Вие сте в: Начало // Всички публикации // Китай – отново в повишена готовност

Китай – отново в повишена готовност

Ново огнище на SARS-CoV-2 в Пекин постави китайската столица в състояние на тревога, но на този етап е пресилено да се каже, че се оформя втори  Ухан или че това е прогнозираната втора вълна на епидемията. От седмици в 20-милионния град не бяха регистрирани нови инфекции – до 11 юни, когато бяха установени няколко десетки случая. Както при първото огнище в Ухан и сега заразата тръгва от голям пазар – 36 от новооткритите случаи са свързани с тържището Xinfadi, през което преминава основната част от доставките на риба, месо, плодове и зеленчуци за китайската столица. Този път обаче под подозрение не е екзотично животно, което, както се предполагаше в началото на епидемията, е предало вируса на посетител на пазара в Ухан. Според сегашните официални съобщения разследващите са проследили източника на вируса до тезгях, на който се обработва сьомга. Самата риба е вносна, Китай внася сьомга от Норвегия, Чили, Австралия, Канада и Фарьорските острови.

Властите реагираха по познатия маниер – блокирани бяха прилежащите на пазара райони с общо над 90 000 жители, затворени бяха детски градини и училища, квартални комисии обикалят от дом на дом, за да издирват контактни лица, властите в други райони в Китай призоваха да не се пътува до столицата. Пазарът бе затворен и подложен на щателна дезинфекция. 10 000 търговци и служители на този и на други 6 пазара подлежат на тестване. При първите 500 теста са открити 45 инфектирани, всички те без симптоми. Доколко вирусът се е разпространил е трудно да се прецени. Сред заразените е шофьор на шатъл бус на летището в Пекин, който е посетил три болници, преди да бъде диагностициран с COVID-19.

Сьомгата като изкупителна жертва

Акциите на норвежки предприятия, занимаващи се с улова на сьомга,  тръгнаха надолу, след като търговските вериги в Пекин само за една нощ изтеглиха този деликатес от продажба. Възниква обаче въпросът дали наистина рибата може да се зарази с вируса и по този начин да предаде инфекцията на човека.

В процеса на търсене на първоизточника на новия коронавирус в лабораторни условия е доказано, че най-голям е рискът от инфекция при някои бозайници, сред които котки, порове, камили, коне, овце и зайци. От друга страна изглежда, че много животни не се заразяват,  включително пилета, патици, морски свинчета, прасета, мишки и плъхове. При влечугите, амфибиите, рибите и птиците рискът се оценява като незначителен. От гледна точка на тези проучвания би било изненадващо сьомгите да са източникът на инфекцията. Откриването на вируса върху повърхности, върху които е била обработвана рибата, може да се обясни с неспазването на хигиенните изисквания от човек, носител на вируса.

Посочването на „вносния“ първоизточник постига обаче пропаганден ефект: посланието е, че опасността идва от чужбина, не от Китай. Чуха се и гласове, че сегашните заключения хвърлят нова светлина върху случилото се в Ухан – нали и на тамошния рибен пазар се е продавала стока от чужбина.

Проучване, което поставя под въпрос първоначалните заключения за източника на инфекцията, бе цитирано впоследствие и от китайски медии. Проучването, публикувано през април в сп.  Asian Fisheries Science, също утвърждава, че новият коронавирус може да заразява само бозайници. Видни китайски експерти, включително от Центъра за превенция и контрол на заболяванията, също изказаха съмнение, че източникът на инфекцията е вносната риба.

Междувременно агенцията, отговаряща за безопасността на храните в Хонконг, обяви, че всичките 16 проби на замразена сьомга, внос от Норвегия, Чили, Ирландия, Исландия и Дания, са отрицателни за SARS-CoV-2.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.