Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Хематологични заболявания – диагностични проблеми и терапия в доболничната помощ

Хематологични заболявания – диагностични проблеми и терапия в доболничната помощ

Д-р Марияна Зюмбюлева от Клиниката по хематология в Александровска болница специално за „Форум Медикус“

- През приемно-консултативния кабинет по хематология  в диагностично-консултативния център на Александровска болница всеки месец преминават над 400 пациенти. Пред хематологичния кабинет винаги има хора – сутрин приемаме пациенти за стационарно лечение и консултираме лежащоболни, включително и от други лечебни заведения, а следобeд по договор с НЗОК консултираме пациенти с направление №3.

Повечето болни идват при нас насочени от личния лекар, когато е открил някакви отклонения в пълната кръвна картина. Не винаги обаче такива отклонения се дължат на хематологично заболяване. Ето защо често в практиката диагностицираме други заболявания – СПИН, цироза, хепатити и т.н. Трябва да се има предвид, че всяко по-сериозно заболяване се отразява върху кръвта.

Най-общо можем да разделим заболяванията на кръвта на доброкачествени и злокачествени. Диагностичният процес започва с изследването на следните показатели от ПКК : хемоглобин, еритроцити, левкоцити, тромбоцити, среден обем на еритроцити (MCV), средно съдържание на хемоглобин в еритроцита (MCH), средна концентрация на хемоглобин в еритроцита (MCHC), както и ретикулоцити, желязо, ЖСК, билирубин.

Желязодефицитната анемия е най-честото хематологично заболяване. При нея са налице ниски стойности на хемоглобина, на еритроцитите, на MCV, на MCH,на MCHC, на желязото и високи – на ЖСК. Стойностите на показателите от ПКК при желязодефицитна анемия са сходни с показателите при таласемия. Ето защо за поставяне на диагнозата трябва да се изследва и стойността на желязото. При първа бременност със съмнения за анемия се предполага, че е желязодефицитна, но понякога се оказва, че това е таласемия. За поставяне на тази диагноза е необходимо изследване освен на ПКК и на останалите изброени по-горе показатели. Всъщност диагностицирането на желязодефицитната анемия е лесно, но по-важно е да се открие причината за състоянието, да се установи къде е кръвозагубата. Възможна причина е провеждането на диети или недостатъчното хранене. При жените желязодефицитната анемия най-често е причинена от менструацията, а при мъжете – от хемороиди или язва. Доказано е, че всяка трета жена има недостиг на желязо в организма си. Загубата на три капки кръв дневно при мъжете е достатъчна за анемия. При възрастни хора и при липса на гореизброените причини се съмняваме за раково заболяване. Провеждат се фиброгастроскопия и ренография. Възможно е кървенето да бъде причинено от хиатална херния.

По принцип се предполага, че по време на бременност се появява анемия. Сред причините са потребностите на бебето, както и задръжката на течности, която води до разводняване на кръвта. При бременни с нелекувана или неконтролирана анемия плодът не може да си набави необходимото желязо. Ако детенцето е момиче, вероятността при първите менструации да получи анемия е голяма.

Желязодефицитните анемии се повлияват от препарати с желязо, като ферофолгама, тардиферон. Медикаментът сорбифер освобождава желязо в червата в продължение на шест часа, като по този начин не дразни стомаха. Друг препарат за пациенти с болен стомах е малтофер, който се дъвче и се усвоява още в устата. Но независимо кой продукт ще се избере, трябва да се приемат поне 100 мг йонизирано желязо.

Лечението на анемиите е продължително. Активното лечение може да продължи шест, дванадесет месеца или повече, а дълготрайният ефект се постига бавно. По време на терапията нормалната кръвна картина не е достатъчна за доказване на ефекта. Необходимо е изследване на желязото – ниските стойности на този показател говорят за анемия. Ще напомня, че по време на менструация жените не трябва да приемат желязо, защото то увеличава кървенето. След активната терапия пациентите продължават поддържащо лечение с от 5 до 10-дневен прием на желязо в месеца.

Болнично лечение се налага при тежка форма на желязодефицитна анемия, но за съжаление у нас няма клинична пътека за това заболяване.

Таласемия е наследствено заболяване, което се проявява в няколко форми. Ако наследственият белег се носи само от единия родител, заболяването може изобщо да не се прояви. Става въпрос за т.нар. таласемия минима – случайно открита. Таласемия минор има изява при екстремни ситуации за организма – инфекции, бременност. Проявява се при възрастни.

Когато наследственият белег е от двамата родители, се развиват тежки анемии – таласемия майор и таласемия интермедия. Болните се нуждаят един-два пъти в месеца от кръвопреливане. Желязото от разпадналите се еритроцити от чуждата кръв се отлага в сърцето, черния дроб, задстомашната жлеза, болните получават усложнения, които водят до смърт. За овладяване на този проблем се използват т.нар. хелатори на желязото – медикаменти, които го „улавят“ и изхвърлят с урината. Доскоро пациентите ползваха хелатора десферал, който се прилагаше с инфузионнаq подкожно поставена помпа. Лекарството е животоспасяващо, но създаваше дискомфорт на болните. Огромен напредък в терапията на таласемията е откриването на таблетна форма на хелаторите. Благодарение на новата лекарствена форма дори и пациенти с тежка форма на таласемия могат да живеят дълго с нормално качество на живот.

Друг вид анемия се получава при недостиг на вит. В12. Болните имат понижени нива на хемоглобин, еритроцити, левкоцити и тромбоцити, и повишени нива на MCV, MCH, MCHC, както и на серумно желязо и на билирубина. Лечението е свързано с прилагане на вит. В12 по различни схеми. След периода на активно лечение пациентите остават на поддържаща терапия, която продължава цял живот. При прекратяване се появява рецидив след 5 до 10 години.

