Вие сте в: Начало // Всички публикации // „Медик на годината’2017“

„Медик на годината’2017“

Празникът на „Форум Медикус“ за пореден път доказа големия смисъл и силата на традицията – специализирано медицинско издание да отличава личности с особени заслуги в развитието на науката и практиката, на европейската и световната медицина.

За 27-и път вестникът създаде добра новина в здравеопазването, като направи обществено достояние постижения на български медик с отзвук върху напредъка на българската медицинска наука и практика.

Церемонията по връчването на наградата на чл.-кор. проф. Лъчезар Трайков събра заедно председателя на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, депутати от всички парламентарни групи, учени от Българската академия на науките, ръководители на медицински университети и факултети, мениджъри на областни и общински болници, общопрактикуващи лекари и специалисти, представители на БЧК, на съсловни, обществени, синдикални и неправителствени организации, свързани със здравеопазването, гости от фармацевтични компании, много журналисти.

На празника, преминал под наслов „Ум, слово, красота – новите спасители на човека“, ученици поздравиха своите учители, състуденти се срещнаха след дългогодишна раздяла, приятели от минали времена се прегърнаха, конкуренти си подадоха ръка, младостта срещна мъдростта. Така „Форум Медикус“ потвърди своята обединителна сила в името на позитивното, на съзидателното, на упорития стремеж към по-доброто в българското здравеопазване.

За дръзките и упоритите

Приветствени думи на главния редактор

Уважаеми дами и господа, скъпи приятели на вестник „Форум Медикус“,

Добре дошли на 27-ото издание на церемонията по връчване на наградата на вестника „Медик на годината“. Изключително е приятно да приветствам както авторите, сътрудниците и партньорите на изданието, които от години присъстват на нашите тържества, така и всички гости, които за пръв път са сред нас. Младите хора, новите приятели са доказателство, че времето върви напред, а и ние – въпреки над 70-годишната история на специализирания вестник, успяваме да го следваме.

Уважаеми политици, академици и член-кореспонденти, професори, учени, здравни мениджъри, лекари от всички нива на системата, професионалисти по здравни грижи, скъпи приятели, това е едно от най-вълнуващите преживявания за екипа на „Форум Медикус“, наситено с много емоция. Добре дошли в тази култова зала на Националния дворец на културата. Знаем, че през шестте месеца на годината НДК излъчва и внушава европейски и глобални размисли. Много хубаво е, че нашият празник на здравеопазването се случва в такава атмосфера.

Днес – 3 април 2018 г., е вторият ден от Страстната седмица, в който се призовава към смирение. Мисля обаче, че смиреното поведение не противоречи на поведението на дръзките и упоритите, защото само те могат да постигат успехи и да движат света напред. Нашата среща се провежда няколко дни преди Световния ден на здравето – 7 април. През тази година Световната здравна организация е определила девиз „Здраве за всеки“, като се има предвид, че всеки човек на планетата, независимо къде се е родил, къде е пораснал, независимо дали е богат или беден и какво работи, има право на здраве. Темата за достъпа до здравеопазване, както е известно, присъства трайно и на страниците на вестник „Форум Медикус“.

Защо избрахме за девиз на нашата среща „Ум, слово, красота – новите спасители на човека“? За ума и красотата много се разсъждава, но и още много не се знае. Ние ги поставихме в мотото, защото кореспондират с избора на носителя на наградата „Медик на годината’2017“ – изследовател, който търси и с научни доказателства разкрива неразгадани тайни на човешкия мозък. А словото сложихме в средата, защото всички сме дейци на словото, особено ние във „Форум Медикус“. И независимо от настъплението на виртуалните медии, независимо от всичко, което се случва с книгите и писаното слово, продължаваме упорито и малко на инат да работим, за да осигурим излизането на вестника на книжен носител. Защото, както казват едни колеги от телевизията, „класиката е модерна“.

Какво ли не се случи през изминалите 27 години, през които много светли личности на българската медицинска наука и практика станаха носители на отличието на вестника! Няма да се уморя да повтарям, че всеки лекар на своето място, независимо къде работи, заслужава награда. Ние от „Форум Медикус“ вярваме и високо ценим българските медици. Отразяваме и се възхищаваме на всички открития, които движат световната медицина напред.

Продължаваме заедно!

