Вие сте в: Начало // Всички публикации // Трудния път в лечението на ревматологични болести с биологични препарати

Трудния път в лечението на ревматологични болести с биологични препарати

Ревматологичните заболявания са с изключителна социална значимост, защото една голяма част от тях водят до инвалидизация на пациентите. Това са хронични заболявания, което налага и изисква системно лечение и наблюдаване на болестта. През последното десетилетие при лечението на ревматоидния артрит, на псориатичния артрит и анкилозиращия спондилит в общата терапевтична схема бяха включени една голяма група медикаменти, които се наричат биологични средства. Биологичните средства имат за прицел специфични молекули, участващи в имунния и/или възпалителния процес. Тези съвременни лекарства в западните страни са напълно безплатни.У нас биологичните средства са също безплатни, но се отпускат по следната схема: НЗОК реимбурсира 75% от тях, останалите 25% остават за сметка на производителите. Това е в съзвучие с общата политика -  така, достигайки до пациента, препаратът да бъде напълно безплатен.

Как се стига до лечение с тези биологични средства?

При поставянето на една от трите диагнози от ревматолог се определят стадият на болестта и нейната активност към момента. При решение за прилагане на лечение с този тип медикаменти пациентите преминават през специализирана комисия. Тези комисии са три на територията на България и работата им е базирана в София, в Пловдив и във Варна. Преди явяването на пациента пред тази специализирана комисия трябва да бъдат проведени определен вид изследвания и подготвени определен вид документи. Това са изисквания на НЗОК и те са базирани върху международни консенсуси.

Изследванията включват рентген на белия дроб и сърцето, манту или квантиферонов тест за изключване на туберкулоза, пълна кръвна картина, C-реактивен протеин, маркери за прекаран хепатит B,C; чернодробните показатели -АСАТ, АЛАТ, бъбречните показатели – урея и креатинин. При псориатричния артрит – дерматологична консултация, а при ревматоидния артрит -РФ(положителен). При анкилозиращ спондилит- рентгенова графия на сакроилиачни стави, като при първите 2 заболявания и рентгенова графия на ръце. Изискват се още установяване на наличие на бременност при жени във фертилна възраст, както и етапнa епикризa според всички приложения съгласно изискванията на НЗОК, които се подготвят от ревматолог.

След явяването пред съответната комисия пациентите получават експертно решение и протокол, след което целият този набор от документи се подава в РЗОК и по етапен ред достига до НЗОК, където заседава още една специализирана комисия. Ако няма проблеми с документацията, пациентът получава решението на НЗОК и протокол за отпускането на съответния биологичен медикамент.

След финализирането на цялата тази процедура и получаването на съответния протокол пациентът посещава своя личен лекар, изготвя му се рецептурна книжка, като всеки месец се изписва медикаментът, който се получава от съответната аптека след представянето на протокола и рецептурната книжка.

През първите шест месеца от лечението с биологични медикаменти пациентът трябва да извършва определени изследвания, за да се избегнат евентуални нежелани лекарствени реакции и да се проконтролира активността на болестта на фона на този тип терапия. В тях са включени чернодробните ензими, ПКК, СУЕ и C-реактивен протеин. На третия месец от лечението пациентът отново посещава ревматолога, за да се изготви съответната етапна епикриза и да се оцени ефектът от  лечението до този момент.

На шестия месец от лечението с биологични препарати пациентът отново се явява на комисия, за да се прецени ефектът от терапията. Може да се стигне и до прекъсване на лечението поради медицински причини. Това се решава от тези комисии след цялостна преценка на ефекта от лечението и състоянието на пациента. А между работата и решенията на тези комисии лечението се контролира от специалист ревматолог.

Връщам се малко назад в този процес, за да кажа, че след като ревматологът определи стадия и активността на болестта, той взема решение /разбира се, с участието на пациента/ за приложението на тези медикаменти. А критериите за това се базират на препоръките на Европейската ревматологична асоциация на основание на международните консенсуси. Това е пътят за прилагането на биологичните препарати за лечение.

Важно е да се знае, че по време на лечението с биологични средства трябва да се следят освен изброените показатели, така и наличието на чести инфекции или алергични прояви, повишено внимание трябва да обърнем и на пациентите с хронични съпътстващи заболявания: сърдечно-съдови, чернодробни, бъбречни и пр. Ето защо контактът лекар-пациент трябва да бъде непрекъснат, за да има по-строг контрол върху болестта и да бъде адекватна реакцията при всяка промяна.

По въпроса колко дълго да продължи лечението няма единодушно мнение. Подходът е индивидуален за всеки пациент. Много важно в този смисъл е съдействието от страна на пациента.

Идеята и смисълът от прилагането на тези медикаменти е пациентът да достигне ремисия на болестта и тя да продължи достатъчно дълго, за да му осигури добър комфорт. Не са малко хората, които са резервирани към подобно лечение, страхуват се от нежелани лекарствени реакции, не са убедени в ефекта.

Биологичните продукти не са от вчера и от днес. Те са известни в Европа и по света, а у нас се прилагат по тази схема от няколко години. Комисията, която разглежда подобни случаи, е създадена през 2009 г. Преди това е имало случаи, когато пациентите сами са закупували препаратите, а след това здравната каса е заплащала част от тях. Но в световен мащаб биологичните лекарства са познати от почти две десетилетия.

Мога да се спра на работата на специализираната комисия към Клиниката по ревматология в София, за да се добие представа за мащаба на лечението и броя на пациентите, които се възползват от него. През нашата комисия са преминали малко над 1000 души, което показва, че процентът на хората, които се възползват от подобно лечение в България, е твърде малък.

Бих подчертала, че за трите диагнози /анкилозиращ спондилит, псориатричен и ревматоиден артрит/, за които говорим, лечението с биологични продукти за момента е най-съвременно и добро. Ето защо, когато има съмнение за тези три нозологични единици или те вече са доказани, е редно личният лекар да изпрати пациентите на ревматолог, за да се прецени видът на лечение. Често се получава така, че тези хронични заболявания в даден момент влизат в ремисия, след което пациентът се успокоява и казва: „аз съм добре, така ще продължава дълго време“, или пък се отчайва в периода на лечението, или твърде много започва да се страхува от нежеланите лекарствени  ефекти. Губи се връзката с лекаря специалист и възможността да бъде предложено ново адекватно лечение. Така се губи и ценно време, през което не се прилага терапия и се стига до необратими промени, за които няма адекватна терапия. Пациентът остава разочарован, а в същото време лечението не е приложено в точния момент с точния медикамент. Това на практика допълнително отсява пациентите. Личните лекари в тези случаи имат голяма роля. При установяване на тези болести не бива да се губи време за изпращане и консултация при ревматолог. Това трябва да бъде практика дори при съмнение за подобно заболяване, за да се потвърди или отхвърли диагнозата и да се вземе правилното решение навреме. Проблемите са свързани и с факта, че тези болести се откриват и в по-ранна възраст, протичат индивидуално и няма как да се сложи всичко под един знаменател. Затова мнението на ревматолога, потърсено навреме, е особено ценно.

Д-р Мадлена Николова

1 Отговор to " Трудния път в лечението на ревматологични болести с биологични препарати "

  1. Георги казва:

    Здравейте ! Когато стоя продължително време прав получавам изтръпване на левия крак (външната част на бедрото). Изтръпването изчезва ако седна или си сгъна крака.Ходих при невролог,назначиха ми нагревки на кръста,които не помогнаха.След това ми изписа „габа неврал“. До сега съм изпил три блистера,но ефект няма. Трябва ли да продължавам или ще ми препоръчате нещо друго ?!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.