Хемолитична анемия е сравнително рядко, но опасно заболяване. Тя може да бъде проява на злокачествен проблем. Изисква болнично лечение и специални изследвания, при необходимост – кръвопреливане.

Апластичните анемии също са сериозно заболяване, при които костният мозък не може да произвежда еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Изход от заболяването е алогенна трансплантация на костен мозък.

Друга група анемии са т.нар. миелодиспластични синдроми (рефрактерни анемии). Срещат се най-често при възрастни хора. Лекуват се само с кръвопреливане. Проблем при лечението е натрупването на желязо в сърцето на болния. По време на терапията се стремим към максимално ниските стойности, за да предотвратим увреждането на органите. При някои пациенти миелодиспластичният синдром е причина за развитие на остри левкемии.

Като симптом на други болести при някои болни се появяват т.нар. вторични анемии, най-често при хронични възпалителни болести (ревматоиден артрит), хронични бъбречни или чернодробни заболявания, тежък диабет или ракови заболявания.

Друга основна група заболявания, които диагностицираме и лекуваме в нашата практика, са заболяванията на лимфните възли. При здрави хора лимфни възли с големина до 1 см са нормални. При някои пациенти е засегнат един лимфен възел. В този случай възможни причини са: афти, ухапване, порязване, болни зъби, заболявания на сливици, ушно заболяване, но е възможно това да бъде и ракова метастаза или пък злокачествено хематологично заболяване – хочкинов или нехочкинов лимфом.

При няколко увеличени лимфни възли става въпрос или за злокачествено заболяване, или за инфекциозна мононуклеоза. Инфекциозна мононуклеоза е вирусно заболяване, причинено от вируса на Epstein-Barr. Заразяването се осъществява по въздушно-капков път, а симптомите са болки в гърлото, ангина, температура, увеличени лимфни възли, увеличен далак, отпадналост и промени в кръвната картина, мононуклеозен хепатит.

Друга група заболявания на кръвта са свързани с нарушения в кръвосъсирването – хеморагични диатези. Тромбоцитопенията е заболяване, при което намалява броят на кръвните плочици. То протича с поява на сини петна по кожата, кървене от носа и от венците и рядко – хематурия. Заболяването може да бъде причинено от антитела към тромбоцитите, но може да бъде и проява на хематологично злокачествено заболяване, на онкологични заболявания, на остри левкемии. Състоянието изисква навременна консултация с хематолог.

Бих казала, че пациентите идват навреме в хематологичните кабинети. При консултацията установяваме причината за заболяването. В някои случаи тромбоцитите се понижават при терапия с някои лекарства за сърдечни заболявания и за стомашни киселини, както и с противовъзпалителни медикаменти. Лечението се провежда с кортикостероиди. Ако установим, че тромбоцитите се унищожават в далака, премахваме този орган.

От групата на хеморагичните диатези сериозен проблем имаме с пациенти, взели висока доза антикоагуланти. Антикоагулантната терапия изисква строго следене на показаталите на кръвосъсирването. Много възрастни хора не коригират адекватно дозата си, което предизвиква кръвотечения.

Злокачествените хематологични заболявания са сравнително рядко разпространени – 8-9 случая на 10 000 население. Лечението на злокачествените хематологични заболявания се извършва в рамките на организацията на общата онкология. Диспансеризацията на болните не е добре организирана, а основен проблем е, че в повечето онкологични центрове не работят хематолози. Налага се голяма част от болните да потърсят хематолог от доболничната помощ.

Не е добре организирано и лечението при раково болни с вторична анемия. Трябва да се определи институцията, в която да бъде правено кръвопреливане на тези пациенти. Може би най-подходящо е манипулацията да се извършва в болнични структури за продължително лечение. Сериозен проблем е и липсата на достатъчно кръводарители. Пациенти с някои от хематологичните заболявания се нуждаят от системно преливане на кръв и не могат да я осигуряват само чрез близките си.

В заключение бих казала, че хематологичните заболявания изискват навременна и прецизна диагноза и адекватно и продължително лечение. Пациентите навреме идват в кабинета, но за съжаление хематолозите у нас са малко и съсредточени предимно в университетските центрове. Все по-малко специалисти упражняват тази тежка специалност в доболничната помощ.

50 Отговори to " Хематологични заболявания – диагностични проблеми и терапия в доболничната помощ "

 1. Здравейте,
  Имам хепатит С и в момента съм на лечение с копегус и пегасис/седми месец от лечението/ До сега винаги серумното желязо е било в норма. При лечението от кръвните показатели забелязах понижаване на еритроцитите до 2.70, на хемоглобина до 95, на хематокрита до-0.26. Това в началото на лечението. Вече за четвърти път изследвам ниво на серумно желязо заради предизвиканата от лечението анемия и виждам, че то е завишено – било е:47.7, 34.2, 27.8 и 33.1 е в момента. Чернодробните ензими и те остават повишени въпреки интерфероновото лечение. ПСР на дванадесетата седмица беше 25м.ед. при стартов такъв 555 000м.ед.
  Възможно ли е повишеното желязо да е само в резултат на лечението? При чернодробна биопсия фиброзата ми е Ф-3.

 2. Здравейте,
  от направена кръвна картина са констатирани следните показатели: хемоглобин 144 g/l, еритроцити 5,38 T/l, левкоцити 4,9 G/l, хематокрит 0,433, тромбоцити 253 G/l,глюкоза 6.88mmol/l, MCV 80,5 fl, MCH 80,5 pg, MCHC 333 g/l. С изключение на завишението на глюкозата, какво показват стойностите на кръвната картина? Каква диагностика може да се направи върху констатираните стойности?

