Вие сте в: Начало // Всички публикации, Личности // С конгрес, дискусии и много награди общопрактикуващите лекари празнуват десети рожден ден

С конгрес, дискусии и много награди общопрактикуващите лекари празнуват десети рожден ден

От 11 до 14 ноември т.г. в Пловдив се състоя ІІІ юбилеен конгрес по обща медицина с международно участие и тържествено бяха отбелязани 10 години от въвеждането на общата медицина и от създаването на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

На форума присъстваха около 600 общопрактикуващи лекари от страната, семейни лекари от Сърбия, Македония, Хърватия и Турция. По време на тридневната натоварена научна програма залите бяха препълнени, а въпросите към лекторите – безкрайни. Особено голям интерес предизвикаха презентациите на тримата чуждестранни гости – проф. д-р Рудолф Ликар, Австрия, проф. д-р Албърт Леви, САЩ, д-р Кристоф Казар, Франция. Американецът и французинът са действащи общопрактикуващи лекари и те споделиха с българските колеги своя практически опит, своите наблюдения и перипетии във всекидневната практика.

Темата на кръглата маса „Специализацията по обща медицина и продължаващото обучение на общопрактикуващите лекари” събра участниците във форума на оживена дискусия, където бяха обсъдени състоянието, проблемите и възможните решения, свързани с обучението и дейността на семейните лекари у нас и в чужбина. Специални поздравления към участниците поднесоха ст.н.с. д-р Георги Иванов – национален консултант по обща медицина, д-р Даниела Дариткова – зам.-председател на Комисия по здравеопазването в НС, д-р Любин Шукриев – председател на Асоциацията на лекарите по обща/фамилна медицина от Югоизточна Европа, д-р Димитър Ленков – секретар на БЛС, доц. д-р Митко Горанов от Секция по обща медицина в Плевен и др.

Строгата тематика на научната програма по време на трите дни не попречи на участниците в конгреса да отпразнуват и своя юбилей с огромна торта. Тържествено, вълнуващо, трогателно – малко са думите, с които може да се опишат обстановката и настроението на лекарите, които за пръв път избраха химн на организацията си. „Живот за всички” е песента, създадена от д-р Невин Садъкова – общопрактикуващ лекар от Момчилград. Това е химнът, който ще остане в мислите и сърцата на всеки, припознал НСОПЛБ за своя организация.

През тази година ръководството на националното сдружение на общопрактикуващите лекари раздаде уникални награди. По традиция за шеста поредна година бе избран новият носител на приза „Семеен лекар на 2010” – д-р Слави Славов от Стара Загора.

Д-р Снежана Бакърова от Смолян бе наградена с грамота като „Най-активен член на НСОПЛБ”. „Най-активна структура на НСОПЛБ” е Сдружението на ОПЛ в община Кюстендил с председател д-р Румен Алексов.

Д-р Вельо Ломанов от София-област получи награда за „Ветеран на годината”, а д-р Десислава Ковачева от Пловдив за „Най-млад ОПЛ”.

С грамоти бяха отличени колеги от страната за най-малка и най-голяма индивидуална и групова практика: д-р Йордан Колев от с. Брестник, Пловдивско, със 143 пациенти; д-р Жанета Демирева от Пловдив с 4988 пациенти.

Интерес предизвика и наградата „Бедуин на годината” – за ОПЛ с най-тежка практика. Получи я д-р Людмила Димитрова от Разград, която обслужва 10 населени места, разположени на 70 кв. км площ.

Абсолютен и единствен фаворит за наградата „Човекът-желязо” беше   д-р Селиме Карагьозова от Разград – за ОПЛ, издържал най-много проверки през годината.

Наградата „ОПЛ с най-много специалности” отиде във Враца за д-р Емил Миленков, който има специалности по вътрешни болести, обща медицина, пулмология и бронхология.

В редиците на семейните лекари има и майстори на спорта. Наградата за спортни постижения бе присъдена на д-р Надя Друмева от Бяла, Русенско, която е носителка на златни и сребърни медали на Балканиада по лека атлетика в дисциплините на висок и дълъг скок за 2009 и 2010 г.

Участниците в конгреса ще пазят за спомен и специално издадена за конгреса книжка със стихове, проза и илюстрации на общопрактикуващи лекари, Авторите бяха отличени с грамоти за „Художествено творчество”. Те са:

-            д-р Невин Садъкова от Кърджали (поезия, илюстрации);

-            д-р Любомир Киров (поезия);

-            д-р Ивелина Георгиева от Варна (поезия);

-            д-р Роза Митрева от Самоков (за цялостно творчество);

-            д-р Радослав Паскалев от Павликени (художник), който бе изложил своите чудесни произведения в специална зала.

Семейните лекари изпратиха и няколко специални, закачливи подаръка. За четири от основните пациентски организации те приготвиха пакети с билки и пожелание: ”С надежда този подарък да ви защити от болести, ако не ни позволят да ви лекуваме!”.

За министъра на финансите ОПЛ опаковаха спортни бухалки с придружаващо писмо с пожелание: ”Да не забравя, че от играта до грешката има само една стъпка!”

След приключване на конгреса дори и страничният наблюдател твърдо се убеждава в уникалността на българските общопрактикуващи лекари, които за пореден път доказаха, че са най-живата и специална част от съсловието. Те могат да бъдат много последователни и твърди в своите искания, както и  трогателни и нежни – когато показват своето друго лице.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.