Вие сте в: Начало // Всички публикации // EU4Health – новата здравна програма на ЕС

EU4Health – новата здравна програма на ЕС

В края на май т. г. Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на хранитe, представи програмата EU4Health („ЕС за здраве“) на Европейската комисия на стойност 9,4 млрд. евро. Програмата ще бъде част от фонда „Следващо поколение ЕС“ с бюджет 750 млрд. евро,  предназначен за възстановяване и укрепване на националните здравни системи, за отстраняване на слабостите, открити по време на пандемията.

Тогава еврокомисарят заяви, че новата програма ще „промени играта“. Ще промени парадигмата в това как ЕС се справя в здравеопазването и значителен скок в посока на европейската интеграция, тъй като до пандемията здравеопазването беше изцяло национална отговорност на държавите – членки на ЕС, а в досегашния 7-годишен европейски бюджет за сектора бяха заложени едва 413 млн. евро.

Целта на EU4Health е да се инвестира в превенция, подготвеност за криза, животоспасяващи лекарства и оборудване.

Програмата ще служи и за укрепване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата – двете агенции на ЕС.

Комисията също така ще се опита посредством тази програма да увеличи производството на лекарства в рамките на Европа, тъй като пандемията показа, че ЕС е силно зависим от Китай и Индия за вноса на активни съставки за лекарства и медицинско оборудване.

Месец след представянето на EU4Health еврокомисар Стела Кириакиду заяви:

Гражданите очакват повече от Европа

- През последните няколко месеца хиляди заглавия всекидневно показват най-новите данни за коронавируса. Те растат с такава скорост, че никой не би поставил под съмнение сериозността на ситуацията. Числата често са по-красноречиви от думите, но не бива да забравяме, че зад тях стоят хора, всеки от които е с уникална история. Никога няма да забравим страха, тревогата, болката и скръбта, които преживяха през последните месеци европейските граждани — деца, възрастни хора, здравни специалисти, семейства, приятели, съседи. Кризата с коронавируса не остави никого незасегнат.

COVID-19 ни отправи глобално предизвикателство, както никоя друга криза в наше време, засягаща общественото здраве. За по-малко от 6 месеца вирусът ясно подчерта влиянието на здравето върху всеки аспект на нашия живот. Макар че пандемията все още продължава, ние бавно започваме да вдигаме глава и да гледаме напред — към новото нормално, което ни очаква.

Но дори с най-трудните предизвикателства идват и възможности. Както винаги досега, Европа ще извлече поуки от тази криза. Ако това се случи отново, ще се случи по различен начин — ние ще бъдем по-добре подготвени. Никога повече не искаме да виждаме как медиците ни трябва да избират кой пациент да получи животоспасяващо оборудване. Не желаем да виждаме как държавите членки затварят граници и не могат да осигурят на хората жизненоважни лекарства и предпазни средства. Не искаме да гледаме как региони и държави са претоварени и не са в състояние да се грижат за всички нуждаещи се, докато от другата страна на границата има празни болнични легла. Гражданите очакват повече от Европа — и правилно. Ние чухме пределно ясно този призив.

Нашият отговор е програмата EU4Health, с която се отваря нова глава в здравната политика на ЕС. С EU4Health ние ще гарантираме, че занапред ще бъдем по-подготвени да защитаваме европейските граждани при здравни кризи и да подобряваме грижите тях. Това е най-амбициозната здравна програма на ЕС досега, която увеличава финансовите ресурси с 2000 % и ясно заявява стремежа здравето да стане един от основните приоритети на съюза.

По този начин ЕС смело и амбициозно отправя поглед отвъд COVID-19. Числото 9,4 млрд. евро говори само за себе си. Ако пандемията от COVID-19 ни е научила на нещо, това е, че е дошло време за фундаментална промяна на парадигмата на отношението ни към здравето и инвестициите в него.

За първи път ЕС ще може да създаде резерви от медицински консумативи и здравен персонал (включително „летящи лекари“), които по време на криза могат да бъдат изпратени там, където са най-необходими. С EU4Health ще се стремим да разполагаме по всяко време с необходимите предпазни средства, лекарства и медицински изделия и да осигурим тяхната достъпност и иновативност.

COVID-19 ни научи, че Европа трябва да отдаде по-голям приоритет на здравето и да реагира по-добре на епидемии и непредвидени заплахи за здравето, но въпреки това новата програма не е само отговор на пандемията. EU4Health ще спомогне и за изготвянето на европейски план за борба с рака, за нова и амбициозна фармацевтична стратегия за Европа,  за по-добри условията за пациенти с редки заболявания и лица с психични проблеми, за преодоляване на предизвикателствата, свързани с ваксинирането и антимикробната резистентност.

Тази пандемия показа, че когато ни сполети здравна криза, самостоятелните действия не са в наш интерес. Солидарността спасява човешки животи. Здравеопазването е и ще продължи да бъде от компетентността на държавите членки. Но нашите граждани желаят ЕС да играе водеща роля. И ние ще изпълним това желание.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.