 3. Елена В казва:

  Здравейте,
  Имам таласамия, но преди да я намерят пих Малтофер и се почувствах нов човек, някак всичко беше по цветно и и имах сила за всичко. Знам че желязото се явява „отрова“ за нас. Но има ли начин да се прима такъв препарат контролирано, за да подобрим качеството си на живот? Още повече след като родих преди година и се чувствам изцедена. Предварително благодаря!

 4. Здравейте!
  Искам да попитам за майка ми.Тя е на 69г и е оперирана на 07 юни 2012г с диагноза : Са коли утери.Ст.пост Лапарохистероктомия радикалис а модо Вертхайм,вагинектомия парциалис кум дисекцио лимфонодулорум пелвис а модо Мейгс.С придружаващи за болявания : АХ III ст.ИБС.Струма нодоза.Тиреоидит на Хашимото.Глаукома.Проведен бе курс от 25 дни лъчетерапия.По време на лъчетерапията получи падане на хемоглобина , но в границите на нормалното и лъчетерапията премина нормално, и след известно време се беше възстановила нормално.Излизаше на разходка сама, чувстваше се добре.В началото на ноември постъпи в хематологията в Бургас,тъй като след лечение с 50 ампули с Тотема,фолиева киселина и герифорте,хемоглобина и не се повлия и й препоръчаха да постъпи в хематологията.След 6 дни беше изписана според епикризата с Hb 106 , но в много лошо физическо сътояние.С силна отпадналост,умора и изтощение за разлика от състоянието си в което постъпи преди 6 дни.В края на м.октомври Hb – 93.След период на изчакване за въстановяване онколог-гинеколога и назначи Градомед-5дни,и Витамини за силната отпадналост и умора,защото тя не може да извърви 15м и трябва да седне.Кожата и съвсем пожълтя и по цял ден лежи.Преди 2 дни направихме наново кръвна картина и Hb 80.От излизането и в болницата Hb непрекъснато пада.Моля ви за помощ и съвет.Благодаря предварително.Изпращам епикризата от операцията,епикризата след лечение в хематология и последната кръвна картина.Благодаря Ви предварително.Утре я приемат за кръвопреливане което не е правено досега.

 5. Рада казва:

  Здравеите имам ниски стоиности на еритроцитите и хемоглобина ми е на ниската граница какво бихте ми препоръчате

 6. Мъжът ми е с тромбоцити 20, какво трябва да направи, за да се установи причината за ниския им брой. Ходи при хематолог и му изписаха някакви кортикостероиди проктизолон или нещо подобно, фолиева кисилина, бирена мая, но неказаха причината за ниския им брой.
  Нетрябва ли първо да се намери причината и след това да се лекува.
  Няма синини по тялото, няма кръвоизливи, не се е оплаквал от нищо.

 7. Дъщеря ми е на 2г. Още при първите изследвания на 6м. се оказа, че е с нисък хемоглобин около 104 и ниско желязо – около 7. Посъветваха ни да опитаме да го покачим с храната, но явно не се получава. Освен това се оказа, че има ниски левкоцити – около 3-4 и така е вече почти една година. Само при една бактериална инфекция станах 6,5. За няколко месеца направихме доста изследвания – ретикулоцити – 6 /тогава беше с бактериална инфекция/; желязо – 1,2 при инфекцията и 5,3 две седмици след това без да е приемала никакви железни препарати;CRP 3.4; феритин 34,3; имуноглобулини – в норма; ДКК при ръчно броене St 0,01 Sg 0,17, Ly 0,71; при машинно броенe Gran.0,7. Педиатърът ни съветва да даваме желязо, хематологът да не даваме, защото хемоглобинът е 105.
  Съпругата ми също е с ниски левкоцити и нисък хемоглобин и то повече от 10години,което още повече ни притеснява да не се окаже, че детето има някакво наследствено заболяване. Молим ви да ни посъветвате да правим ли други изследвания, да даваме ли железни препарати или евентуално медикаменти за повишаване на имунитета, защото детето често боледува от вирусни инфекции.

 8. Талева казва:

  Здравейте,
  на 56г.съм и искам да ме посъветвате относно анемията ,която имам от дълго време.Последните изследвания които направих през м.01,2013г.са хемоглобин-112,еритроцити-5,17 левкоцити-6,1 хематокрит-32,3 тромбоцити-310 mcv-62.4 mch-21.6 mchc-346.От около месец след лечение на цистит забелязах,че температурата вечер и сутрин ми е ниска 35,5-35,7 а през деня е 36,0-36,3.Не се чуствам добре и Ви моля да ме посъветвате какво да предприема.

 9. Тончева казва:

  Имам увеличени лимфни възли от 3 години,които не растат но и не спадат.Направиха ми две биопсии от два различни възела с евентуалното опасение за лимфом но не не се потвърди.Оказа се че съм изкарала инфекциозна мононуклеоза,направих кръвен тест и откриха минало заболяване,която обаче не съм лекувала.Възможно ли е от нея да са подутите лимфни възли и какво трябва сега да се направи?

 10. Поля казва:

  Завишава ли се суе по-време на цикъл?Благодаря Ви

 11. Здравейте! Опасни са за 82 годишна жена следните стойности – хемоглобин – 104; еритроцити – 3,57; левкоцити – 3,8; хематокрит; 33,9; тромбоцити – 216; MCV – 9,9; MCH – 306; MCHC – 3,58. редварително благодаря!

