Вие сте в: Начало // Всички публикации // Хоризонти на професионалното приятелство

Хоризонти на професионалното приятелство

Над 100 български лекари присъстваха на IX международен медицински конгрес, организиран от Югоизточноевропейския медицински форум /ЮЕМФ/ в Баня Вручица, Република Сръбска, Босна и Херцеговина. Участваха общо над 400 лекари, учени, мениджъри на лечебни заведения, представители на неправителствени организации и от Сърбия, Латвия, Македония, Беларус, Русия, Румъния, Гърция, Словения, Украйна, представители на Германия, Белгия и Япония.

- Организацията ни бе наречена югоизточноевропейска още при създаването, когато заедно с Македония, Албания и Гърция положихме основите й през 2005 г., каза на откриването президентът на ЮЕМФ доц. Андрей Кехайов. – Тогава мечтаехме за по-голям хоризонт, който днес е факт. Известно е, че в нашия регион лекарите работят при по-трудни условия, при по-ниски възнаграждения, но въпреки всичко отделят от времето и средствата си, за да присъстват на конгреса на ЮЕМФ, който е мултидисциплинарен по тематика. Събитието е своеобразен университет, а колко медицински училища могат да предложат 60 висококомпетентни лектори от 20 страни по значимите теми в сферата на сърдечно-съдовите заболявания, хирургията, онкологията, репродуктивното здраве, неврологията, спешните състояния, диабета и много други, в рамките на няколко дни. Не е случайно, че поради богатата си научна програма конгресът бе акредитиран от ЕАССМЕ с 16 кредитни точки.

Важно е да подчертая, продължи доц. Кехайов, и интереса към обсъжданията около т. нар. кръгла маса за организацията и проблемите на здравните системи от страните в Югоизточна Европа. Дискусиите са изключително откровени, изводите понякога са твърде тревожни. Но над всичко преобладават удовлетворението от споделения опит, натрупаното модерно познание, както и радостта от новите колегиални и приятелски контакти, които остават трайни и занапред. За нас е чест и висока оценка присъствието на президента на Световната медицинска асоциация д-р Йошитаке Йококура, който прие поканата и изнесе удивителна лекция за положителните здравни резултати в Япония, както и за тенденциите в глобалните усилия за по-добро здраве на всички хора на планетата./Б. а. – лекцията поместваме отделно/.

Специален гост на конгреса бе посланикът на България в Босна и Херцеговина Августина Цветкова. Тя приветства участниците и определи като конструктивна комуникацията между медицинските професионалисти. „Конгресът е с добавена стойност за изграждане на европейско здравеопазване в региона. Чудесно е, че медицината ви обединява, а показателно е, че конгресът се открива в Деня на българското съединение – 6 септември“, допълни Цветкова.

По традиция водещо бе българското участие в научната програма на форума. С интересни лекции и издържани презентации се представиха проф. Росица Манчева, доц. Тодор Черкезов, Елисавета Петрова-Джерето, д-р Галинка Павлова, доц. Жени Стайкова, акад. Владимир Овчаров, Мария Радивоева, д-р Васил Вълов, проф. Милан Миланов, д-р Петко Загорчев, д-р Мари Паникян, доц. Андрей Кехайов, д-р Тодор Хинов, доц. Росица Димова. Домакините от Босна и Херцеговина, Република Сръбска, също участваха с интересни лекции и споделиха натрупан опит и очаквани научни резултати. Традиционно силно бе присъствието и научното представяне на учени и изследователи от Минск, от Скопие и др.

На кръглата маса д-р Олег Мусий – бивш депутат от Върховната рада на Украйна, председател на Украинския лекарски съюз, вълнуващо разказа за надеждите на лекарите там за качествена промяна в здравната система, за ентусиазма от началото на промените, за разочарованието от застоя днес. Подобни теми присъстваха във всички официални и неформални разговори, споделени бяха днешни организационни и финансови неволи, както и очаквания за по-добро и по-бързо достигане на желаните критерии за качество и резултати в медицинската работа, за достойно заплащане и повече уважение към лекарите от страна на правителствата и политиците.

На специално заседание на Борда на Югоизточноевропейския медицински форум бяха приети нови членове – медицински асоциации от Хърватия, Черна гора, Сърбия, както и една организация от Русия. Гласувано бе и предложението следващият юбилеен Х международен конгрес на ЮЕМФ да се  проведе в София през септември догодина.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.