Точните поздравителни думи

Кирил Ананиев:

- Изключително приятно съм изненадан от организацията и провеждането на това тържество по прекрасен повод – връчването на наградата „Медик на годината“. Пожелавам на редакцията още много години да продължи тази традиция, защото през тези 27 години номинирахте прекрасни медици, за които медицината е не само професия, а призвание за цял живот. Искам да поздравя екипа и за това, че през годините представяхте, информирахте, анализирахте проблемите в българското здравеопазване безпристрастно, честно, спазвайки журналистическия морал. Надявам се в бъдеще да продължим да работим заедно. Желая ви успех!

За мен е чест, професор Трайков, да Ви поздравя с наградата. Само по себе си отличието показва признанието на гилдията, пациентите и гражданите за труда, който сте положили в сферата на невронауките и в тяхното практическо приложение. Вашата богата биография като медик и учен показва желание да прилагате иновативните методологии в лечението на българските граждани, което ви прави голям професионалист, желан и обичан лекар от пациентите. Бих казал, че невронауките не биха достигнали такова ниво на развитие, ако не бяха Вашите не по-малко от 650 научни труда и участието Ви като ръководител на редица национални и международни проекти, в които сте били водещ фактор. Получаването на този приз Ви поставя напълно заслужено сред достойните българи, а Вашият принос в медицинската наука и практика е пример и стимул за много млади медици да се учат от Вашия опит. Честита награда!

Д-р Даниела Дариткова:

- Развълнувана съм, че отново съм на тази церемония, на която присъствам вече години наред. Щастлива съм, че през тази година точно на Велики вторник през Страстната седмица връчваме наградата на Медика на 2017 г. Защото на този ден на смирението се носи „мълчаната вода“, която има невероятни лечебни качества. Всички тук сме обединени от търсенето на панацеята за всички заболявания. Благодаря на „Форум Медикус“, че успява да обедини целите за здравеопазване, медицина и здравна политика по един наистина безпристрастен и коректен начин, че успява да поддържа писаното слово, въпреки големия натиск на електронните медии. Поздравявам ви за избора на медик на годината, защото проф. Трайков може да бъде гордост за българската медицинска наука. Поздравявам всички гости, които представят цвета на българската медицинска наука, дошли от уважение към вашето издание и към номинирания за тази година. Благодаря им от сърце за това, че в трудната ситуация, в която се практикува медицина в България, успяват не само да лекуват, не само да даряват живот, здраве и надежда, но успяват да обучават млади поколения лекари, да бъдат пример за тях, какъвто сте Вие, проф. Трайков – не само учен и лекар, но и Човек. На Вас пожелавам много години да бъдете полезен на българското здравеопазване, а на присъстващите – да се радвате на добро здраве, благоденствие и на вдъхновение, за да следвате трудния път, по който сте поели.

Поздравителен адрес от Румен Радев – президент на Република България:

„…Уважаеми проф. Трайков, Вашият професионален път в неврологията е посветен изцяло на изучаването на мозъка и начина, по който действат неговите 200 млн. неврона. На учени като Вас се пада отговорността да увлечете след себе си младите медици, които имат интерес за развитие в науката. Сигурен съм, че знаете как да ги мотивирате да Ви последват и да останат да творят в България. Пожелавам много радостни събития, които да отбелязвате с чаша червено вино, което забавя остаряването на мозъка…“

Поздравителен адрес от Бойко Борисов – министър-председател на Република България:

„…Уважаеми проф. Трайков, искрено Ви поздравявам с удостояването с наградата „Медик на годината“. Това е достойно признание за спасения живот, за заслугите Ви в развитието на неврологията, за научно-изследователската и преподавателската Ви дейност. Желая Ви здраве и много професионални успехи.  Честита награда и на добър час!“

Проф. Огнян Хаджийски – зам.-председател на Българския лекарски съюз:

- Уважаеми колеги, приятели, невероятно тържество, невероятен приз за невероятен човек. Изпитал съм такова тържество, когато бях избран за „Медик на годината“ и трябва да кажа, че е страхотно. Обръщам се към Лъчо – бъди здрав ти, както и целия ти екип, защото в медицината най-често казваме „ние“ и имаме предвид екипа, в който работим. Пожелавам на отличения все така напористо и напред. А на екипа на „Форум Медикус“ пожелавам да продължава традицията, да търси и открива достойните български лекари.

Проф. Валентина Петкова – зам.-ректор на Медицинския университет в София:

- За мен е изключително голямо удоволствие от името на ректорското ръководство да се обърна към екипа на „Форум Медикус“ с поздрав за идеята и реализирането на тази инициатива вече толкова години. Бих искала да благодаря на екипа и за помощта, която ни оказва, като отразява живота и събитията в нашия университет.