 12. Здравейте,близо месец се лекувах поради много ниски стойности на хемоглобина.Направих 10 вливания на желязо продължило с прием на желязосъдържащи таблетки още 15 дни.Десет дни след приключване на лечениете хемоглобинът ми е вече в граници 129 при референтни стойности 120-160,но MCV e 81.4,при референтни стойности 82-98,MCH e 25.7,при референтни стойности 28-33,МCHC е 315 при референтни стойности 330-350,а RDW е завишен на 22.9 при референтни стойности 11.6-15.7.Моля Ви дайте ми някаква яснота относно къде да се търси причината въпреки предприетите мерки,резултатите да не са с референтните граници.Благодаря ВИ предварително

 13. марина петрова казва:

  ВСЕКИ МЕСЕЦ ми преливат 3 банки кръв купувам я отвън пред вратите на кръвен център русе по 120лв
  диагноза миелодиспластичен синдром клинична пътека 251
  имам ли право на безплатно кръвопреливане

 14. Здравейте,до днес не знаех,че дълги години съм била с нисък хемоглобин.Случи се,че по друг повод бях в болница.При изследване на кръвта се оказа,хемоглобин със стойност 77.Много,много не се притесних,но сега като прочетох,може би са ниски стойностите.Някога,като бях бременна ми казаха,че имам нисък хемоглобин и не съм си правила кръвна картина.Но симптомите не са добри.Слабост,сърцебиене,припадъци,силен задух,суха кожа,косопад,начупващи се нокти,отпадналост,сънливост.Много често нямам сили за нищо.Все си мислех,че имам сърдечна недостатъчност.С годините човек свиква и не обръща внимание.Сега се налага нова консултация с добър специалист,за да ми се назначи лечение.Дано заприличам на човек.От Пловдив съм.Може ли да ме посъветвате към кой лекар да се обърна.В болницата ми казаха,че имам желязодефицитна анемия,което е все пак успокояващо поне за мен.Явно с медикаменти и силна храна ще се повъзстановя.Благодаря предварително за проявеното внимение.Ако е нужно ще напиша и другите стойности на кръвната картина.

 15. Здравейте,
  Имам диагноза апластична анемия. В момента съм – с температура и кашлица и личния доктор ми предписа антибиотик КСИМЕБАК. Разбрах от листовката че е противопоказен за моето заболяване. Много моля, кажете ми да продължа ли с приема на този антибиотик?

 16. Sneja Petkova казва:

  Zdraveyte iskam da pomolya da mi razchetete kravnata mi kartina imam nyakoi stoynosti koito sa povisheni I drugi ponijeni …lefkociti 11.1(3.5-10.5);limfociti 18.0(20-48);granoluciti 8.22(2.0-6.5);rdw 16.8(11-16)..iskam da kaja che mi stava mnogo losho chesto kato bezsilie viene na svyat chuvstvo za bezteglovnost .bremenna sam kam treti mesec s bliZnaci . Vtora pored bremennost no minalata beshe mnogo leka. Blagodarya vi

 17. Здравейте, имам поставена диагноза желязодефицитна анемия.Лекарката ми изписа сорбифер. Възможно ли е това лекарство да дразни язвата която имам. И ако е така трябва ли да продължа приема на сорбифера или трябва паралелно да приемам и някакво лекарство за язвата?Благодаря предварително.

 18. мариана казва:

  възможно ли е при високи тромбоцити да бъде никък хемоглобина

 19. Наталия В. Петкова казва:

  Здравейте,

  бих искала да знам защо в рамките на 3 поредни година правя изследвания и забелязвам,че еритроцитите,тромбоцитите и хематиес се понижават всяка година по маничко и тази вече са под нормата съвсем слабо, личния лекар не вижда проблем,но аз все пак се претиснявам когато нещо не е в нормата си. Задължително правя веднаж в годината профилактика пълна кравна картина и урина и така от 7 години насам.

 20. Майка ми е на 75 г. и е дизгноза хронична левкоза. Левкоцитите са 160000.Няма анемия, утайката е добре.Има предписан леурекан за пиене, но не иска да го пие.Моля, бихте ли ми казали какво следва за организма от тези високи левкоцити, какво рушат и до колко може да стигнат. Да пие ли лекарството, има ли по -добра алтернатива? Предварително ВИ благодаря.

 21. Анна казва:

  Здравейте! Аз съм на 32 години и тромбоцитите са ми 1086. На какво може да се дължи това. Какво първо трябва да изследвам? Благодаря ви!

 22. Ангелова казва:

  Здравейте, моля за Вашето мнение и насока във връзка с резултати от изследване на ПКК!
  Хематология
  Кръвна картина (8 показателя) EB
  Левкоцити EB 4.46 G/l 3.5 – 10.5 DC+LD
  Еритроцити EB 3.53 T/l 4.10 – 5.10 DC-det.
  Хемоглобин EB 99 g/l 120 – 160 SLS
  Хематокрит EB 0.31 l/l 0.36 – 0.48 calc
  MCV EB 87.8 fl 80 – 96 Calc.
  MCH EB 28 pg 28 – 33 Calc.
  MCHC EB 319 g/l 330 – 360 Calc.
  Тромбоцити EB 188 G/l 140 – 440 DC-det.

  ДKK 5 DIFF – Sysmex XT 1800i EB
  NEUT (ANC) EB 2.23 G/l 1.70 – 6.80 DC+LD
  LYMPH EB 1.88 G/l 1 – 3.70 DC+LD
  MONO EB 0.3 G/l 0.20 – 0.90 DC+LD
  EO EB 0.04 G/l 0.04 – 0.36 DC+LD
  BASO EB 0.01 G/l 0 – 0.08 DC+LD
  NEUT % EB 50 % 50 – 73 DC+LD
  LYMPH% EB 42.2 % 22 – 45 DC+LD
  MONO % EB 6.7 % 4.70 – 12.5 DC+LD
  EO % EB 0.9 % 0.70 – 5.80 DC+LD
  BASO % EB 0.2 % 0.10 – 1.20 DC+LD

  Клинична химия
  Общ холестерол (Chol.) S 4.56 mmol/l 3.5 – 5.20 PHOT

  Глюкоза⁄Gluc S 4.4 mmol/l 2.8 – 6.1 HK

  Желязо S 8.61 µmol/l 6.60 – 26 PHOT

 23. krasimira казва:

