Вие сте в: Начало // Всички публикации // Светът срещу здравните заплахи

Светът срещу здравните заплахи

WISH’2015 – World Innovation Summit for Health, събра заедно над 1000 души от над 80 страни, за да дискутират и търсят общи решения срещу най-спешните глобални заплахи за здравето и живота на хората. Форумът се организира за втори път от Катарската фондация за образование, наука и развитие, създадена през 1995 г.

Специален гост на откриването бе Нейно Височество шейха Моза бинт Насър, основала WISH, която заяви, че достъпът до здравни грижи е основно човешко право, а цел на срещата е да бъде променена реалността чрез осигуряване на универсално здравно покритие за всички. Шейха Моза бинт Насър аргументира и тезата си, че е нужно да се инвестира в решения, свързващи здравето и образованието, които са неразривно зависими и еднакво значими. Приветствието изслушаха здравни политици от целия свят, като България бе представена от зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски. Участниците имаха възможност да се запознаят с резултати от проучвания, с констатации и тенденции, представени от водещи в света учени, медици, здравни експерти, активисти на неправителствени организации. Дискусионните панели бяха превърнати в пространства за сблъсък на идеи, за споделена тревога, за реализирани намерения и подсказани решения в сферите на диабета, деменцията, психичното здраве, рака, майчиното и детското здравеопазване, геномиката, персонализираната медицина.

„Като събира световни лидери в здравеопазването, WISH създава уникална възможност за безпрецедентна колаборация чрез промоция на иновации, които поставят основите на здравните системи на бъдещето“, заяви инж. С. Ал Муханнади, президент на фондацията.

Изключително отзивчив към медиите бе и проф. лорд Дарзи от Империал Колидж в Лондон, изпълнителен директор на WISH, който не пропусна нито минута от дискусиите, не остави без отговор нито един от зададените му въпроси. Лорд Дарзи изтъкна, че опитът между страните трябва да бъде споделян, а решенията да се търсят заедно. Той подчерта още смисъла на форума като „пространство за споделяне на идеи за здравеопазването, основани на доказателства“, подчинени на голяма цел – създаване на по-здраво бъдеще за всички.

Диабетът

да стане не само обществен, но и политически приоритет. Това е един от изводите от голямата дискусия за диабет тип 2, водена от световноизвестния учен проф. Ст. Колагиури от Университета в Сидни, Австралия. В глобалния доклад по проблема са очертани три ключови за здравните политици цели: по-добър мениджмънт на болестта при заболелите за ограничаване на усложненията; ефективно проучване за идентифициране и подкрепа на хората в риск да развият диабет; широка рамка от инициативи за създаване на възможности за превенция. Цитирани бяха и цифри за размисъл – диабет тип 2 засяга около 350 млн. души както в развитите, така и в развиващите се страни; директното лечение на диабет тип 2 харчи 11 процента от всички разходи за здравеопазване в света през 2014 г., което, изразено в цифри, надхвърля брутния вътрешен продукт на страни като Нигерия или Швеция.

Менталното благополучие

на децата и усилията то да бъде постигнато са били обект на мащабно проучване, специално за срещата в Доха. Организатор и модератор на дискусията бе проф. лорд Лейард, автор на нашумялата книга „Щастието – уроците на новата наука“. Основната теза е, че менталните болести в детска възраст са не по-малко сериозни от физическите. Предлагат се 10 точки за действие във всяка страна: създаване на местни стратегии съобразно спецификите; достъпна медицинска помощ, еднаква с тази при физически заболявания; всички здравни специалисти да бъдат обучавани да откриват както ментални проблеми при децата, така и перинатална депресия при майките; всяка страна да обучи повече професионалисти, особено психолози и психотерапевти; да се осигури достъп на болните деца до всяко училище; да бъдат обучени учителите как да работят с децата; да се създаде международна програма за безплатно обучение и свободен достъп до лечебни програми чрез онлайн технологии. Препоръките към здравните политици са за ранно откриване на заболяванията и подкрепа на семействата, както и за налагане на добруването на децата като приоритет в училищата.

