Вие сте в: Начало // Всички публикации // Нормалните нива на тестостерон удължават живота

Нормалните нива на тестостерон удължават живота

Ново проучване, публикувано на 20 ноември 2013 г. в елитното списание за ендокринология и метаболизъм – „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, показва, че нормалните стойности на тестостерон в организма удължават продължителността на живота. Според авторите на публикацията нормалните стойности на тестостерон в кръвта намаляват риска от сърдечно-съдови инциденти и смърт от всякакъв произход. Д-р Бу Бенг Иап от университета на Западна Австралия, който е главен лекар на научния екип, подчертава:

- Данните от последното ни проучване се различават от всички данни, които сме имали досега. Те доказват, че няма никакви ползи от високи стойности на тестостерон в организма, докато оптималните стойности на тестостерон предсказват по-дълга преживяемост.

Много учени по света се опитват да разплетат мистерията. Налична е много информация за тестостерона и неговия метаболизъм. Но трудността идва от това, че повечето предишни проучвания си противоречат в резултатите и няма единно становище. Изключително важно е да има консенсус относно лечението с тестостерон, защото много са пациентите на заместителна терапия с този хормон.

Основият проблем е, че ниските стойности на тестостерон могат до доведат до различни метаболитни нарушения – импотентност, намаляване на либидото, намаляване на мускулната маса, натрупване на повече мазнини, отпадналост, сънливост, намаляване на сърдечно-съдовия тонус и т.н. Според други учени ниските стойности на тестостерон могат до доведат до остеопороза и са предпоставка за фрактура. Високите стойности на тестостерон в кръвта обаче увеличават еритропоезата и повишават хематокрита, което е предпоставка за тромбози и различни сърдечно-съдови инциденти на сърцето и мозъка. Мъжете със сърдечни или мозъчносъдови инциденти трябва да изследват нивото на тестостерона си. Причината е, че нормалните нива на мъжкия хормон имат протективен ефект върху кръвоносните съдове.

Пример за всичко това е проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association, (JAMA. 2013;310). Според проучването пациенти с много придружаващи заболявания и на терапия с тестостерон имат с 30% по-нисък риск от сърдечно-съдови инциденти и смърт спрямо група, която не е приемала тестостерон. Обобщените данни от проучването показват, че пациенти между 50 и 75 години с много заболявания, които приемат мъжкия хормон, имат по-висока преживяемост. Тези данни са представени от д-р Richard Quinton от Университета в Ню Кясъл, Великобритания. Според него нормалният серумен тестостерон може да стане биомаркер за определяне колко е здрав един мъж.

Подобни са и проучванията относно серумния еритропоетин. Това е хормон, който се отделя от бъбрека и стимулира кръвотворенето. Обикновено пациенти в терминална фаза на бъбречна недостатъчност имат анемия, която се причинява от ниските дози на еритропоетин. Тези пациенти получават терапия със синтетичен еритропоетин, при което трябва да се следят нивата на серумния еритропоетин, защото той повишава еритропоезата и увеличава риска от тромбози. При лечение с еритропоетин или с тестостерон трябва винаги да се мисли за риска от тромбози и хематокритът трябва да бъде в по-ниски стойности.

Всички тези резултати от проучванията, свързани с употребата на тестостерон, трябва да бъдат внимателно прецизирани, защото фармацевтичните фирми винаги могат да злоупотребят с крайните резултати. Пример за това е, че преди няколко месеца в САЩ бе увеличена цената на тестостероновите продукти. Всичко това е вследствие на прекомерната употреба на тестостерон при възрастни пациенти, които не са имали такава нужда, но са били със занижени показатели на кръвната картина. Не трябва и да се преувеличава ефектът на мъжкия хормон.

В мащабното проучване, проведено в Западна Австралия, са участвали 3690 пациенти на възраст между 70 и 89 години. Целта е била да се установи дали нивата на тестостерон в кръвта имат отношение към по-високата смъртност. Пациентите са били разделени в четири групи според нивата на мъжкия хормон.

