Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Столичната Първа МБАЛ – нагоре в класацията

Столичната Първа МБАЛ – нагоре в класацията

От 22 юни т.г. реновираното урологично отделение на Първа МБАЛ в София вече официално разполага с флексибилен уретерореноскоп, дарен от посолството на Япония.

Със съвременната апаратура ще се извършва интракорпорално лечение на уринарни камъни и на тяхната фрагментация по целия уринарен тракт. Методиката позволява разрушаване на уринарните камъни в комбинирана балистична и ултразвукова методика – в уретера и в кухината на бъбрека. Системата се състои от интракорпорален литотриптер плюс флексибилен и ригиден уретерореноскопи, свързани с видеокамера и монитор за по-добра визуализация на оперативния процес.

С новата апаратура в болницата ще се отстраняват по безкръвен и безболезнен метод камъни в целия уринарен тракт, обясни директорът на лечебното заведение д-р Цветомир Димитров и допълни, че с прилагането на метода отделението ще отговаря на високите университетски стандарти за медицина.

Посланикът на Япония Н.Пр. Цунехару Такеда напомни, че в годините на прехода Япония е подкрепяла България с икономическа и технологична помощ. За разлика от икономическата помощ, която се осъществява на държавно равнище, в конкретния случай чрез японското посолство помощта пристига директно при реципиента. Той изрази надеждата си, че в урологичното отделение на утвърдената болница вече ще може да се диагностицират и лекуват по-ефективно пациенти не само от София, но и от цялата страна.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари от името на Столична община на г-н Такеда за личния му принос за подпомагане на редица лечебни заведения, детски градини и училища, за което с решение на Общинския съвет е удостоен със званието „Почетен гражданин на София”. Тя напомни, че Столичната община също е подкрепяла болницата. През последната година в оборудване на лечебното заведение са инвестирани над 3, 500 млн. лв., а за ремонтни дейности са вложени над 1 млн. лв. Освен това болницата е завършила 2008 г. с над 800 хил. лв. задължения, но благодарение на усилията на новото ръководство през 2009 г. е постигнат положителен финансов резултат, а с днешна дата – 300 хил. лв. печалба.

Г-жа Фандъкова информира още, че преди дни на среща с министър Борисова и с директори на столични лечебни заведения е било разглеждано състоянието на общинските болници съобразно критериите, заложени от МЗ.

- Всички общински болници отговарят в много висока степен на изискванията, затова не бива да имаме притеснения с оглед предстоящата реформа в здравеопазването. А някои от отделенията в Първа МБАЛ са на най-високо ниво, коментира Й. Фандъкова.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.