Вие сте в: Начало // Всички публикации // Пълна упойка за деца

Пълна упойка за деца

Възможни проблеми в развитието.

Според ново проучване, проведено в Първа педиатрична болница в Синсинати, Охайо, публикувано в медицинския журнал Pediatrics, използването на пълна анестезия при деца на възраст под 4 години може да предизвика забавено развитие на определени мозъчни центрове.

Д-р Андреас Лоупек, завеждащ департамента по анестезиология, и колегите му са установили, че пълната упойка води до смърт на нервните клетки при лабораторни мишки, а оттам – до сериозни когнитивни нарушения. Те предположили, че подобни последици могат да се проявят и при малките деца, като се има предвид, че първите години от човешкия живот са от изключителна важност за правилното развитие на нервната система.

Учените се заели да проучат дали има разлика в умственото развитие при деца, които са били подлагани на обща анестезия, и такива, които не са.

– Целта на изследванията бе да разберем как точно се отразява анестезията на малките ни пациенти и по този начин да се опитаме да предпазим децата, при които тя е неизбежна, казва д-р Лоупек. – Ние сме задължени много добре да проучим страничните ефекти от упойките, както и от силните болкоуспокояващи, за да променим практиката си из основи в интерес на детското здраве.

Изследователите проучили 53 деца на възраст между 5 и 18 години, които са били подложени на обща анестезия преди навършване на 4-годишна възраст. В контролната група участвали също 53 деца в същия възрастов диапазон, които обаче никога не са били подлагани на пълна упойка.

Децата и от двете групи към момента на изследването са били клинично здрави и никога не са страдали от неврологични или психологични заболявания.

За провеждане на изследванията е използван ядреномагнитен резонанс, а след това децата са били подложени на различни видове тестове за определяне нивото на интелекта, речевото развитие, скоростта на реакциите и други.

Въпреки че ЯМР не показва драстични разлики между децата, екипът категорично установява, че групата, претърпяла пълна анестезия, е с много по-ниски тестови показатели от контролната група.

Нещо повече, изследователите откриват, че по-ниските резултати от теста сред децата, които са били подлагани на пълна анестезия, се дължат на намалена плътност на сивото вещество в окципиталния кортекс и в церебелума.

Окончателните констатации са направени и след отчитането на различни фактори – възраст, пол, социален статус, десничар или левичар е детето и други.

Според изследователите най-нисък коефициент на интелигентност са показали децата, подложени на обща анестезия преди 3-годишната им възраст. Техният резултат е бил с 5-6 точки по-нисък от този на децата в контролната група.

За по-голяма яснота учените илюстрират ефекта, като оценяват 1 точка на 2000 долара на база годишна заплата. Следователно средногодишният доход на хората, претърпели анастезия в ранна детска възраст, се оказва значително по-нисък.

Екипът отбелязва, че резултатите от проучването следва да бъдат взети под внимание, за да бъде синтезирана по-безопасна анестезия за най-малките пациенти.

Въпреки това учените подчертават, че все пак ползите от операциите, на които са подложени деца, са в пъти повече, отколкото евентуалните рискове от анестезията.

– Важно е да се отбележи, че стигне ли се до операция при дете, обикновено всички останали възможности са изчерпани. Хирургичната интервенция никога не е средство на първи избор, що се отнася до малките пациенти, твърдят от екипа.

Съществува риск за децата, подложени на обща анестезия преди навършване на 4-годишна възраст. Те може би не ще развият интелекта си и не  ще обогатят речниковия си запас спрямо своите връстници.

Конър УАЙТМАН

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.