Вие сте в: Начало // Всички публикации, Научно-приложни статии // 1 декември – Световен ден за борба със СПИН

1 декември – Световен ден за борба със СПИН

Според доклад на ООН повече от 33 млн. души по света живеят с ХИВ. От тях над 5 млн. са млади хора на възраст между 15 и 24 години, а около 2 млн. са децата. До този момент жертвите на коварното заболяване са над 25 милиона. Най-силно засегнат все още остава Африканският континент и по-специално на юг от Сахара. Според оценките на експерти епидемията набира все по-голяма скорост в държавите от Източна Европа и Централна Азия. През 2008 г. броят на хората с ХИВ в този регион достига 1,5 млн. души.

В България официално регистрираните ХИВ-серопозитивни до ноември т.г. са 1252 души. Според експертите обаче реалният брой на инфектираните хора е около 4000. Разликата се дължи на продължителното отсъствие на видими симптоми на болестта – между 5 и 10 години. По тази причина една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани.

От началото на 2010 г. у нас са регистрирани 143 нови лица с ХИВ-инфекция срещу 153 за същия период на миналата година. Над 65% от новите случаи са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН ( КАБКИС ) и чрез неправителствените организации, работещи с уязвимите групи. Статистиката сочи още, че през 2010 г. през КАБКИС са преминали близо 42 хил. души, а в 13-те затвора в страната консултация и изследване за ХИВ са получили на 3 хил. лица.

Данните бяха оповестени от директора на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към МЗ д-р Тонка Върлева по повод на Световния ден за борба със СПИН – 1 декември.

- Впечатление прави широкият възрастов диапазон на регистрираните ХИВ-позитивни (15 -66 г.), като през тази година е налице критично понижаване на долната възрастова граница, коментира д-р Върлева. Тя изрази тревога от факта, че над 52 % от новите случаи са млади хора между 15- и 29-годишна възраст.

Наркозависимите и хомосексуалистите са двете най-уязвими групи, показват проучванията на експертите. Около 14% са открити като лежащо болни и в диференциално-диагностичен план.

- В сравнение с 2008 г. делът на тази група е по-малък, което показва, че все повече лица се насочват своевременно за консултиране и изследване за ХИВ, посочи д-р Върлева и допълни, че от началото на 2010 г. са регистрирани 4 ХИВ позитивни бременни жени, както и 3 деца, родени от ХИВ позитивни майки.

- Ако се докаже навреме ХИВ позитивен статус при бъдеща майка, тя може да бъде ефективно профилактирана с антиретровирусна комбинация, която да осигури нормално износване на бременността и раждане на здраво дете, обясни директорът на НЦЗПБ проф. Христо Тасков. Той подчерта, че бременните у нас могат да бъдат изследвани за ХИВ-носителство независимо от техния здравноосигурителен статус.

От представената информация стана ясно още, че в 5 сектора за лечение на СПИН в страната към 30 септември 2009 г. специфична антиретровирусна терапия получават 360 пациенти, а общият брой на наблюдаваните лица е 609. За първата половина на 2010 г. неправителствените организации, предлагащи услуги по превенция на ХИВ сред уязвимите групи, са достигнали до 5, 3 хил. инжекционно употребяващи наркотици, 15, 5 хил. представители на ромска общност, 4, 6 хил. проституиращи жени и мъже и т.н. У нас функционират и 7 нископрагови центъра за инжекционно употребяващи наркотици, филиал на метадоновата програма към Областния диспансер за психични заболявания в Пловдив, 6 здравно-социални центъра, базирани в ромски общности, 2 дневни центъра за предоставяне на услуги на проституиращи, 3 кабинета за психо-социална подкрепа за хора с ХИВ/СПИН и 12 мобилни медицински кабинета към неправителствени организации.

- Ще бъде разширена практиката мобилни екипи да работят „на място”, коментира д-р Вяра Георгиева от НЦЗПБ. Тя представи нов бърз тест за изследване чрез взимане на слюнка.

По повод на 1 декември за седми пореден път у нас стартира Националната анти-СПИН кампания, организирана от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и Коалиция „АНТИСПИН”. През тази година инициативата преминава под мотото „Презерватирай се”, насочена е приоритетно към младите хора, като целта е да бъдат популяризирани безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към болните с ХИВ/СПИН.

По традиция кампанията ще протече в три етапа, свързани със: Световния ден за борба със СПИН – 1 декември, Деня на влюбените – 14 февруари, и Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва  в третата неделя на май. По време на първия етап е предвидено да бъдат раздадени над 200 000 презерватива и 200 000 картички, както и информация за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС).

Нов момент през тази година е разширяването на обхвата на кампанията. Така например наред с областните градове, център на различни активности  ще бъдат още 35 малки градчета и села.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.