Вие сте в: Начало // Всички публикации // Дъх с надежда за белодробната трансплантация

Дъх с надежда за белодробната трансплантация

В края на януари т.г. в България дойде лично  президентът на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ) проф. Валтер Клепетко.

Той се срещна с премиера Б. Борисов, а на брифинг след срещата министър Ананиев заяви:

– Всяка година петима български пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, ще бъдат трансплантирани в болницата във Виена. Ще започнем в най-кратки срокове, веднага след като се прецени кои пациенти са най-спешни. По този начин ще работим в преходния период, докато наши лекари бъдат обучени да извършват белодробни трансплантации у нас.

- Подписахме

споразумение

за квалификация и обучение в областта на белодробната трансплантация. Това е документът, който дава зелена светлина за обучението на наши специалисти. Целта е в края на 2020 г. или най-късно в началото на 2021 г. белодробна трансплантация да се извършва и в България, подчерта още министърът.

Споразумението е изпратено на Евротрансплант, а в близките дни ще бъде направено и официално заявление за членство на България  в организацията. Споразумението предвижда в АКХ Виена да бъдат обучавани хирурзи от УМБАЛ „Св. Екатерина“ и пулмолози от ВМА.

- Изграждането на една такава система е комплексно и е необходима подкрепа от най-високо ниво. Затова се радвам, че дискутирахме темата с премиера и министъра на здравеопазването. Виждам, че България осъзнава и споделя важността на това да направим трансплантацията на бял дроб възможна в страната ви. Важна предпоставка за това е развитието на донорството. Без наличието на органи за трансплантация не можем да помогнем на други хора. Ето защо централна задача на всяко модерно общество е да осъзнае колко е важно да се даряват органи, посочи проф. Клепетко.

Виенският специалист пое ангажимент да окаже експертна помощ на Министерството на здравеопазването при подготовката на Програма за донорството и трансплантацията, както и при стартирането на кампанията през февруари т.г.

Проф. Клепетко сподели, че Виена има значителен опит в оказването на помощ на други държави в обучението на медици за осъществяване на белодробна трансплантация. Обучение във Виена вече са преминали специалисти от Чехия, Унгария, Словения, Гърция.

Министър Ананиев и проф. Клепетко оцениха срещата като ползотворна, а резултатите – като реални стъпки за решаване на проблема с белодробните трансплантации на български граждани. И двамата изразиха задоволство от постигнатото споразумение, благодарение на което български лекари ще се обучават във Виена, а България получава реален шанс за членство в Евротрансплант.

При посещението си проф. Клепетко

гостува във ВМА

защото се предвижда пулмолози от болницата да започнат обучение в областта на белодробната трансплантация във Виена.

Проф. Клепетко се запозна на място с възможностите и апаратурата, с която разполага Отделението по бронхология към Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА. Той разгледа реанимационните боксове, с които разполага болницата, разговаря с белодробните специалисти д-р Христо Йорданов и д-р Пламен Титоренков.

Проф. Клепетко изтъкна колко е важно обгрижването на пациента след трансплантация. Идеята не е да направим първата трансплантация на бял дроб в България, а да сформираме екип, който да извърши много такива операции. Истинското изкуство е в съвместната работа на хирурзи, пулмолози, патолози, имунолози, подчерта световно признатият специалист.

Полк. доц. Владимир Василев, зам.-началник на ВМА, изрази готовност за пълноценно включване в процеса на белодробна трансплантация:

– Имаме необходимите специалисти – млади и енергични, които, разбира се, ще се обучават допълнително във Виена. Предвидили сме закупуване на нов ригиден бронхоскоп с висока резолюция. Готови сме да колаборираме много тясно с колегите от „Св. Екатерина”, каза доц. Василев. И  изтъкна, че ВМА има богат опит в сферата на  чернодробните трансплантации и екипната дейност.

Признание за съпричастност

На официална церемония в МЗ министър Кирил Ананиев награди със Златен почетен знак на Министерството на здравеопазването I степен с лента проф. Валтер Клепетко. Отличието се връчва на проф. Клепетко в израз на признателност към професионалното му отношение, хуманност и за ефективна работа с българските пациенти и медицинските специалисти.

– Това е нашето признание за всичко, което правите за българските граждани. Заслужавате го, заяви министърът по време на награждаването. И допълни: – Силно съм убеден в добрите резултати, които ще постигнем.  Това е една надежда за много хора.

Проф. Клепетко изрази удовлетворение от проведените конструктивни разговори.

- Накрая винаги става дума за болните. И нашата награда ще бъде да  видим, че тези хора са получили шанс за живот и то с добър стандарт, отбеляза професорът.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.