Вие сте в: Начало // Всички публикации // Медицината е длъжник

Медицината е длъжник

В Източна Европа преживяемостта от онкологични заболявания при децата е по-ниска в сравнение с по-напредналите западни държави. Това са част от изводите в Европейския раков план за деца и младежи на Европейското общество за педиатрична онкология (SIOPE), които специалистите припомнят през септември, посветен на повишаване осведомеността в света. През 2020 г. мотото е „Да блестим в златно за нашите малки герои“.

Инвестирането в нови животоспасяващи терапии, осигуряването на ефективно лечение и превъзмогването на неравния достъп до него са сред ключовите приоритети в плана на ЕС за борба с рака сред децата. Въпреки усилията и постиженията на държавите, има още много какво да се желае, отбелязват от SIOPE.

Ежегодно в цяла Европа над 35 000 деца и юноши се диагностицират с рак и всяка година 6000 деца и младежи умират.

На всеки 15 минути едно семейство научава, че детето им има рак. С тази диагноза към момента живеят 500 хил. деца. Въпреки че болестта е еднаква за всички, преживяемостта не е.

Шансът на децата да надмогнат болестта в различните региони на Европа варира с 20%, показват анализите на SIOPE. Те са по-големи в развитите държави и по-малки в тези от Източна Европа.

Най-висока – над 90%, е петгодишната преживяемост от остра левкемия за децата в Малта и Австрия. Най-ниска – малко над 70%, е в България и Естония. Изводите са на база 15 860 случая.

Въпреки повишените проценти на излекуване през последните две десетилетия, детският рак остава водещата причина за смърт при деца на една или повече години в Европа. Освен това децата, преживели рак в детска възраст, често се сблъскват с дългосрочни странични ефекти, които оказват негативно влияние върху качеството им на живот.

Сред факторите, които определят политическите и регулаторните приоритети за сектора,  са рядкото проявление на отделните видове ракови заболявания при деца, тяхното различие от раковите заболявания при възрастни, както и голямото здравно бреме за цяла Европа.

Изводът е, че трансграничните съвместни научни изследвания са жизненоважни за преодоляване на ограничените обеми на дейността на национално ниво и за насърчаване на научния напредък към повече и по-ефективни лечения.

Разработването на иновативни терапии за деца с рак изисква спешност, тъй като повечето налични в момента лекарства са на десетилетия, което води до влошаване на процента на излекуване и до усложнения в дългосрочен план.

Друг важен въпрос е трансграничният достъп до подходящата експертиза за оптимално лечение и до споделяне на действия за преодоляване на различията в процентите на оцеляване в отделните страни.

От 1998 г. SIOPE действа в цяла Европа, като работи в тясно сътрудничество с партньори, родители, пациенти и оцелели с цел законодателни промени, участва в проекти, финансирани от европейските фондове.

Организацията вече изпълнява стратегическия план SIOPE, чрез който да се постигне увеличаване на броя на излекуваните и ръст в качество на лечението за деца и юноши до 2025 г.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.