Поздравявам проф. Лъчезар Трайков с високото отличие и пожелавам успех в научната, изследователската и лекарската работа.

Д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на Българския червен кръст:

-Наистина днес е голям ден, защото отличаваме най-големите постижения в българската медицина. Съвсем заслужено проф. Лъчезар Трайков получава този приз. И се надявам, че през 2018 г. екипът на вестника също ще наблюдава и анализира какво се случва в българското здравеопазване. Надявам се всички ние да работим все по-здраво и в името на здравето на хората да даваме най-доброто, на което сме способни. Поздрави на екипа и на носителя на наградата от цялото ръководство на Българския червен кръст. Успех на всички!

Проф. Станка Маркова – поздравителен адрес от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи:

- Поздравявам вестник „Форум Медикус“ за устойчивата традиция да организира тези тържества и да връчва наградата за медик на годината. С вълнение поздравявам проф. Трайков за постиженията в изучаването и лечението на болестта на Алцхаймер, защото всички ние сме потенциално застрашени.

Доц. Андрей Кехайов – президент на Югоизточноевропейския медицински форум:

- Първо бих искал да поздравя редакционния екип на вестник „Форум Медикус“ за това, че години наред отличава български лекари, защото е вярна и обективна трибуна на случващото се в българското здравеопазване. В последните 9 години изданието неизменно отразява дейността на ЮЕМФ, една организация, която обединява много лекари от много страни и играе важна роля за сътрудничеството и партньорството между медиците от региона.

Искрено поздравявам проф. Лъчезар Трайков с високото отличие. Неговите заслуги в науката и практиката на българското здравеопазване са известни. На международните форуми на ЮЕМФ проф. Трайков участва с лекции, които са най-актуални и отразяват най-новото в познанието за мозъка и неговите функции. Затова смятам, че проф. Трайков е гордост не само за българската, но и за европейската медицина. Бих искал да му поднеса един от символите на ЮЕМФ – родопски кристал, както и златна значка на нашата международна организация.

На вестник „Форум Медикус“ пожелавам обективно да отразява научните постижения у нас, както и промените в здравната система. С удоволствие връчвам на екипа родопски кристал – символ на ЮЕМФ, както и на нашето професионално партньорство.

Поздравителни адреси към наградения изпратиха от Националната здравноосигурителна каса, както и от ръководството на УБ „Александровска“.

След приветствията и поздравителните адреси носителят на наградата „Медик на годината’2017“ проф. Л. Трайков отговори по своеобразен начин:

- Благодаря на всички за милите думи. Не очаквах и съм развълнуван от казаното. Благодаря на всички, които са в залата. Нека наистина се смирим и всеки да погледне в себе си, защото това са дни за равносметка и дни за надежда.

Интересен е фактът, че на това тържество за пръв път организаторите дават възможност носителят на наградата да изнесе кратка презентация. Ще я започна със споменаване на всички институции, които са ми дали възможност да стана това, което съм, да постигна в последните години определени стъпки напред. Ще започна с Александровска болница – мястото, където с моите колеги и моя екип се опитваме да превърнем от клиничните пътеки реална възможност за диагностика и лечение на неврологичните заболявания. Втората институция, на която искам естествено да благодаря, е Медицинският университет, водещо звено в обучението по медицина в страната. И накрая трябва да отдам заслуженото на Българската академия на науките – това е мястото, клубът, в който ме приеха, където намирам вдъхновение всеки ден. БАН е място, където има изключителни хора, които могат във всеки един момент, независимо от специалността, която практикуват, да дадат правилен съвет и да окуражат колегата си.

Бих искал да благодаря и на „Форум Медикус“, че ме приеха, направиха ме член на този „Клуб на медиците на годината“. Бил съм на много от тържествата в последните 15 години и съм искрено изненадан, че изборът се е спрял на мен.

Така или иначе, благодаря на всички мили приятели, че сме заедно в този ден.

Проф. Лъчезар Трайков представи пред присъстващите кратка академична лекция за миналото, настоящето и бъдещето на мозъчното дълголетие. Той бе изслушан с голям интерес, защото цитира данни от проучвания от последните няколко години, разкриващи нови аспекти във функциите на човешкия мозък, спря се на базирани на доказателства изводи и препоръки как да се забави стареенето на мозъка, как чрез силата на четенето, любовта, креативността и красотата можем да мислим и творим дълги години.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.