Вие сте в: Начало // Всички публикации // HPV, полово предаваните болести и лятото

HPV, полово предаваните болести и лятото

Среща по темата бе организирана от фармацевтичната компания MSD, а целта й бе да се предостави актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратимите заболявания, както и за напредъка в съвременните имунотерапии.

Проф. Стефан Ковачев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология във ВМА, представи пред журналисти актуални данни за заболяванията, причинявани от човешки папилома вирус (HPV). Според статистиката ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 години в България, след рака на гърдата. Всеки ден в България от коварното заболяване умира по 1 жена. Ежегодно у нас се диагностицират 1254 случая на рак на маточната шийка, като почти 100% от тях са причинени от HPV вирус, стана ясно от думите на специалиста. Той допълни, че HPV вирусът е най-често срещаната полово предавана инфекция, но това не е единственият начин за заразяване, защото може да стане и при директен допир на кожа или на лигавица. Проф. Ковачев обясни, че презервативите не изключват заразяване с вируса, тъй като могат да  предпазят повече предразположен към инфекцията мъж, отколкото предразположена към инфекцията жена. Редовната употреба на кондоми от мъже може да има предпазващ ефект до 80% срещу развитие на рак на шийката на матката при техни моногамни партньори.

Най-добрата профилактика срещу рак на маточната шийка включва ваксинация преди началото на полов живот и редовни профилактични прегледи след започване на сексуални контакти, категоричен е проф. Ковачев. Той допълни, че страничните ефекти на HPV ваксините са сравними с тези на ваксините от задължителния имунизационен календар. Най-често наблюдаваните реакции (реакция на мястото на инжектиране и главоболие) са леки или умерено тежки. Доказано е, че ваксината срещу HPV има траен ефективен имунитет до 100% за най-малко 10 години при някои от щамовете на вируса.

Важно е да се знае, че освен от рак на маточната шийка, ваксинацията срещу HPV може да защити мъжете и жените и от други видове рак, както и от други заболявания, причинявани от човешкия папиломавирус.

Сексологът доц. Румен Бостанджиев коментира връзката между HPV и полово предаваните болести. Той изтъкна необходимостта от превенция и по-добра здравна и сексуална култура. Според него сексуалната култура на българина основно е ориентирана към семейните ценности с традиционен патриархален акцент. Отсъствието на системна сексуална образованост личи в публичния дебат, смята доц. Бостанджиев. Пример за това е паниката около понятието „джендър“, както и политическата злоупотреба със сексуалната тематика.

Добрата сексуална култура при подрастващите е свързана с развитието на  две ключови умения, обясни сексологът. Това е емоционалната компетентност /емоционална чувствителност, себерегулация, емпатия/ и умението да се изграждат партньорски взаимоотношения, които включват отговорно сексуално поведение и безопасен секс. Според него семейството и личният пример на родителите имат най-голямо значение за възпитаването на тези качества, следвани от важната роля на училището и институциите.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.