес за нашите пациенти, в интерес на по-голямата част от доверилите ни се бъдещи майки. Нормалното раждане е пътят за появата на новия живот, създаден от природата. Милиарди човешки същества са се родили по този начин и всяка жена с подходящата физическа и психологическа подготовка и нагласа може да се справи в този знаменателен момент. Ако медицинските индикации или ходът на самото раждане изискват оперативна намеса, нашите медицински специалисти са тук, за да осигурят добрата грижа и внимание. Извън това, всяка наша пациентка е свободна да се насочи към друга болница за извършване на цезарово сечение по желание.

За финал бих искал да се обърна към доверилите ни се бъдещи майки, без индикации за оперативно родоразрешение: Пожелавайте нормално раждане и се подготвяйте за него по време на цялата бременност! Ние ще ви помогнем то да се случи!

Проф. Атанас Щерев

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.