Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ремонт на Позитивния лекарствен списък

Ремонт на Позитивния лекарствен списък

В средата на май т.г. списъкът с медикаменти в Позитивната листа ще бъде окончателно актуализиран. Процесът може и да се забави до началото на юни, но при всички положения списъкът ще бъде подновен, обяви магистър-фармацевт Йорданка Вълчева, директор „Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане” в Националната здравноосигурителна каса.

Промените се ръководят от Националния съвет по цени и реимбурсиране, но експертите на здравната каса активно участват със становища за различните лекарствени продукти, главно заради подготвяното въвеждане на 100% реимбурсация на нови групи медикаменти (като тези за есенциална хипертония).

Очаква се от позитивната листа да отпаднат всички лекарства, които вече не се предлагат на българския пазар, защото производителят ги е изтеглил, спрял е производството или е прекратил присъствието си в България. „Задраскани“ ще бъдат и онези продукти, които фигурират в списъка, но не се изписват от медицинските специалисти. За целта дори е въведен критерий, според който всички продукти, чиято употреба е под 1% от общото ползване за предходната година, няма да имат място в списъка. Накрая преразгледани ще бъдат и продуктите с промени в кратката характеристика – това са лекарства с нов регистрационен статус, както и тези, при които са настъпили промени в диагнозите, за които се изписват.

Актуализацията на списъка се налага и заради едно от кардиналните нововъведения за публичния фонд през тази година. Съвсем скоро предстои НЗОК да започне напълно да покрива разходите за лекарства на пациентите с есенциална хипертония, които в момента сами доплащат между 25% и 75% от терапията си. По данни на здравната каса промяната касае около 300 000 души, които ежегодно се обръщат към нея за помощ. Точният брой на пациентите и медикаментите, които ще влязат в обхвата на безплатното лечение обаче, все още не е ясен.

Готови са предварителните разчети за допълнителните разходи, които НЗОК ще трябва да направи за целта. Осигуряването на напълно безплатна терапия на есенциалната хипертония ще струва минимум 6-7 млн. лв. на бюджета за здраве. Според експертите на касата сумата не е малка, но не е и непосилна за публичния фонд, тъй като през годината се очаква преизпълнение на заложените приходи от здравноосигурителни вноски. Само ще припомним, че в началото на януари НЗОК отчете над 50 млн. лв. допълнителни постъпления именно от вноските за здраве.

От касата уточниха още, че продуктите за есенциална хипертония няма да бъдат безплатни, когато се изписват като допълваща терапия към останалите хипертонии. В тези случаи ще запазват реимбурсните си нива и пациентът ще доплаща за тях при сегашните правила (между 25% и 75% от стойността им). Ще се запази и правилото публичният фонд да осигурява продукта с най-ниска референтна стойност (от общо 17 европейски държави) в рамките на всяка терапевтична група от позитивния списък.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.