Вие сте в: Начало // Всички публикации // Определяне на приоритетите

Определяне на приоритетите

Кой пръв ще получи ваксина срещу COVID-19 в САЩ? Научният екип, който консултира американския Център за превенция и контрол на заболяванията (CDC) по имунизационните практики, одобри с почти пълно единодушие схемата за разпределението на ваксините срещу COVID-19 в първоначалния етап, когато тези ваксини все още са в недостатъчно количество. С 13 гласа „за“ и само един „против“ Консултативният комитет по имунизационните практики (ACIP) одобри предложението здравните работници и възрастните хора, живеещи в заведения за дългосрочни грижи, да получат топ приоритет в условията на ограничено предлагане. Единственият глас „против“ е на Хелън Талбът, инфекционист от Университета Вандербилт. Тя подчерта, че е съгласна с даването на приоритет на здравните работници, но има резерви относно включването на обитателите на заведения за дългосрочни грижи, повечето от които са възрастни хора. Според Талбът необходими са повече данни за ефикасността и безопасността на mRNA ваксините сред този контингент.

Съгласно препоръката на ACIP първият етап на имунизацията, означен като 1a, ще включи около 21 млн. души от здравния сектор и около 3 млн. души, живеещи в домове за възрастни.

Обитателите на домовете за дългосрочни грижи и персоналът там към последната седмица на ноември представляват 6% от всички случаи на COVID-19 в САЩ и 40% от смъртните случаи. В абсолютни стойности това са 730 000 случая и 100 000 загинали от болестта. В подобни заведения живее 1% от населението на САЩ. Американското правителство се е договорило с две национални аптечни вериги за изпращането на екипи, за да ваксинират на място този контингент.

В същото време болниците и клиниките са под голям натиск заради големия брой пациенти с COVID-19. Медицинските сестри и лекарите, които се сблъскват с недостиг на лични предпазни средства, са принудени да работят извънредно и на дълги смени. Близо 250 000 здравни работници са инфектирани, а 858 са починали. „Ваксинирането на здравния персонал подкрепя принципа за максимизиране на ползите и минимизиране на щетите чрез това, което наричаме мултиплициращ ефект“, заяви Катрин Дулинг от CDC. Аргументът за даване на приоритет при ваксинацията на тази група е, че нейната защита поддържа работата на цялата здравна система и води до по-добри здравни резултати за всички.

CDC огласи и намеренията си за следващите фази на ваксинация, но те не са били обсъждани на срещата на ACIP на 1 декември. Вторият етап – 1b, включва работещите в критичните за функционирането на обществото сектори, включително учителите, полицията, касиерите в супермаркети, шофьорите на автобуси. Фаза 1c ще включи хората на възраст над 65 години, както и хората на всички възрасти с хронични заболявания.

Консултативният комитет по имунизационните практики даде препоръките си за първоначалното разпределение на ваксините срещу COVID-19, но не даде становище по конкретните ваксини. Очаква се Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) на 10 декември и на 17 декември да се произнесе по подадените заявления за разрешение за спешна употреба (EUA) на двете ваксини срещу COVID-19, съответно на Pfizer/BioNTech и на биотехнологичната компания Moderna. В току-що приключилата фаза III на клиничните изпитвания двете ваксини постигнаха забележителните 95% ефективност при предотвратяването на симптоматичен COVID-19, но те са базирани на нова технология, която никога не е стигала до пазара и сред обществеността, и дори сред много лекари съществува известно недоверие към тяхното приложение. Представители на CDC уверяват, се са създадени системи за мониторинг на всички странични ефекти на ваксините. „След даването на разрешение за употреба ще се придържаме към изключително висок стандарт за наблюдение на безопасността „, заяви Нанси Месоние, ръководител на департамента за имунизация и респираторни заболявания на CDC.

Като се има предвид, че всяка ваксина изисква две дози с интервал от 3 до 4 седмици, първите 40 милиона дози, запазени за САЩ, ще обхванат 20 милиона души. Това означава, че ограниченията на доставките могат да наложат допълнително преразпределение в продължение на няколко седмици. В този случай властите на щатско равнище ще трябва да  определят здравните работници и обитателите на заведения за дългосрочни грижи, които са изложени на най-голям риск. Очаква се с  настъпването на новата година доставките на ваксини да възлизат на между 5 и 10 милиона дози седмично.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.