Вие сте в: Начало // Всички публикации // Иновациите спасяват, когато са достъпни

Иновациите спасяват, когато са достъпни

По повод на Световния ден на сърцето бе проведена онлайн пресконференция с гост-лектори проф. Иво Петров и Искра Ангелова, председател на УС на фондация „От сърце“.
31% от всички смъртни случаи в световен мащаб са от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни на СЗО. През 2017 г. около 17,8 млн. души са починали вследствие на кардиологични проблеми, което се равнява на увеличение с 21,1% в сравнение с 2007 г. Специалистите очакват до 2030 г. смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания да достигнат  22,2 млн. души.
Според данни от Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ 5965 българи са били диагностицирани с инфаркт на миокарда за периода януари – юли 2021 г. От тях 5116 са хоспитализирани, а 426 пациенти са починали. За сравнение през същия период на 2020 г. с инфаркт са диагностицирани 6029, от които 5180 са постъпили в болница, а починалите са 402.
През първите шест месеца на 2021 г. 23 132 българи са диагностицирани с инсулт, като от тях 21 761 са хоспитализирани. Смъртните случаи за половин година са 2662. През същия период на 2020 г. са регистрирани 25 635 случая на инсулт, от които 24 235 са хоспитализирани, а 2544 са починали.
- Години наред България е на челно място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания и за съжаление все още изоставаме в превенцията, ранната диагностика и съвременните начини за справяне с кардиологичните проблеми. Пандемията от COVID-19 усложни ситуацията, профилактиката се забави, много хора спряха лечението си, други потърсиха медицинска помощ със закъснение. Броят на пациентите с инфаркт и инсулт е голям, а съвременната медицина предлага много и различни методи за предотвратяването и лечението им. Независимо от сложната пандемична обстановка, ние трябва да се възползваме от новостите, за да спасим колкото може повече хора и да намалим тази смъртност. За съжаление в България пациентите трябва да доплащат за повечето от съвременните процедури, а Националната здравноосигурителна каса поема само процент от стойността им. Става дума за имплантируемите устройства, като кардиовертер дефибрилаторите, криоабалон аблацията за предсърдно мъждене и др. Имаме условията да прилагаме най-модерните техники за лечение, имаме прекрасни специалисти, но повечето от тези процедури са недофинансирани, а българският пациент няма как да си ги позволи, каза проф. Иво Петров.
Той представи иновативния метод – транскатетърно имплантиране на аортна клапа (TAVI).
- TAVI се използва за лечение на клапни заболявания, без да се прави отворена операция. Процедурата може да се приложи по два начина. При първия достъпът до сърцето е чрез феморалната артерия, подобно на ангиографията. Аортната клапа се вкарва в тялото на болния през артерията и се поставя в сърцето. Ако феморалната артерия е блокирана, новата клапа се имплантира през кръвоносен съд на рамото, врата или гърдите, като се прави малък разрез. Процедурата е изключително щадяща и пациентът се възстановява буквално за няколко дни. TAVI е съвременен метод за лечение с изключително добри резултати, но за да се възползват от него пациентите, трябва да минат през изключително трудна и дълга процедура. Това е една от причините в България да се правят в пъти по-малко такива процедури, отколкото в Западна Европа. Важно е институциите да преразгледат своите бюджети и да осигурят на българските граждани достъп до най-съвременните методи за лечение на кардиологични проблеми, изтъкна проф. Петров.
Кардиологът огласи информация и за честотата на тромбозите и миокардитите при заболелите от COVID-19 и за страничните ефекти, свързани със сърдечно-съдовата система при ваксинираните.
- Данните сочат, че честотата на тромбозите при заболелите от COVID-19 е 13 пъти по-голяма в сравнение с появата на такъв сърдечен проблем при имунизираните с ваксината на АстраЗенека. Честотата на миокардитите при заболелите е 10 пъти по-голяма в сравнение с честотата при ваксинираните с иРНК ваксините. Данните са категорични, че ползите от ваксините значително надвишават риска, потвърди специалистът.

- В разговори с проф. Петров, стигнахме до извода, че трябва да се сформира организация, която да обединява пациентите със сърдечно-съдови заболявания и техните близки. Така се роди идеята за фондация „От сърце“, обяви Искра Ангелова. – Нашата водеща цел ще бъде да повишим информираността за заболяванията на сърдечно-съдовата система, да окажем подкрепа на болните, както и да насочим общественото внимание върху необходимостта от ранна профилактика, превенция и съвременни начини за лечение. Важно е, във времена на здравна криза, да има организация, която да бъде гласът на пациентите. Така болните ще имат възможност да участват в преговорите с институциите по въпроси, които засягат пряко техния живот и живота на техните близки. Както проф. Петров каза, в България все още пациентите с кардиологични проблеми са принудени да доплащат сериозни суми, за да получат най-доброто и съвременно лечение. Ние искаме да променим това и ще работим усилено, за да го постигнем.
Повече информация за фондацията на https://otsurce.com/

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.