Всяка сутрин на пациентите е взимана кръвна проба, в която са изследвани общият тестостерон, дихидротестостерон (DHT) и естрадиол (Е2) – метаболити на тестостерона.

Пробите са били събирани в периода от 2001 до 2004 година. Пациентите са били проследявани до 2010 г., като са били установени 974 смъртни случая (26,4%), като от тях 325 са били от исхемичен инфаркт на сърцето. Всички тези пациенти са имали ниски нива на тестостерон в кръвта T (12.8 vs 13.2 nmol/L; P = .013), DHT (1.4 vs 1.5 nmol/L; P = .002), and E2 (71.6 vs 74.0 pmol/L, P = 0.22).

Дори и да приемем всички рискови фактори за смърт -  килограми, БМИ, хипертония, дислипидемия, диабет, креатинин, рак  и др., тестостеронът има отношение към тях като ко-фактор. По-разширените статистически данни от обработката водят до извод, че високите и ниските дози на тестостерон имат кумулативен ефект върху преживяемостта на пациентите. Хората с нормални стойности на тестостерон живеят по-дълго. Според д-р Иап дихидротестостеронът може да се използва за биомаркер за исхемична болест на сърцето.

Нивата на мъжкия хормон могат да бъдат знак дали мъжете са в добро здраве и предиктор дали ще живеят по-дълго. В момента тече проучване, при което възрастни пациенти с ниски нива на тестостерон в кръвта са лекувани с тестостерон на таблетки или с инжекции. Целта е да се провери дали това ще има значителен ефект в продължителността на живота. Всички лекари предупреждават, че трябва да бъдат лекувани само пациенти, които освен ниски стойности на хормона в кръвта имат и клинични оплаквания. Не трябва да се злоупотребява с употребата на мъжкия хормон, защото той има и много странични ефекти, ако се предозира. Всички схеми на лечение с тестостерон трябва да бъдат предварително проверени в консенсусите на Американското дружество по ендокринология.

При здравите мъже обикновено на около 50-годишна възраст, а при някои и по-рано, се забелязва намаляване на нивата на тестостерона. Няма доказан на 100% такъв ефект, но е открита такава тенденция. Може да има и пациенти на 80 години, които по този показател са като 40-годишни. Много важно е да се изследват общият и свободният тестостерон, защото повечето лекари изследват само първия. Трябва да се вземе предвид и отделяният от хипофизата хормон, който регулира производството на тестостерона, защото понякога нарушението може да бъде някъде по-високо по ендокринната ос. Тези разширени изследвания напълно изясняват проблема и започва провеждане на заместителна терапия. След 40-50-годишна възраст е препоръчително да се следи състоянието на простатната жлеза, защото, ако тестостеронът се предозира, има опасност за развитие на карцином на простатата.Когато започне заместителната терапия, трябва да се следи PSA – биомаркер за изследване на ранен рак на простатата. Но ако мъжкият хормон се внася в нормални дози във физиологичните граници, то няма никаква опасност. Пациентите няма от какво да се страхуват, само трябва да си изследват нивата на тестостерон през 6 месеца. Лечението е под две форми – таблетки и инжекционно. Таблетките се отхвърлят от повечето лекари, защото в храносмилателния тракт тяхната резорбция може да се повлияе от много храни, инфекции, ускорен пасаж и др. Инжекционните форми са за предпочитане. Периодично трябва да се изследва функцията на черния дроб – АСАТ, АЛАТ и др., защото тестостеронът има хепатотоксично действие. Абсолютно е забранено употребяването на тестостерон във фитнесзалите от млади и здрави хора. Младите спортисти не само ще увредят черния си дроб, но това ще доведе до хормонален дисбаланс, което в бъдеще ще предизвика допълнителни проблеми.

1 Отговор to " Нормалните нива на тестостерон удължават живота "

  1. Иван Петков казва:

    Нивата на естроген и тестостерон в мъжкия организъм след 40-годишна възраст – http://erekciabg.com/niva-na-estrogen-testosteron-v-mazhkiya-organizam/

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.