Вие сте в: Начало // Всички публикации // Интратекална терапия с баклофен – новост за България

Интратекална терапия с баклофен – новост за България

- Резултатът от лечението на деца и възрастни с церебрална парализа и множествена склероза е подобряване на походката, облекчаване на грижите за пациента, намаляване на честотата на спазмите, болката и умората, подпомагане на терапиите за повишен мускулен тонус и на рехабилитационните дейности. Така накратко д-р Красимир Минкин от Клиниката по неврохирургия в столичната УБ „Св. Ив. Рилски” обобщи ползите от интратекалната терапия с баклофен на специална пресконференция. Присъстваха и доц. Иван Чавдаров, директор на Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа – „Св. София”, д-р Клемен Граблиевич и д-р Митя Бенендичич – специалисти от Института за рехабилитация в Любляна, Словения.

Интратекалната баклофенова терапия се прилага от края на 80-те години на миналия век. В Европейския регион навлиза през 2000 година. Методът бързо се налага в практиката поради своите предимства – намаляване на мускулния спастицитет чрез доза, многократно по-ниска в сравнение с оралния прием, избягване на характерните за оралния прием странични ефекти – замайване, обърканост, гадене, умора. Ефектът се постига чрез интратекално подаване на медикамента през лумбалната област към гръбначномозъчната течност, като се заобикаля кръвно-мозъчната бариера и се спестява нежеланото повлияване върху главния мозък.

Техниката не е сложна и се състои в краткотрайна хирургична интервенция за подкожно поставяне на т.нар. баклофенова помпа и нейното свързване с катетър, насочен към гръбначния мозък с цел постигане на висока концентрация на спинално ниво. Лечението е поддържащо и затова помпата се нуждае от периодично „зареждане“ през 3 до 6 месеца в зависимост от дневните нужди от баклофен. Батерията издържа 7 години. След това се имплантира нова помпа.

Всяка имплантация се предшества от баклофенов тест чрез инжектиране на медикамент за проверка на неговата ефикасност и за селекция на подходящите пациенти. Провеждането на контролната процедура и регулирането на дозата след имплантирането на помпата се правят под медицински надзор и в подходящо оборудвана среда.

Първоначално интратекалното лечение с баклофен е било прилагано при пациенти с травми на гръбначния мозък или с множествена склероза. По-късно към показанията се включват детска церебрална парализа и други увреждания на главния мозък, водещи до спастицитет.

Лечението значително подобрява качеството на живот на над 80% от болните. Случаите, при които пациенти с невъзможност за самостоятелна походка успяват да проходят, са редки. Но по правило значително се облекчава тяхното състояние – намаляват болките от мускулните спазми, увеличават се възможностите за самообслужване и др.

Терапията е с дългосрочна ефикасност:

- 72% от целите на лечението са постигнати напълно или почти напълно при измерванията след 31 до 78 месеца;

- отчита се значително повишение на средната оценка за влияние на заболяването и тенденция за подобрение на мярката за функционална независимост след 12 месеца;

- при дейностите от всекидневието – обличане, придвижване, използване на ръцете и др., се отчита подобрение при 53% до 70% от пациентите, средно 2.6 години след имплантиране на помпата.

- В света вече има натрупан клиничен опит с тази методика, подчерта д-р Клемен Граблиевич. Той разказа, че в Словения лечението е въведено през 2001 г. и е изцяло реимбурсирано от осигурителния фонд. Насочването към неврохирург за поставяне на помпа се извършва основно от невролози, които са главните „действащи лица“ в лечението и наблюдението на тези болни или от общопрактикуващи лекари. След манипулацията пациентите постъпват в рехабилитационния център към института в Любляна за период на адаптация към новото си състояние.

Според доц. Ив. Чавдаров България не бива повече да изостава от световните тенденции, нито да понася огромната финансова тежест за лечение, което може да се извършва и у нас. Тук то ще струва 4-5 пъти по-малко, отколкото в другите европейски страни, където цената на помпата е 15 – 25 хиляди евро, напълването с медикамент – около 1500 евро. Специалистът отбеляза, че терапията не е панацея и не е приложима за всички форми на ДЦП, както и за някои типове спастицитет, парези и парализи, характерни за други заболявания.

Предстои да се внесе в НЗОК предложение за реимбурсация на интратекалната баклофенова терапия при деца с церебрална парализа и при възрастни с мултиплена склероза, след прекаран мозъчен инсулт или с травми на гръбначния мозък. По преценка на специалистите като начало НЗОК може да поеме реимбурсацията за 10 деца и 20-30 възрастни.

1 Отговор to " Интратекална терапия с баклофен – новост за България "

  1. Предизвиква интерес твърдението на Иван Чавдаров във връзка с цената на лечението, в частност баклофеновата помпа. На базата на какви разчети се твърди, че процедурата ще струва 4-5 пъти по-евтино, в сравнение със същата процедура, извършена в Западна Европа.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.