Вие сте в: Начало // Всички публикации // Доайен на българската онкология

Доайен на българската онкология

85-годишнината на проф. Иван Черноземски бе отбелязана на елегантно академично тържество на 20 февруари т.г. „Добре дошъл у дома“ – така приветства юбиляря директорът на Националната онкологична болница, чиято аула бе естествената среда за такъв празник. Присъствието бе забележително – съученици и състуденти, съратници и партньори на юбиляря, негови развълнувани ученици, колеги, приятели, съмишленици. На докоснатите от времето банки в аулата един до друг стояха официални гости – д-р Н. Джафер – зам.-председател на Народното събрание, акад. Д. Дамянов, ректорът на МУ в София проф. В. Златков, акад. Б. Петрунов, който бе и водещ на тържеството, както и лекари от болницата с белите си престилки, напуснали за малко кабинети и лаборатории, за да изразят почит към учителя в сферата на онкологичната наука и практика у нас. Представена бе книжка – животопис за дългия професионален и обществен път на Иван Черноземски, съхраняваща чрез писаното слово пъстри факти, размисли и прозрения за медицината, за несекващата битка срещу  рака като медицинска и обществена заплаха, за доброто и злото. Всичко написано всъщност е посланието на професора към съвременните медици, към хората на ХХI век.

Много бяха цветята и топлите думи, които изразяваха дълбока почит към делото на юбиляря. В оркестъра от поздравителни ноти се включи и

редакционният екип на вестник „Форум Медикус“:

Уважаеми проф. Черноземски,

Искрено и сърдечно Ви поздравяваме по повод на Вашия 85-годишен юбилей.

Горди сме, че на предела на два века имаме честта и удоволствието да работим заедно, да споделяме Вашите ценности, неизменно свързани
с усилията да направим българското здравеопазване по-добро, по-хуманно, по-справедливо. Вие оставяте трайна диря в историята на здравната ни система – с опита и мъдростта, с които ръководихте както Националната онкологична болница, така и Министерството на здравеопазването в трудни и преломни времена.

Страниците на „Форум Медикус“ ревниво пазят писаната история за Вашите дела, за Вашите прозрения, че винаги може да се направи нещо по-съвършено и по-ефикасно. Знаем, че признанието има много лица. Но сме удовлетворени, че сред отличията, които притежавате, се вписва и голямата награда на „Форум Медикус“ – „Медик на годината’2007“.

Честит празник!

Проф. Черноземски развълнуван благодари на инициаторите за тържеството, на спомоществователите, на гостите. С присъщата си усмивка той заяви:

- Радостен съм, че получих толкова дарове. Но много по-важно е това, което казахте – думите ви стоплиха душата ми по неповторим начин, направиха ме щастлив.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.