  здравеите 2011год сам оперирана от фиброаденом на лявата гарда,всичко мина нормално.но от около 15.02.14 ме заболя корем и трагнах по доктори.Ходих на гинеколог нормално на ехограф и док ми жидя не6то и каза да ида отножо след седмица през това време пих 7дни антибиотик.Когато отидох отново ми направиха кравни изследвания имам нисак хемоглобин.Отново ехограф и ми казаха че имам-парааортално около нивото на бабречни садове се намира лимфаденомегалия до 11,5 а паракавално на нивото на панкреасна глажа трудноотграничим от в.кава надолу с размер до 30мм.-правих и скенер това написаха.Пратиха ме на хематолог-интернист пак изследвания на които хемоглобина е 118 g/l 120,00-160,00;ery 5,01 t/l 4,10-5,40 ;leu 5,2 g/l 3,50-10,50 ;ht 0,37 037-0,44 ;thr 203 g/l 140,00-400,00; mcv 74,1 fl 82,00-98,00 ;mch 23,6 pg 28,00-33,00 mchc 318 g/l 300,00-360,00 ;01,36 fe 5,8umol/l6,60-26,00;01.03 cye 16mm mm/h 1,00-20,00 ldh-263 това е.Предписаха ми Аугменатин 2по 1 ;хелицид по 1;сорбифер дурулес по 1 и ми казаха да ида пак след месец.За да се види дали има промямна на лимфа.През тожа време аз си меря температурата жсеки ден и постояно подаржам 37,2;37,3 дори докато пия антибиотика.имам някаква не постояна суха кашлица и се чувствам отпаднала и претиснена.Вапроса ми е какво да очаквам и защо трябва да се чака отново до 03.04 след като подаржам температура.Защо никои не ми обясни вероятностите а трябва да чета из форумите.Благодаря ви

 24. mari_vr@abv.bg казва:

  Желязо 8.12 mkmol/L м. 10,6 – 28,3 ; ж. 6,6 – 26
  ЖСК 80.8 mkmol/L м. 22.3 – 61.7 ; ж. 24.2 – 70.1
  Подарък GP
  Забележка: Няма.
  Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
  Глюкоза. 5.2 mmol/l 3.5-6.0
  Изследване на урина с тест ленти * Профил Виж по-долу
  Глюкоза (GLU) neg [-] mg/dl нормална
  Белтък (PRO) neg [-] mg/dl отрицателен
  Билирубин (BIL) neg [-] mg/dl отрицателен
  Уробилиноген (URO) 0.1 [norm] mg/dl нормален
  PH 7.0
  Кетони (KET) neg [-] mg/dl отрицателно
  ПКК. * Профил Виж по-долу
  Левкоцити – WBC 4.6 10^9/L жени 3,5 – 10,5 ; мъже 3,5 – 10,5
  Еритроцити – RBC 4.48 10^12/L жени 3,70 – 5,30 ; мъже 4,40 – 6,10
  Хемоглобин – HGB 109 g/L ж. 120 – 160 ; м. 135 – 180
  Хематокрит – HCT 0.348 L/L ж. 0.350 – 0.480 ; м. 0.400 – 0.540
  MCV (среден обем на еритроцити) 77.7 fl 82 – 96
  MCH (средно съдържание на хемогл. в 1 еритроцит) 24.3 pg 27 – 33
  MCHC (средна концентр. на хемогл. в еритроцитите) 313 g/L 300 – 360
  Тромбоцити – PLT 301 10^9/L 130 – 42

 25. Здравейте,моля да ми кажете какво трябва да правя и при какви лекари да отида?Направих си ПКК -и ми показа HGB/238 g/l .HCT/0,72.RBC/7,5 PLT/ 44G?L.Моля да ми пишете,

 26. Маргарита казва:

  Здравейте,пиша Ви във връзка с проведени изследвания на баща ми и установени Високи стойности на някои кръвни показатели.Съмнението е за полицитемия.Искам да ви ги пратя, за да ги видите

 27. Моля за разчитане на кръвна картина:
  Хемоглобин-130
  Еритрицити-4,12
  Hct-037
  Leuc-7.4
  Thr-362
  Кръвна захар-5,0
  Креат.-71
  Холестерол-4,4
  3-gl-0.54
  St-0.01
  Seg-0.40
  Eo-0.04
  Ly-0.48Mo-0.07
  Заради левкограмата моят лекар ме изпраща на хематолог.Мислите ли, че проблемът може да е сериозен?
  Предварително благодаря

 28. Снежа Кръстева казва:

  Здравейте!
  Преди два месеца имах кръвоизлив в стомаха,който бе овладян. Въпреки кръвопреливането резултатите в момента са:
  Хемоглобин 106
  Еритроцити 6
  Левкоцити 3,8
  Хематокрит 0.3
  MCV 79
  MCH 24
  MCHC 309
  Желязо 4.7
  Предстои ми поставяне на два зъбни импланта с местна упойка.Подходящо ли е да предприема тази стъпка или има риск от отхвърляне или някакъв друг?
  Благодаря!

 29. Здравейте,
  Баща ми е с диагноза онкологично заболяване на стомаха и има анемия. Последните изследвания хемоглубинът му бе 73, преди два дни му преляха две банки кръв.Не му направиха никакви изследвания и го изписаха. Какви изследвания да му направим и може ли да приема тотхема и по колко на ден? Да приема ли витамин С и какво количество? На последните изследвания преди месец, имаше витамин Б12 – 113.
  Моля за съвет какво да правим за да се справим с анемията.

