Вие сте в: Начало // Всички публикации // „Да живеем заедно“

„Да живеем заедно“

Известно е, че деменцията е най-инвалидизиращата проява на повечето невродегенеративни заболявания и се характеризира с упадък на множество когнитивни функции, достатъчно значим, за да наруши всекидневните дейности на засегнатите. С напредването на деменцията когнитивните и поведенческите нарушения водят до прогресивна загуба на автономията на болните. Проведено през последните години проучване установява, че 47 млн. души страдат от деменция, и че техният брой ще се удвоява на всеки 20 години.

През последните няколко години прогресиращите когнитивни нарушения са в центъра на интереса и на българското неврологично общество. Изработен е Национален консенсус за ранна диагностика и лечение на болестта на Алцхаймер и съдовата деменция под активното ръководство на проф. Лъчезар Трайков. Екипът, ръководен от проф. Трайков, към неврологичната клиника на УМБАЛ „Александровска”, разработва програми за ранна диагностика на деменция при различни неврологични заболявания и е признат като един от 40-те Centers of excellence в Европа за работа в областта на болестта на Алцхаймер.

Резултатите от проведено в България епидемиологично проучване сочат, че болестността от деменция, равняваща се на 7,2%, е съпоставима със съобщената в проучвания с подобни по възраст и раса контингенти, проведени в Европа, Америка и Австралия.

През тази година Българското дружество по деменции, Медицинският университет в София, Българската академия на науките, УМБАЛ „Александровска“, Българската организация „Живот с деменция” и Домът на киното в София организират кампания „Да живеем заедно”, която включва поредица от прожекции на игрални и документални филми, свързани с темата. Целта на инициативата е по-голяма информираност на обществото, разпознаване на ранните симптоми и създаване на приятелски настроена обществена среда към проблемите на хората с когнитивни нарушения.

Входът е с покани. Регистрация и заявка за покани на http://bit.ly/jiveem

За повече информация: Клиника по неврология, кабинети по невропсихология – № 6, №12,  УМБАЛ „Александровска”, ул. „Георги Софийски” №1. Телефони: 02/9230251; 02/9230544.

E-mails: margiraycheva@yahoo.com , katya_smilets@yahoo.com

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.