Вие сте в: Начало // Всички публикации, Научно-приложни статии // Тържество и химн в чест на военните медици

Тържество и химн в чест на военните медици

119-годишнината от създаването на Софийската обща гарнизонна болница, преобразувана днес във Военномедицинска академия, бе отбелязана с тържествено събрание на 1 декември т.г. в София.

Официални гости на тържеството бяха министърът на здравеопазването д-р Ст. Константинов, зам.-министърът на отбраната Валентин Радев и началникът на отбраната на Република България ген. Симеон Симеонов.

Ген. Стоян Тонев – началник на ВМА, накратко припомни дългогодишната история на военната медицина у нас и с вълнение разказа за успехите на лечебното заведение днес. От словото му стана ясно, че в момента над сто наши военни лекари работят в различни болници и контингенти зад граница – в Афганистан, Босна и Херцеговина, Кувейт, Италия. Ген. Тонев спомена участието на нашия екип в хуманитарна мисия в Хаити, както и успешните медицински евакуации на български граждани от различни точки на света, осъществени от авиомедицинското звено на ВМА.

През следващата година 17 структури на академията ще отворят врати за студенти, сподели началникът на ВМА. Той с гордост допълни, че интерес към специализация и повишаване на квалификацията в лечебното заведение проявяват лекари и медицински сестри от Катар и Иракски Кюрдистан, дори от Швейцарския червен кръст.

Зам.-министърът на отбраната Радев отправи благодарности към медицинските екипи, лекували ранените военнослужещи в Афганистан в началото на годината и участвали в хуманитарната мисия в Хаити. Той подчерта, че целият екип на ВМА със своя труд и висок професионализъм всекидневно издига авторитета на лечебното заведение и на Българската армия.

Министърът на здравеопазването д-р Константинов заяви, че ВМА е важна част от българското здравеопазване, където се осигурява качествена медицинска помощ не само за военнослужещите, но и за всички граждани на страната.

По време на тържеството от името на министъра на отбраната Аню Ангелов бяха връчени отличия на служители на ВМА, постигнали високи резултати в областта на военното здравеопазване. Със знак „За отлична служба – І степен”, бе награден полк. д-р Атанас Калчев – началник на болничната база в Пловдив. Знак „За принос към МО” бе даден на проф. Енчо Савов от Катедрата „Военна епидемиология и хигиена”. Подп. д-р Николай Младенов от Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, получи предметна награда. Отличени бяха и медицинските сестри Иванка Димитрова и Катя Ценкова.

В празничния ден военните медици изслушаха своя химн – “Festmarsch” на Йохан Щраус–син, написан специално за България и Деня на обявяването на независимостта – 22 септември 1908 година.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.