Вие сте в: Начало // Всички публикации // Медицинският университет в София отличи най-успешни научни разработки

Медицинският университет в София отличи най-успешни научни разработки

В навечерието на Деня на народните будители, на 29 октомври т.г. в Големия салон на БАН бе проведена тържествена церемония за връчване на Награден знак „Signum Laudis Pro Scientiae Meritis” за най-успешна научна разработка, финансирана от Медицинския университет в София чрез конкурсите „Грант’2016” и „Грант’2017”, както и на Грамота за най-успешна научна разработка на докторанти, финансирана от МУ в София чрез конкурсите „Млад изследовател’2016” и „Млад изследовател’2017”.
В приветственото си слово зам.-ректорът по наука и акредитация на МУ в София проф. Валентина Петкова се обърна към гостите на празничното събитие с думите:
– Днес честваме един от най-българските празници – Денят на народните будители. Всяка нация, голяма или малка, преживява мигове на духовен възход. Изключение не прави и България. Миналото ни изобилства от цяла плеяда духовници, неуморни книжовници, общественици и борци за свобода. Сред будителите на народния дух са Паисий Хилендарски и патронът на българските лечители Св. Иван Рилски.
От 2004 г. на този ден се чества и празникът на научната дейност на МУ в София за награждаване на най-успешните научни разработки. През годините са наградени 31 научни разработки на научни колективи в областите медицина, дентална медицина, фармация и медико-социална медицина, както и 17 научни разработки на докторанти на университета. Днес се обръщаме с благодарност към нашите учители с надеждата, че не сме ги посрамили, че продължава да звучи стихотворението на дядо Вазов: „Не се гаси туй, що не гасне“. Будителството не е по закон, по задача, то е призвание, то идва дълбоко от сърцето. Често може да чуем въпроса „Кои са народните будители на днешния ден?” Независимо как ще си отговорим, нека помним миналото. Да не забравяме онези, за които думата „идеал“ е значела нещо, а родината е била голямата любов и смисълът на живота им. И въпреки че според социалните медии будителството в нашата страна е замряло поради консуматорската същност на съвременните поколения, аз смятам, че МУ в София е светло изключение от това правило. То показва, че ние се стремим да съхраним откривателството, науката, почина на Св. Иван Рилски, за да покажем, че будители има и сега, тук и между нас.
Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева подчерта, че изразява възхищението си от личната отдаденост и откривателския дух на академичния състав на МУ в София, който пали искрата на познанието и у младите поколения. Тя открои значението на съвместните усилия на учените и политиците за постигането на иновативна среда за качествен живот.
В тържественото си слово ректорът на МУ в София проф. Виктор Златков, вдъхновено и завладяващо представи в исторически план началото на честванията на паметта на народните будители и славното минало на университета, в който са творили емблематични преподаватели и лечители. Проф. Златков с гордост открои прилагането на най-високи стандарти в научно-преподавателската дейност, които му отреждат позициите на абсолютен лидер и безспорен водач в световни рейтингови системи. Ректорът отдаде полагащото се признание към значимия жест на д-р Андрей Георгиев, който дари на МУ в София 1 млн. долара в духа на възрожденските традиции за подпомагане на жаждата за знание.
Проф. Петкова представи процедурата по оценяване за връчване на награди „Signum Laudis Pro Scientiae Meritis”, като разясни как се осъществява номинирането и как се излъчват призьорите, въз основа на критерии за оценка на Съвета за медицинска наука. Отличените научни екипи получават плакет, сертификат и парична награда.
Проф. д-р И. Николова представи наградения проект в направление „Медицина“ с водещ изследовател проф. д-р С. Сурчева, дм, от Катедрата по фармакология и токсикология на Медицинския факултет към университета.
В Медико-биологичната област проф. С. Захариева обяви отличения проект на гл. ас. д-р Г. Грозева-Дамянова, дм, от Катедрата по ендо-
кринология на Медицинския факултет.
Проф. В. Петкова представи проекта, който е отличен в направление фармация. Това е разработката на доц. Р. Гевренова, дф, от Катедрата по фармакогнозия от Фармацевтичния факултет към университета.
С Грамота за най-успешна научна разработка в конкурсно-проектното финансиране в МУ в София за периода 2016-2017 г. чрез конкурсите „Млад изследовател’2016” и „Млад изследовател’2017” и парична награда бе отличен проектът на гл. ас. В. Пейчева от Катедрата по медицинска химия и биохимия към Медицинския университет.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.