В унисон с главните идеи на WISH, които Н.В. шейха Моза бинт Насър представи, с голям интерес бяха посрещнати дискусиите в панела за

универсалното здравно покритие

като неотменно право на всеки жител на планетата. Подчертани бяха трудностите при отговор на основни въпроси – кои групи от населението да „покрива“ универсалният достъп до здравни грижи, как да бъде въведено универсалното здравно покритие и – не на последно място – кой би трябвало да плаща за този тип здравна грижа. Водещ на панела бе сър Дейвид Никълсън, който доскоро е бил изпълнителен директор на Националната здравна служба на Великобритания. Той смята, че универсалното здравно покритие е необходим елемент за всяка страна, а обхватът зависи от възможностите. „Силни политически лидери, внимателен мониторинг и силни институции са необходими, за да се реализират каквито и да са здравни реформи“, каза за „Форум Медикус“ сър Никълсън и пожела на здравните политици да бъдат „смели и твърди“.

Безопасността на пациента

и рисковете на болничното лечение бяха обект на мащабна дискусия, защото се изчислява, че грешките при неспазване на правилата за безопасност отнемат живота на около 400 хил. души годишно, а в развитите страни един от всеки 10 болни бива увреден, докато получава болнична помощ. Дискусията бе фокусирана върху разбирането за зависимостта на безопасното лечение от равнището на културата, на образоваността на хората, от влиянието на водещите специалисти на всички нива на здравните системи, от технологичното оборудване, от критериите за измерване на постигнатото. Така или иначе изводът е, че безопасността на пациента не е само отношение лекар болен, а главно политическа задача, за да бъдат осигурени предпоставки за ограничаване на проблема.

Успешното прилагане на иновациите в здравеопазването

естествено събра на дискусия представители на много и различни страни, защото бяха идентифицирани основните фактори, които да благоприятстват навременното прилагане на иновациите – нови технологии, нови политики, нови подходи, в практиката. Интересът на участниците бе провокиран от конкретиката на анализите и резултатите: как в Аржентина се справят с ваксинациите срещу HPV; как във Великобритания въвеждат единна система за архивиране на образи за всички болници; как в Непал реализират успешно програма срещу дефицита на вит.А при децата; какъв е опитът на Сингапур за осъществяване на интегрирана грижа за възрастните; как в Швеция подобряват безопасността на пътя като елемент за постигане на добро здраве; доколко може да се разшири обхватът на здравното осигуряване чрез локални фондове и много други.

В различни формати на срещата в Доха бяха коментирани още предизвикателствата, които поставя появата на Ебола, грижите за онкологично болните, които светът може да си позволи, майчиното и детското здраве, изработването на глобални здравни послания.

Инж. С. Ал Муханнади обобщи, че е горд от случилото се в Доха, че WISH’2015 е значимо доказателство как „заедно можем да променим живота на милиони“.

Лорд Дарзи каза в заключение на срещата: “Налице е ясна необходимост за радикална промяна и спешни действия пред увеличаващите се заплахи за световното здраве. WISH’2015 успя да постигне целите си – да огласи основани на доказателства иновативни решения и да ги сподели със здравни политици и експерти, от които зависи приложението им в много страни. Това посвещаване на колаборацията превръща WISH’2015 в уникално събитие, което влияе върху бъдещето на здравето по света“.

Пъстра бе картината на световния здравен форум в екзотичната столица на Катар. Един до друг стояха многолики представители на далечни и близки страни, един с друг спореха или постигаха консенсус учени от различни континенти, от противоположни точки на глобуса. Разнообразна бе и журналистическата група – срещнахме колеги от медии с трудно произносими имена, обменихме координати със здравни репортерки, които бихме познали само по очите, обещахме си приятелство с една обща цел – да помогнем гражданите на света да станат по-здрави, а планетата – по-единна в многообразието си.

Дарина СТОЕВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.