Вие сте в: Начало // Всички публикации // Добрата новина

Добрата новина

Животоспасяваща операция на неродено бебе извършиха д-р Кристина Чачева и д-p Mapинa Mиxoвa – aĸyшep-гинeĸoлози в МБАЛ „Надежда“ в София

Вътреутробна операция от този вид се прави за първи път у нас и се състои в поставянето на дренаж в стената на гръдния кош на бебето, за да бъде източена от белите дробове опасна течност.

До намесата се стига поради установен животозастрашаващ плеврален излив, когато бебето е в 26-ата гестационна седмица. Проблемът е диагностициран при преглед при редовна женска консултация.

Двете млади лекарки са специализирали в Германия. Те извършват 12-часовата операция по овладяване на излива, а после успяват да „задържат“ раждането още няколко жизнено необходими седмици за вътреутробното развитие на бебето.

Новината стана известна, след като малката Xpиcтиянa бe изпиcaнa от болницата и вeчe e с poдитeлитe cи в Cимитли.

Д-р Кристина Чачева:

- През 1996 г. започнах следването си в МУ в София, но по стечение на съдбата го завърших в Германия. Там имах късмета да попадна в един от най-големите и добри центрове за пренатална диагностика и терапия, който се намира в Университетската клиника по акушерство и гинекология в Бон. Работих и се учих от най-известните и изтъкнати специалисти в областта на пренаталната диагностика. Когато завърших обучението си в Бон, приех предизвикателството да оглавя отделение по пренатална диагностика на голяма клиника в Хамбург.

От пациенти чух за клиниката „Надежда“ в столицата. И тъй като отдавна ме гризеше тъгата по България, реших, че може би някой странстващ като мен би намерил добро място за работа и развитие в България. След 14 години реших да се върна…

Д-р Марина Михова:

- През 2003 г. завърших медицина в София, след което спечелих място за 7-месечна практика в Германия по програмата „Леонардо да Винчи”. Времето, прекарано в клиниката по акушерство и гинекология в Дрезден, ми даде възможност да науча много неща, не само свързани със специалността, но и с организация на работата и с общуването както с пациентите, така и с колегите.

През 2009 г. придобих специалност по акушерство и гинекология в София.

Избрах професията заради чувството, което те завладява, когато видиш дете, за което целият екип се е борил. Заради колегите, които те подкрепят и ти помагат в трудна ситуация.

Не забравям, че всеки е ковач на собствената си съдба…

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.