Вие сте в: Начало // Всички публикации // Показахме на цяла България

Показахме на цяла България

Д-р Атанас Атанасов – изп. директор на МБАЛ в Шумен:
- Когато на 10 декември м.г. в ранната утрин ми позвъни зам.-областният управител и ми каза, че в Хитрино е гръмнала цистерна, а и други продължават да гърмят, че има пострадали и загинали, че към болницата вече пътуват линейки, помислих, че сънувам кошмар. Разбира се, в следващия мо-
мент се обадих на зам.-директорите на болницата и на главната сестра и задействахме процедурата за действие при кризи. Към 7 часа без нещо вече бях в болницата, заварих колегите да работят в тишина, но усърдно, с отчетливи разпореждания. Още е пред очите ми анестезиологът д-р Димитър Димитров, който не просто реанимираше пострадали, но из-
вършваше хирургична обработка и то на пациенти в критично състояние. До 7.30 часа бяха извикани всички колеги от Отделението по трансфузионна хематология, от болничната аптека, централна стерилизация, транспортното звено, дори и тези, които не бяха на разположение. Отзоваха се и лекарите, които бяха извън града. Всички операционни зали работеха и имаха екипи. Това беше, честно казано и за мен, учудваща организация и изключителен професионализъм, за които още си спомням с много голямо вълнение. Най-леките случаи бяха обслужвани в Спешния център, по-тежко пострадалите бяха хоспитализирани в отделенията на болницата, а най-тежките случаи бяха транспортирани до болниците във Варна. Така на практика до обяд кризисната ситуация беше напълно овладяна.
Сега преди всичко бих искал да благодаря на в. „Форум Медикус“, на всички журналисти от тази уважавана здравна медия за високото отличие, за признанието, за зачитането на тежкия труд, който колегите от болницата в Шумен всекидневно полагат. Радвам се, че за първи път през тази година връчването на наградата се извършва извън София и именно тук, в Шумен, което за нас е огромна чест.
Благодаря на всички колеги от болницата, които се включиха в акцията – над 130 души – лекари, медицински сестри, санитари и друг персонал, за бързата и адекватна реакция, които не пожалиха сили, не създадоха паника, а проявиха изключителен професионализъм, себеотрицание, висока медицинска и организационна подготвеност, което се оказа от изключително значение, за да не се допуснат повече жертви, да могат да бъдат спасени пострадалите. Моите колеги направиха „показно“ как трябва да се действа, при тежки аварии, бедствия и масови наранявания. Показахме на цяла България, че шуменската болница е в състояние да се справи с подобни кризисни ситуации и да гарантира здравната сигурност на гражданите от региона. Бих искал специално да благодаря на колегите от Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен под ръководството на д-р Илиян Илиев – без тяхната бърза и адекватна намеса резултатът нямаше да е такъв. Сега е моментът да благодаря и на колегите от Военноморската болница във Варна. Знаете, че от Варна изпратиха 60 сака кръв и 60 сака плазма. Сега си спомням и колко много граждани още преди обяд на 10 декември се бяха стълпили в Отделението по трансфузионна хематология с готовност да дарят кръв и да помогнат. Благодаря и на колегите от Университетската болница „Св. Марина“ във Варна, от ВМА в София – и лично на проф. ген. Николай Петров, който в 12 часа на обяд бе в болницата и видя пациентите, помогна, даде логистична и професионална помощ. И разбира се, на дежурните от МЗ за организационната и логистичната подкрепа.
Тази награда е за екипа на цялата болница, дори и за онези, които не участваха пряко в акцията. Защото всеки един от тях, всеки работещ в лечебното заведение има значение и влияе за комплекса от фактори, който е необходим, за да може една болница да функционира нормално и да се справя в такива изключително тежки кризисни ситуации. Благодаря от името на всички.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.