 30. Димитър Г. казва:

  ЗА ВСИЧКИ С НИСКИ НИВА НА ХЕМОГЛИБИН И ЖЕЛЯЗО – ПЙЙТЕ М У Р С А Л С К И Ч А Й!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Съдържа най-високи стойности на желязи( и не само) от всички други растения!!!! Всеки,който не е пробвал непременно трябва да опита!!! Тази билка расте само на Балканите и се ползва от хилядолетия!! Има редица изследяания, доказващи ефективността й дори за ефективността й дори и при лечение на РАК!!!!!

 31. Лора казва:

  Здравейте, преди 2 дни си направих пълна кръвна картина, притеснява ме MCHC – 361 G/L референтни стойности – 295 – 360g/l СУЕ – 3/6 кръвна захар – 4,1m mol/l

 32. весела казва:

  Здравейте
  искам да попитам при ниски стойности на желязо в кръвта – стойност 6, левкоцити над нормата – стойност 10,8 и албумин над нормата – стойност 53 с хемтолог ли трябва са се консултирам? Трябва да уточня, че желязото мипада много бързо – за два месеца с 2,5 единици. Сега пия малтофер фол подве таблетки дневно.

 33. Тодорова казва:

  Съпруга ми е на хемодиализа и в последните изследвания RDW е 48,7 , а Hb e 122. Моля кажете какво е това?

 34. Имам MPV 11,7 от резултатите при изследване на кръв,пълна кръвна картина.Опасно ли е?

 35. Здравейте,
  Уморих се да ходя по лекари. Моля за Вашата консултация. Изпращам Ви резултатите от пълна кръвна картина за последните три години. Никога никой лекар не се е впечатлявал от тях. Последния резултат от 28.05.2015 г. стресна една еднокриноложка и искаше да влизам спешно в реанимация да ми вземат костен мозък и да търсят полицитемия вера. Направих и консултация с д-р Хринчев в онкохематологията. Той се произнесе – кръвопускане. Четох много за моите резултати и съвсем се обърках. Най- вече от факта че от три години имам тези показатели и чак сега някой реши че имам проблем.
  Редовно ходя на профилактични прегледи, до сега – само гинекологични проблеми.
  Последно 2011 година ми поставиха хормонална спирала Мирена, защото получавах кръвоизливи и хемоглобина ми беше стигнал до 56. Тогава ми направиха кръвопреливане и оттогава скочи и е все висок.
  Та, махнах на 17.05.2015 г. Хормоналната спирала, пия билки за разреждане на кръвта и прочистване на организма от 30.05.2015 г. (безсмъртниче, лазаркиня, листа от смокиня, плод от резене, жълт смил, кисел трън). И напредък никакъв резултатите леко са променени надолу/нагоре.
  Моля за Вашето мнение.
  Сега видях, че не мога да прикача файл.
  Хемоглобин 188, норма 115-160
  Еритроцити 5,49, норма 3,70 -10,5
  Хематокрит 0,56, норма 0,35 – 0,44
  Среден обем на еритроцити 102,9, норма 82 – 98
  Среден хемоглобин конц. в еритр. 34,1, норма 26,5-32
  Моноцити – бр. 0,18, норма 0,2-1,5
  протромбиново време 81,4%, норма 82-126
  INR 1.19, норма 0,8-1,2
  Това са последните нарушени резултати от днес.
  Изследванията ми от предишните години почти не се отличават от тези.

 36. марина казва:

  здравейте, тромбоцитите ми са леко повишени. трябва ли да правя Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
  ПКК -12 показателя * Профил Виж по-долу
  HGB(хемоглобин) 128 g/l м.135-180, ж.120-160
  WBC (левкоцити) 6.22 x10^9/L 3,5 – 10,5
  RBC (еритроцити – бр.) 4.46 10^12/L м. 4.4 – 5.9; ж. 3.7 – 5.3
  Hct (хематокрит) 0.40 м.0.40 – 0.53; ж.0.36 – 0.48
  Plt (тромбоцити) 365 10^9/L 130 – 360
  MCV (ср. обем на еритроцита) 88.80 fl 82 – 96
  MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 28.70 pg 27 – 33
  MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 323.00 g/l 300 – 360
  RDW(ширина на еритр.разпределение) 12.40 % 11.5 – 14.5
  MPV (ср обем на тромбоцита) 6.30 fl 6.9 – 10.8
  Pct (тр обем/ общ обем) $ 0.1 – 0.5
  PDW (ширина на тромб.разпределение ) $ % 10 – 18
  Биохимия
  Забележка: Няма.
  Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
  Глюкоза 4.4 mmol/l 2,8 – 6,1и други изследвания? благодаря ви

 37. Кети николова казва:

  Имам хемоглобин73 ,а не усещам проблеми. КАСАЕ СЕ ЗА АНЕМИЯ. ОПАСНА ЛИ Е.Непременно ли е необходимо кръвопреливане при такъв хемоглобин?

 38. Ваня казва:

  Здравейте! Преди месец си направих изследвания-пълна кръвна картина и урина.Оказа се,че желязото ми е завишено 42.За какво се касае и какво трябва да направя?

 39. Емилия казва:

  Здравейте, много съм изплашена.Имам близначки на 11 месеца. Миналата седмица се разболяха от вирус. Бяха с много висока температура. Наложи се да пуснем ПКК и резултата от изследването на хемоглобина на едната близначка меко казано ме стресна 71. На какво може да се дължи, какво е нужно да направя. Кърмачета са, освен това се хранят и разнообразно. Стремя се да ги храня с качествена и домашно произведена храна. Моля, кажете ми къде бъркам. Моля за вашият отговор. Благодаря ви.

