Вие сте в: Начало // Всички публикации, Личности // Празник на едно уникално поколение

Празник на едно уникално поколение

50-годишнината на випуск’1960 на Висшия медицински институт събра на 19 юни т.г. над 100 колеги и приятели на юбилейна среща, която по традиция стартира на територията на Медицинския факултет.

Посребрени, но възторжени, лекарите с умиление си припомниха прекрасния слънчев ден, когато с много желание, с амбиции и с дързостта на младостта са напуснали Алма матер и са поели по трънливия и предизвикателен път на медицинската професия.

В своите споделени размисли по време на празника с уважение и благодарност лекарите си спомняха за високо ерудираните си преподаватели – личности, оставили трайна диря в медицината – акад. Д. Ораховац, акад. А. Пухлев, акад. А. Хаджиолов, акад. М. Попов, акад. Р. Попиванов, акад. Л. Попов, акад. П. Николов, проф. Д. Каданов, проф. С. Божинов, проф. Н. Шипковенски. Тогава младите медици са приели от тях не само медицинско познание, но и разбирането за висок морал и ценности.

Съвипускниците, посветили се на лекарската професия преди 50 години, са извървели своя нелек професионален път, изкачили са и най-високи върхове в медицината. Доказателство за това е фактът, че випуск’1960 е дал най-много учени в историята на Медицинския факултет – един академик, 21 професори и 39 доценти, както и един министър на здравеопазването.

Наситена с емоции и спомени, срещата бе заредена с особена енергия, характеризираща уникални личности, запазили вярата в доброто, силата на позитивното мислене и неспокойния си дух.

Такива срещи се помнят завинаги.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.