Вие сте в: Начало // Всички публикации // Трябва да се гордеете с постигнатото в сферата на редките болести

Трябва да се гордеете с постигнатото в сферата на редките болести

С тези думи еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис се обърна към екипа на Клиниката по неврология в Александровска болница, който се занимава с изследване на рядко срещани болести на нервната система.

Поздравът за постигнатото и възхищението си от работата на проф. Ивайло Търнев в сферата на генетичните проучвания /открил 13 нови болести и идентифицирал гени, причиняващи рядко срещани синдроми/ еврокомисарят изрази публично по време на специално посещение в над 90-годишната клиника по нервни болести в над 130-годишната Александровска болница.

Гостът бе поздравен от директора доц. К. Ангелов, който потвърди готовността на ръководството да подкрепя търсенията и изследванията на специалистите в лечебното заведение. Той връчи на В. Андрюкайтис специална пластика – изображение на Арката на болницата – символ на раждането и утвърждаването на болничното дело у нас.

- Изучаването на редките болести е мисия за мен и за екипа на клиниката – каза проф. Търнев. Той изтъкна, че специалистите работят в 2 референтни мрежи за редки болести, разказа за организираното у нас европейско лятно училище за редки болести, сподели, че в експертните центрове на Александровска функционират регистри. Проф. Търнев подчерта още ролята на преките връзки с пациентските организации и на партньорството с европейските институции за постигане на напредък в ранното диагностициране и навременната адекватна терапия на много редки заболявания.

Еврокомисарят по здравеопазването подчерта уважението си към откривателите, към лекарите, посветили труда си на заболявания, които се срещат рядко и поставят на изпитание професионализма:

- Вашите постижения показват, че Европа е тук, в тази клиника. Постигнатото поставя пред нас повече изисквания – да подкрепим капацитета на откривателите с действия и мерки, които да доведат до осезаеми резултати – и във вашата страна, и на европейско равнище. Оказа се, че 5 български експертни центъра по редки болести са свързани с 24-те европейски референти мрежи за редки болести. Европейската комисия ще подкрепя всеки от тях за изграждане на IT структура, за повече обмяна на знания, за повече иновативна дейност. Като работим заедно, ще направим Европа по-силна, каза още еврокомисарят.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.