 40. Всичко започна преди години с неврологични оплаквания..с нускулна слабост, проблеми с походката , виеше ми се свят понякога и залитах.. Не обичам изобщо да ходя по доктори , но ми се наложи….. Отидох на невролог – мнението му беше , че може би се касае за множественна склероза, но ме прати за второ мнение и при професор Шотеков в Александровска. Той пък каза , че това определено не е МС , но трябва да ме приемат в отделенио за да се уточни диагнозата..Приеха ме..и след много изследвания, пункции , магнтни резонанси ми сложиха най после диагноза АТАКСИЯ, казаха , че болеста е прогресивна …с още неизвестен причинител и няма лечение..Пратиха ме на ТЕЛК и ме оставиха да мра ..Изпаднах в див ужас…ревах.., затворих се в себе си..половината „приятели“ постепенно изчезнаха яко дим /та на кого е нужен приятел , който не може вече да прави услуги и е само въпрос на време да умре /))))))
  Постепенно се появиха и други симптоми…болки и шум в ушите..двойно виждане, сурепно кървене от носа..урологични проблеми..аритмия и ускорен пулс..умора от най малко нещо..проблеми с походка и говор….стомашни проблеми..и т. н….Лекарите ме гледаха съжалително и казваха , че всичко е от болестта..Абсурда беше накрая – започна да ме боли адски стомах дори и от болкоуспояващите за стомаха..дори само и от чай..
  Изчетох всичко де що намерих за тая пуста болест..ровех се непрекъснато в нета за нова информация….нещо все не се връзваше..Докато наскоро не попаднах ма статия на английски „ТИХ УБИЕЦ БРОДИ ПО СВЕТА“ Ставаше дума за дефициит на серумен вит Б12 Симтомите съвпаха едно към едно с моите.Пишеше ,че лекарите почти не са запознати с това състояние и хиляди болни са с грешни диагнози.Докато мислех какво мога да направя, щракайки каналите на ТВ – попаднах на предаване за американски лекар..получава същите симптоми..поставят му диагноза Атаксия…стига до инвалидна количка и загуба на говор..и накрая се оказва дефицит на вит Б12…След месеци рехабилитация и ударни дози витамин се възстановява и сега работи…вярно – с патерици но живее нормално ..Случайност?На другия ден сутринта проявих самоинициатива…Отидох в частна лаборатория и си направих изследване за серумен витамин..Оказа се , че нивото м е много ниско и имам дефицит /170 /, както и се надявах тайничко Консултирах се с хеематолог..и сега съм на витамина по схема мускулно..ходих на рехабилитация..Половината от симптомите изчезнаха, все едно никога не ги е имало..Схемата беше 10 дни по 1000 мг дневно , 10 дни презз ден, после 2 пъти в седмица /2 седмици/ , и трябваше по 1 амп месечно в продължение на 6 месеца..Да , но не издържах….Само след дни всички симптоми един по един се върнаха , а лекаря ми е на мнение , че това са психологични проблеми , щом само от витамин ми е добре..Вие сте последната ми надежда…Моля Ви от сърце – отговорете ми ….

 41. Правих си кръвни изследвания:HGB 151;. HCT 47.22% ;WBC 7.8;PLT 277;RBC 5;MCV 95.6;MCH 30.2; MCHC 321;LYM1.97;LY% 21.1%; MID 0.50;MI % 5.3;GRA 6.87;GR% 72.8%

 42. Д,Великова казва:

  Някой може ли да коментира кръвните ми изследвания.

 43. Не съм получила коментар на кръвните си изследвания ,дали са в норма.

 44. Здравейте, от няколко дни имам гадене. Личният ми лекар ми даде направление за изследване на кръвта. От резултатите виждам ,че имам някакви отклонения. Сериозни ли са те? Аз съм на 56 години.
  Хематология
  Кръвна картина (8 показателя) EB
  Левкоцити EB 5.29 G/l 3.5 – 10.5 DC+LD
  Еритроцити EB 4.92 T/l 4.10 – 5.10 DC-det.
  Хемоглобин EB 139 g/l 120 – 160 SLS
  Хематокрит EB 0.43 l/l 0.36 – 0.48 calc
  MCV EB 87.4 fl 80 – 96 Calc.
  MCH EB 28.3 pg 28 – 33 Calc.
  MCHC EB 323 g/l 330 – 360 Calc.
  Тромбоцити EB 170 G/l 140 – 440 DC-det.
  Клинична химия
  HDL- Холестерол (HDL-C) S 1.36 mmol/l >1.5 PHOT
  LDL – Холестерол (LDL-C) S 3.63 mmol/l 0 – 3.35 PHOT
  Триглицериди (Tg) S 0.95 mmol/l 0 – 1.70 PHOT
  Глюкоза S 5.5 mmol/l 2.8 – 6.1 HK
  Креатинин S 88 µmol/l 44 – 80 Jaffe

 45. Мария казва:

  Здравейте! Имам повишен билирубин и нормални стойности на хемоглобина, но средния обем на еретроцитите ми е висок. Какво бихте ме посъветвали?

