Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Бъди здрав, за да работиш

Бъди здрав, за да работиш

Под този наслов на 17 ноември т.г. бе проведена пресконференция, посветена на ревматоидния артрит. Участие в събитието взеха водещи специалисти от Клиниката по ревматология към УБ „Св. Иван Рилски”.

Близо 100 млн. души в ЕС са засегнати от коварното заболяване, като 40 млн. от тях са в трудоспособна възраст. Това струва на европейската икономика около 240 милиарда евро годишно.

В България липсва официална статистика на пациентите с това заболяване, но се предполага, че става дума за около 60 хил. души. Приблизително 75% от засегнатите са жени на възраст между 35 и 50 години, а останалите 25% са мъже между 40 и 60-годишна възраст.

- Най-характерното за ревматоидния артрит е, че става дума за системно възпалително заболяване със симетричен ерозивен артрит и паралелни извънставни прояви, обясни д-р Наталия Маринова. Тя допълни, че етиологията на болестта все още не е известна, но се предполага отключващата роля на различни фактори като инфекции, вирусни заболявания, стрес, фамилна обремененост и т.н.

Основните симптоми на заболяването са свързани със: болка –сутрешна и нощна; скованост; засягане на ставите на ръцете. При диагностициране на заболяването заедно с изброените симптоми е необходимо да бъдат взети предвид резултатите от серологичните изследвания. Модерната диагностика на ревматоидния артрит включва също така специални рентгенови методи за измерване на костните ерозии, които позволяват да бъде направена оценка на провежданата терапия.

- Всичко това не би имало смисъл, ако не бъде съобразена основната цел – ранно откриване на това инвалидизиращо заболяване, индивидуален подход към съответния болен и назначаване на правилната терапевтична схема, подчерта д-р Маринова.

По думите на д-р Любомир Маринчев ревматоидният артрит като хронично прогресиращо заболяване представлява изключително финансово бреме не само за България, но и за всички страни по света. Статистиката сочи, че 5 години след поставянето на диагнозата 40% от пациентите не са напълно трудоспособни, а след още 10 години – 50% и повече.

Според д-р Родина Несторова ревматоидният артрит е подценяван както от здравните институции, така и от самите пациенти – близо 50% от болните не вярват, че може да им се помогне.

- Лечение има и можем да дадем надежда на нашите пациенти, посочи специалистката. Един от основните проблеми обаче остава цената на лечението. Независимо че НЗОК вече реимбурсира 75% от стойността на медикаментите, налага се болните да доплащат около 500 лв. всеки месец. Д-р Несторова подчерта, че във всички държави от ЕС лекарствата се реимбурсират 100%.

- В последните години при лечението на ревматоиден артрит се прилагат т. нар. биологични средства или модулатори на биологичния отговор, които участват в потискането на различни компоненти и етапи от възпалителния процес, обясни проф. Златимир Коларов. Той допълни, че тези лекарства много по-бързо и ефикасно въздействат на прогресиращото увреждане на ставите – навременното им включване в лечебния процес предотвратява инвалидизацията на болните и се запазва тяхната работоспособност.

По време на пресконференцията бе представена и програмата Treat to Target на Европейската лига срещу ревматизъм – EULAR. В инициативата участват повече от 50 страни по света. Целта е да бъде определен единен световен стандарт при лечението на ревматоидния артрит, обединяващ фактори като дефиниране тежестта на заболяването, насърчаване на ранното диагностициране и лечение, предотвратяване на ставното увреждане и тежката инвалидизация на пациентите.

Според препоръките на EULAR лечението на ревматоидния артрит е необходимо да бъде базирано на общо решение, взето между ревматолога и пациента, като чрез контрола на симптомите, превенцията на структурната увреда на ставите, нормализирането на физическата функция и социализацията се цели високо качество на живот на болния.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.