Вие сте в: Начало // Всички публикации // Награди за лична доблест

Награди за лична доблест

Дни след бедствието ужасът започна бавно да се топи и душите ни се изпълниха с благодарност към спасителите, към хората, които не помислиха за себе си, потиснаха инстинкта си за самосъхранение и рискувайки собствения си живот, изпълниха професионалния си дълг. Тези хора станаха нашите герои. Сред тях – на първата  линия, бяха и медиците от пострадалите райони. Независимо къде бе работното им място – в големите градски болници или в затрупаните от сняг малки селища на километри в планината, тяхната човещина, самоотверженост и чувство за дълг им даваха сили в екстремната ситуация… Резултатът – по време на бедствието нямаше изгубен човешки живот поради липса на медицинска помощ.

България беше възхитена и всички пожелаха героите да бъдат наградени… поне тези, чиито имена научихме. На другите – в душите си, символично, сторихме дълбок поклон.

Официалното връчване на наградите се състоя на 18 март т.г. в Министерството на здравеопазването.

По време на церемонията министър Москов заяви:

- За мен е много важно да бъдат публично разказвани както лошите, тъмните страни на системата на здравеопазването, така и очевидните примери за това как българските медици работят на ръба на физическите си възможности. Наистина се гордея, че съдбата направи така, че да бъда министър на хора, които в тежка ситуация показват човешко и професионално достойнство.

Д-р Филиз Абидин-Ахмет, медицинската сестра Гюлай Хамид и фелдшерката Дафинка Сейменова бяха наградени с Почетен знак – златен, първа степен, на Министерство на здравеопазването.

Д-р Филиз Абидин-Ахмет, преодолявайки пеша километри дълбок сняг, успя да окаже спешна помощ на едномесечно бебе в махала на кърджалийското село Рани лист. В друга махала на същото село Гюлай Хамид без колебание тръгва, за да постави инжекция на едногодишно дете с двустранна пневмония. Дафинка Сейменова се отзовава по спешност, за да окаже помощ на родилка в Сърница.

Междувременно бе съобщено, че правителството е одобрило предложени от МЗ държавни парични награди за особени заслуги за проявена лична доблест при изпълнение на обществен и граждански дълг при оказването на спешна помощ на лица в бедстващи региони. Паричните награди в размер на 3000 лв. получиха д-р Филиз Абидин-Ахмет, Гюлай Хамид  и Дафинка Сейменова.

На церемонията в МЗ на директорите на ЦСМП в Кърджали, Смолян и Пазарджик – д-р Атанас Митков, д-р Велин Денев и д-р Надка Пангарова, бяха връчени почетни плакети. А медиците, работещи в тези центрове и във филиалите – Пещера, Батак, Ракитово и Велинград, ще получат от министерството  парично възнаграждение в размер на 500 лв.

След церемонията д-р Москов се обърна към наградените с думите:

- За нас, за ръководството на министерството е чест, че можем да изразим възхищението и благодарността на цялото общество към вашия професионализъм и самоотверженост.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.