 46. Здравейте! Молбата ми е за консултация във връзка с резултати от изследване на възрастен мъж-85 год. с нисък хемоглобин и симптоми сходни на описаните при недостиг на вит. В12.(отпадналост, апатия, трудно и нестабилно ходене, умора, запек). Случаят е по-специален, тъй като човека е капризен по отношение на препоръчваните храни за анемия и не ще и да чуе за посещение при доктор.Тревожното е, че при изследванията от последните години, нивото на хемоглобина намалява /от 127 през 2010 г.;114 през 2015 г. и сега 98/.
  СУЕ (РУЕ) 15 mm/h
  ***** ПКК – 22 показателя * *****
  WBC (левкоцити) 4.29 x10^9/L
  LY% (лимфоцити – %) 37.3 %
  MO% (моноцити – %) 16.800 %
  EOS%(еозинофили – %) 4.700 %
  BASO%(базофили – %) 0.5 %
  NEU% (неутрофили – %) 40.700 %
  LY# (лимфоцити – бр.) 1.600 x10^9/L
  MO# (моноцити – бр.) 0.720 x10^9/L
  EOS#(еозинофили – бр.) 0.200 x10^9/L
  BASO#(базофили – бр.) 0.020 x10^9/L
  NEU# (неутрофили – бр.) 1.750 x10^9/L
  RBC (еритроцити – бр.) 2.800 x10^12/L
  Hgb (хемоглобин) 98 g/L
  Hct (хематокрит) 0.306 L/L
  MCV (ср. обем на еритроцита) 109.30 fL
  MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 35.00 pg
  MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 320 g/ L
  RDW (девиация на ерит. р-ие) 19.50 %
  Plt (трoмбоцити) 259 x10^9/L
  MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.70 fL
  Pct (тр обем/ общ обем) 2.800 ml/L
  PDW (ширина на тр р-ие) 11.60 %
  ***** Биохимия * *****
  Глюкоза ( Glucose ) 5.44 mmol/l
  Общ белтък (Total protein) 56.5 g/l
  Албумин (Albumin) 38.3 g/l
  Креатинин (Creatinine) 77.4 µmol/l
  Урея (Urea) 7.3 mmol/l
  Пикочна киселина (Uric acid) 355.8 µmol/l
  Билирубин – общ ( Total Bilirubin ) 16.2 µmol/l
  Билирубин – директен ( Direct Bilirubin ) 7.6 µmol/l
  Холестерол – общ ( Total Cholesterol ) 3.76 mmol/l
  Холестерол – HDL-Cholesterol 1.92 mmol/l
  Холестерол – LDL-Cholesterol 1.62 mmol/l
  Холестерол VLDL-Cholesterol 0.21 mmol/l
  Триглицериди (Triglycerides ) 0.47 mmol/l
  АсАТ (GOT; ASAT ) 19.9 U/l
  АлАТ (GPT; ALAT ) 12.8 U/l
  Гама – GT (GGT) 28.1 U/l
  Алкална фосфатаза ( Alkaline Phosphatase ) 48 U/l
  Желязо (Fe) 27.96 µmol/l
  Свободен ЖСК ( FIBC ) 24.66 µmol/l
  Тотален ЖСК ( TIBC ) 52.62 µmol/l
  ***** Електролити * *****
  Калий (K) 5.00 mmol/L
  Натрий (Na) 136.48 mmol/L
  Cа 2.29 mmol/L
  Рhos 0.94 mmol/L
  tPSA (total) 0.231 µg/l

  Благодаря!

 47. Здравейте! Имам бебе на 9 месеца, което яде всичко.Всеки месец хемоглобина и пада, а желязото е в норма. Молбата ми е ако може да ми кажете на какво може да се дължи.
  Хемоглобин 92
  Еритроцити 4.61
  Левкоцити 10.4
  Хематокрит 0.28
  Тромбоцити 311
  MCV 61.8
  MCH 19.9
  MCHC 323
  Желязо 11.62
  ЖСК 58.3

 48. ВИОЛЕТА казва:

  ИМАМ ВИСОК ХЕМОГЛОБИН 179,ПОВИШЕНИ ЕРИТРОЦИТИ 6.2 И ХЕМАТОКРИ 5.3 ,ОСТАНАЛИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ СА В НОРМА,НЯМАМ ДРУГИ ОПЛАКВАНИЯ. ВИСОК ХЕМОГЛОБИН ИМАХ ПРЕДИ 7 ГОДИНИ,НО СЛЕД ТОВА СЕ НОРМАЛИЗИРА.ПРЕДИ ПОСЛЕДНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ БЯХ 2 МЕСЕЦА НА ПЛАНИНА.

 49. Здравейте Д-р Марияна Зюмбюлева! Имам един проблем и искам да го споделя с Вас и да Ви помоля за професионалният Ви съвет. Имам протромбиново време -123%; INR -0.9; MCV-97; MI%-3.5; PCT-0.003; RDWc%-16.6; PDWc-38.1 Притеснена съм, защото съм с един бъбрек и имам болки. Другите кръвни изследвания са в нормите. Моля Ви,кажете ми трябва ли да се опасявам за нещо и какви допълнителни изследвания е необходимо да направя? Мислех да си пусна креатининов клирънс,пик.киселина,Ph на кръвта и урината и един общ туморен маркер. Какво ще ме посъветвате,как трябва да постъпя? Благодаря за вниманието и за времето Ви!

 50. Вера Бонева казва:

  Искам да съобщя на интересуващите се във форума, които имат проблеми с ниски левкоцити, хемоглобин, тромбоцити и неутрофили, че съм използвала едно средство на растителна основа МАОЛО,което поддържа и ги вдига до нормални стойности, ако са паднали или са тръгнали да падат. НАучих за него от лекар-онколог, когато провеждах химиотерапия – много агресивна. Сринаха ми се и левкоцитите и тромбоцитите, а хемоглобинът бавно и той започна да се движи надолу. Наложи се да пия 10 дни максималната доза от 3 по 2 капсули общо 6 за деня. За този срок левкоцитите се вдигнаха и излязоха над долната референтна граница и тромбоцитите ми се вдигнаха с 20. Така отървах кръвопреливането. Но хемоглобинът не се вдигна толкова бързо – бавно пълзеше нагоре. Наложи се да пия максималната доза още 10 дни и след нова контрола още 10 дни. Едва след като се нормализира започнах внимателно намаление – един ден 5 капсули един ден 4 капсули пак 10 дни. Въобще трябва да си контролираш сам кръвните показатели, защото лекарите онколози или хематолози са много заети и нямат време да ти обясняват много, много. Знам, че се използва с успех и от други болни, които не са онко, но с проблемни тромбоцити, хемоглобин и левкоцити и неутрофили. Във фирмата, която разпространява МАОЛО има лекар, който консултира по телефона дозировката на МАОЛО, ако си подготвиш последните и предните резултати н кръвта.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.