Вие сте в: Начало // Всички публикации // Лекар и художник получиха приза „Мултикултурният човек“

Лекар и художник получиха приза „Мултикултурният човек“

Доц. Тодор Черкезов, изп. директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, и художникът карикатурист Бурханедин Ардагил са тазгодишните носители на наградата.

Наградата има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разширява разбирането за иновация в този аспекст. Призът е учреден от арт движение „Кръг“ и се връчва ежегодно на кърджалиец, където и по света да се намира той – за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. За първи път тази година наградата се поделя между двама номинирани.

На специална церемония в „Артгалерия“ кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, носител на приза „Мултикултурният човек“ за 2015 г., каза:

– Радостно е, че тази награда все повече се утвърждава. През последните години тя стана част от празничните прояви по случай 24 май. Нейни носители са общественици, добре познати в Кърджали и далеч извън пределите на града ни. Хора, доказали се и професионално, и със свой сериозен принос в духовния живот на Кърджали.

– Щастлив съм, че съм сред вас, за да получа тази голяма награда, каза големият художник карикатурист Бурханедин Ардагил, пристигнал специално за случая от Истанбул. Той благодари за отличието и пожела на кърджалийци да живеят в разбирателство. Творецът припомни думите на големия Назъм Хикмет: ”Живейте, хора, в тази голяма гора, както живеят дърветата в мир и братство. Бъдете винаги усмихнати и добри.”

Според доц. Тодор Черкезов няма по-достойно място от Кърджали за наградата „Мултикултурният човек“.

– Да дадеш и да уважиш правото на хората да бъдат различни, означава да скъсаш веригите. А веригите са два вида – външните, които ни налагат политиката, великите сили, конюнктурата. По-страшни са веригите, които са вътре в нас – обремененостите, предразсъдъците, които ни отвеждат към други далечни исторически епохи и по-малко ни водят към съвременността и днешното време. Без да скъсаме тези вътрешни вериги, ние не можем да постигнем свободата на мултикултурното общество, подчерта в изказването си доц. Черкезов.

На церемонията присъстваха и първите носители на приза „Мултикултурният човек“ – актьорът Нуреддин Мехмед /2013 г./ и енорийският свещеник проф. д-р Петър Гарена /2014 г./. С шеговитата реплика „Стадо с кавал се води” отец Петър поздрави наградените с изпълнение на кавал. Нуреддин Мехмед прочете откъс от „Милионерът” на Й. Йовков.

Гости на церемонията бяха граждани на Кърджали, общински съветници, колеги и приятели на носителите на наградата.

Надя ЗИДАРОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.