Вие сте в: Начало // Всички публикации // Изкуствени мускули лекуват… мускулни заболявания

Изкуствени мускули лекуват… мускулни заболявания

Изкуствени мускули, „отгледани“ от човешки стволови клетки, могат да проправят пътя за лечение на мускулни заболявания, според данни от ново проучване, ръководено от Медицинския факултет на университета в Лондон (UCL).
Проучването, публикувано в Cell Reports, установява, че 3D изкуствени мускули могат да бъдат генерирани както от здрави, така и от болни стволови клетки на пациенти с различни мускулни дистрофии.
Важно е, че изкуствените мускули точно моделират тежки генетични мускулни заболявания, което ще позволи на учените да тестват различни видове терапии върху човешки клетки, които въплъщават ха-
рактеристиките на пациентите. Това откритие се очаква да доведе до по-персонализирани възможности за лечение.
- Нашата работа показва, че можем да направим в лабораторията специфични за пациента изкуствени мускули, които да показват отличителни белези на някои тежки дистрофични изменения. Специално технологията за стволови клетки, използвана за производството на тези мускули, ни позволява да генерираме практически неограничен брой мускули в лабораторията и да ги комбинираме с други клетъчни типове на същите пациенти, казва д-р Франческо Саверио Тедеско от изследователския екип.
Изкуствените мускули са „отгледани“ от човешки клетки от пациенти с различни форми на мускулна дистрофия, включително Дюшен, както и вродени мускулни дистрофии.
Кожните клетки на пациентите се превръщат в човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки (hPSCs). Те имат предимството, че са отглеждани в лаборатория и качеството след това да индуцират и да генерират не само мускулни клетки, но и други важни клетки, присъстващи в мускулите.
- Очаква се нашите открития да улеснят развитието на терапии за нелечими форми на мускулна дистрофия, като предоставят нов метод за тестване на лечение по персонализиран начин на много клетъчни типове по едно и също време. Те също така могат да помогнат при разработването на изкуствени мускули за подмяна на тъкани, добавя д-р Тедеско.
Работата на учените е продължение на друго проучване, публикувано в Nature Communications, което показва, че изкуствените мускули могат да се „отглеждат“ от човешки плурипотентни стволови клетки. Текущото проучване се основава на тези знания и показва, че изкуствените мускули, израснали от плурипотентни стволови клетки на пациенти с мускулна дистрофия, могат да „моделират“ тези тежки нарушения и да съдържат до четири различни типа клетки от един и същ донор.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.