Вие сте в: Начало // Всички публикации // Българските болни нямат достъп до иновациите

Българските болни нямат достъп до иновациите

Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит. В ЕС вече са одобрени няколко иновативни терапии, които за първи път в историята на лечението на атопичния дерматит овладяват най-тежките форми на заболяването, но българските пациенти все още нямат достъп до тях.
На хората със заболяването е посветена и кампанията „Свободни в своята кожа“, която цели повишаване на обществената информираност за медицинските и социално-икономическите измерения на проблема. Организатори са Българското дерматологично дружество (БДД), Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) и федерация „Български пациентски форум“. Партньор на инициативата е ARPharM.
България е единствената страна в ЕС, в която атопичният дерматит не е признат за социалнозначимо заболяване и медикаментите за лечение извън болница не се заплащат от здравноосигурителната институция. БДД изпрати отворено писмо до Надзорния съвет на НЗОК и до МЗ с настояване да бъде оценена социалната значимост на атопичния дерматит и заболяването да бъде включено в списъка на заболяванията, за чието домашно лечение заплаща НЗОК. Добавянето в списъка ще предостави възможност за лечение  на около 45 пациенти годишно.
НЗОК изисква да бъдат изпълнени поне 3 от 5 критерия, за да има реимбурсиране на домашното лечение за дадено заболяване. Атопичният дерматит покрива достатъчно критерии, но въпреки това все още не е в списъка.
- Атопичният дерматит е заболяване със социално значение, защото е свързано със сериозно нарушение на качеството на живота, на работоспособността и с невъзможност за практикуване на желани професии, спортове и занимания. В цяла Западна Европа е прието, че заболяването е социалнозначимо и може да бъде лекувано с новите терапевтични средства, но в България все още не е така въпреки усилията на научното дерматологично дружество и на пациентски организации, каза доц. Гриша Матеев, председател на БДД, началник на Клиниката по дерматология в УМБАЛ „Александровска“. – Атопичният дерматит не е рядко заболяване, но болните, на които се налага да приемат най-новите терапевтични средства, са малко – само най-тежките случаи. У нас те имат възможност само за класическа терапия, докато в ЕС вече се прилагат новите терапии. В тази посока са и нашите искания – в тежките си форми атопичният дерматит да бъде признат за социално-
значимо заболяване и тези пациенти да имат право на най-съвременното лечение, за да могат да живеят нормално като останалите хора.
- Става въпрос за 40-50 души годишно, обясни доц. Матеев. Той изрази надежда, че апелът на експерти и пациенти ще бъде чут.
- Личната финансова тежест е огромна, много от пациентите не се лекуват, каза Пламен Таушанов, председател на БАЗП. – За лечение  всеки болен заплаща средно по 2043 лв. годишно. Има достатъчно правни основания иновативните терапии при атопичен дерматит да бъдат реимбурсирани в България.
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) вече одобри 3 нови лекарства, които позволяват пълно овладяване на
симптомите при умерена и тежка форма на атопичен дерматит и на придружаващите заболявания. Това са терапии от нов тип, които блокират механизма на възпалителната реакция и така заболяването се поддържа под постоянен контрол. Времето, което е необходимо за включване на ново лекарство за реимбурсация у нас, е средно 707 дни от датата на одобрение от ЕМА.
Атопичният дерматит е заболяване на развитите индустриални общества с висока хигиена. Преди 20-тина години само 8% от децата са получавали тази диагноза, докато сега те вече са 30% в развитите страни. Отсъствие от работа по повод на заболяването се налага при 57% от болните, сочи проучване. Част от пациентите развиват съпътстващи заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, костната система и др. Поради това атопичният дерматит се определя и като системно заболяване.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.