Вие сте в: Начало // Всички публикации // Български лекари за българска лекарска камара

Български лекари за българска лекарска камара

В Деня на Народните будители – 1 ноември, във  Велинград бе проведена среща на тема:  „Нова функционална структура на БЛС – Камара”. На срещата присъстваха редови български лекари, представители на младото поколение български лекари, административни кадри, включително и бивши министри на здравеопазването и ръководители на БЛС, председатели на РК на БЛС, почетни представители на академичната общност в България от различни медицински специалности, мениджъри на лечебни заведения, представители на Сдружението на областните болници, на Сдружението на общинските болници, Асоциацията на частните лечебни заведения, председатели на научни медицински дружества, Сдружението на общопрактикуващите лекари в България.

Във време на протести и разединение на българското общество бе проведена креативна дискусия. Очертани бяха изводи, че :

  1. Обществото на българските лекари е достигнало критична точка на обезверяване и недоволство.
  2. Българските лекари напускат държавата не само поради финансови причини, а и поради липса на мощна структура, в която членството не е фиктивно, а осигурява реална защита, регламентирани правила на следдипломно развитие и правила за взаимоотношения между лекар-лекар, лекар-пациент, лекар-общество. В България липсва законово утвърден деонтологичен кодекс, който е функция на камарите на лекарите в страните от Европейския съюз. Този кодекс защитава правата на лекарите и правата на пациентите. Този кодекс не допуска сриване на достойнството на съсловието.
  3. Настоящите протести са крайната степен на възможна реакция на един лекар, за да защити достойнството си. Абстрактното участие на лекарското общество във вземането на важни административни и законови разпоредби не превентира настоящата тежка криза и не е в състояние  да осигури достойно присъствие на българския лекар в обществото. Ние разбираме, че това е възможно само със създаването на реално действаща единна  професионална институция, зад която стои подкрепата на българските лекари, представени по специалности.

На проведената среща бе взето решение, че е назрял моментът за създаване  на нова функционална структура на БЛС – Камара, както в останалите страни от Европейския съюз.

Избрана е експертна група, която да доработи функциите и проект на Закона за съсловните организации и след обсъждане да ги представи в  Министерството на здравеопазването, Комисията по здравеопазване и в Народното събрание за законодателна инициатива.

Участниците изразяват съжаление, че въпреки настоятелната покана на срещата не присъства представител на УС на БЛС, за да дискутира идеята за обединяване и защита на българските лекари. С учудване разбрахме от официални изявления, че с цел саботиране на тази среща са отправени директни забрани за присъствие към представители на някои регионални колегии на БЛС.

Участниците в срещата взеха решение да информират всички институции в България, ангажирани със здравеопазната система, включително и УС на БЛС, за обсъдените въпроси и взетите решения, както и за провеждане на дебат в обществото.

Б.Р. Изпратената до редакцията информация публикуваме дословно. Тя е подписана от участниците в Инициативния семинар, а е отпечатана на бланка на Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт.

Редакцията отваря страниците на вестника за мнения, съображения и коментари по темата.

2 Отговори to " Български лекари за българска лекарска камара "

  1. Може ли да изпратите на електронният адрес по-горе, по-подробна информация за Камара на лекарите в Република България. Споделям идеята за това. Не съм получавал уведомяване даже по електронна поща и не знаех, че е проведено това мероприятие. Моля за някакви контакти.

  2. информация и контакти за „Камара На Лекарите в Република България

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.