Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Стартира ново приятелство

Стартира ново приятелство

- Не съм виждала толкова чиста и спретната болница в България, каквато е тази.” Това заяви при посещението си в МБАЛ ”Д-р Ат. Дафовски” в Кърджали контеса Естер дьо Помери – посланик на добра воля към Швейцарския червен кръст. Тя остана очарована от визията на лечебното заведение. Визитата на графинята бе изцяло по нейна инициатива и по покана на Яков Джеръми – председател на фондация “България”. В края на пролетта благородничката изпрати 5 тона играчки за децата на Кърджали. А този път интересът й е привлечен от лечебните заведения в областта, сред които и областната болница. В лечебното заведение контесата бе посрещната от директора д-р Тодор Черкезов, който подчерта, че това не е първият контакт в дарителските взаимоотношения с Швейцария. През 2003 г. военният министър на кантон Берн Дора Андрес е съдействала болницата да получи техника, като с дарението е оборудвана част от хоспис „Добролюбие”. В разговорите си с контесата д-р Черкезов обясни накратко дейностите, които се извършват в лечебното заведение, и подчерта необходимостта от попълване на материалната база чрез различни форми на сътрудничество, за да може финансовият ресурс да бъде насочван изцяло към пациентите.

Контеса Естер дьо Помери прояви интерес към нуждите на болницата и обеща, че МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски”, заедно със „Св. Георги” в Пловдив ще бъдат първите, които ще получат от Швейцария дарения. Тя се ангажира лично да помогне за започване на едно добро партньорство между посолството на Швейцария в България и многопрофилното лечебно заведение.

Благородничката бе впечатлена от хоспис „Добролюбие” и сподели, че това е добре изграден и спретнат хоспис.

Д-р Т. Черкезов коментира, че добрата оценка значи много, защото е направена от човек от чужбина, който не се влияе от каквито и да са вътредържавни фактори.

По време на визитата си в Кърджали контеса Дьо Помери бе придружавана от д-р Ханс Мейдър. Благородничката бе удостоена с почетния плакет на болницата, който се връчва само на високопоставени личности в медицината.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.