Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ново проучване сочи, че ваксината срещу човешки папиломавирус помага за намаляване на честотата на инфектиране с HPV при момичета в юношеска възраст

Ново проучване сочи, че ваксината срещу човешки папиломавирус помага за намаляване на честотата на инфектиране с HPV при момичета в юношеска възраст

Ново проучване, което разглежда разпространението на инфекциите с човешки папиломавирус (HPV) при момичета и жени преди и след въвеждането на ваксината срещу HPV сочи значително намаляване на честотата на инфекциите с покритите от ваксината типове на HPV сред американските момичета. Проучването, публикувано в юнското издание на The Journal of Infectious Diseases сочи, че от въвеждането на ваксината SILGARDR през 2006 г. случаите на инфекция с покритите от ваксината типове на HPV са намалели с 56 % сред момичетата на възраст между 14-19 години.

Около 79 млн. американци, повечето от които в края на юношеството си и в началото на 20-те си години, се инфектират с HPV. Всяка година около 14 млн. души се заразяват с вируса.

Според Том Фрийден, дмн, директор на ЦКЗ: – Този доклад показва, че ваксината срещу HPV работи добре и докладът трябва да послужи като сигнал на нашето общество да защити следващото поколение посредством засилена ваксинация срещу HPV. За жалост пълния курс на ваксинация срещу HPV са преминали само една трета от момичетата на възраст между 13 и 17 години. Държави като Руанда са ваксинирали над 80% от момичетата си. Ниските нива на ваксинация у нас се равняват на 50 000 предотвратими трагедии – 50 000 живи момичета днес ще развият рак на маточната шийка в даден момент от живота си, което би могло да се предотврати, ако достигнем ниво на ваксинация от 80%. Всяка година, през която забавим постигането на тази цел, други 4400 момичета ще развият рак на маточната шийка в даден момент от живота си.

Според ЦКЗ всяка година при жените в САЩ се откриват около 19 000 случая на рак, причинен от HPV, като най-чест е ракът на шийката на матката. Около 8000 случая на рак, причинен от HPV, се откриват и при мъжете в САЩ всяка година, като най-чест е орофарингеалният рак.

Проучването на д-р Лаури Марковиц и кол. в ЦКЗ се основава на данни на Националното изследване на здравето и храненето (NHANES), при което се сравнява честотата на инфектиране – или съотношението между момичетата и жените на възраст между 14 и 59 години, заразени с определен тип на HPV – преди началото на програмата за ваксиниране срещу HPV (2003-2006 г.) с честотата на инфектиране след въвеждането на ваксинацията (2007 – 2010 г.). Както се очакваше от клиничните проучвания преди лицензирането на ваксината, изследването показва, че ваксината е изключително ефикасна.

– Спадът в разпространението на типове HPV, покрити от ваксината, е дори по-висок от очакваното и може да се дължи на фактори като стадния имунитет, високата ефективност на ваксината дори и при непълен курс от три дози и/или промяна в сексуалното поведение, което не бихме могли да измерим, казва д-р Марковиц. – Този спад е окуражаващ, като се има предвид тежкото бреме, което представляват свързаните с HPV заболявания от здравна и от икономическа гледна точка.

Въз основа на тези многообещаващи резултати здравните експерти и власти очакват на ваксинация срещу HPV да се подложат все повече хора. Препоръчва се рутинна ваксинация на възраст от 11-12 години както при момчетата, така и при момичетата, но според последните национални имунизационни проучвания само около половината от всички момичета в САЩ – и далеч по-малко момчета – приемат първата доза на ваксината срещу HPV. Препоръчва се прием на серия от 3 дози от ваксината за период от 6 месеца. Ваксинацията срещу HPV се препоръчва и за по-големите юноши и млади пълнолетни лица, които не са били ваксинирани в по-ранна възраст.

ЦКЗ работи денонощно, за да спасява живот, да защитава хората от здравни рискове и да спестява пари чрез превенция. ЦКЗ е агенцията за национална здравна защита независимо от това дали заплахите са местни или глобални, хронични или остри, лечими или предотвратими, в резултат на естествено заболяване или умишлено причинени.

За контакти: Център за контрол върху заболяванията – ЦКЗ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.