Вие сте в: Начало // Всички публикации // Нови насоки в борбата с деменцията

Нови насоки в борбата с деменцията

– Може и да изглеждам млада, но всъщност съм доста възрастна, заяви директорът на СЗО д-р Маргарет Чан на първата конференция, посветена на деменцията, която бе организирана от световната организация в края на март т.г.

Д-р Чан сподели също, че би искала да остарее с достойнство. Нещо, което днес е трудно постижимо за 47 милиона пациенти по света, които страдат от деменция в различните й форми. Освен това заболяването коства на здравеопазването над 600 билиона долара годишно.

Тази шокираща статистика е в основата на една от най-важните приоритетни задачи на СЗО, свързана с превенцията, но и борбата с деменцията, чертаеща нерадостна перспектива пред човечеството. Едно от предложенията, разисквани на конференцията, бе да се създаде глобална база данни, до която да имат достъп лекари от целия свят, както и фонд, подкрепящ по-широка информираност на населението за болестта.

СЗО представи и намеренията си за създаване на специална клинична лаборатория, която да проследява и контролира бъдещи проучвания за лекарства срещу всички форми на деменция, както и да развива нови лечебни практики в зависимост от икономическите условия в отделните страни. За целта организацията анонсира, че ще отдели сериозни суми в подкрепа на борбата със заболяването, още повече че деменцията е темата, позиционирана на челно място сред предложенията за избор на тема на Световната здравна асамблея за 2016 година.

На конференцията д-р Маргарет Чан специално поздрави Великобритания за усилията, които полага в борбата с деменцията. През изминалата есен Националната здравна служба на Великобритания представи 5-годишен план за интегрирани здравни и социални грижи. Променен е и моделът за първична помощ с цел по-ранното диагностициране на болестта. Под егидата на министър-председателя Дейвид Камерън са разработени иновативни и широкодостъпни програми за лечение, които ще послужат за пример и на останалите страни.

Експертите на СЗО са уверени, че въз основа на английския модел би могло да се постигне консенсусно решене за борбата с коварната болест в световен мащаб.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.