Вие сте в: Начало // Всички публикации // Нужно е сътрудничество на световно равнище, за да се справим с тази истинска бомба със закъснител – диабета

Нужно е сътрудничество на световно равнище, за да се справим с тази истинска бомба със закъснител – диабета

Мойра Гейгън-Куин – европейски комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите.

Коя е петата основна причина за смъртност в света? Коя епидемия в момента засяга над 350 млн. души в целия свят, причинява смъртта на един европеец на всеки 2 минути, а разходите за борба с лекота могат да достигнат внушителните 15 процента от националните бюджети за здравеопазване?

От какво заболяване страдат – по консервативни оценки, вече около 7 % от българите?

Отговорът е: диабет. Тази болест все повече се превръща в една от най-големите заплахи за нашето здраве, както и за здравните системи.

По последни данни на 33 млн. европейци е поставена диагнозата диабет. Други 6 млн. жители на ЕС вероятно не знаят, че страдат от тази болест. През следващите 15 години тези цифри се очаква да нараснат с до 30 %.

По данни на Международната федерация за борба с диабета през 2011 г. около 530 000 българи са страдали от това заболяване. За други 190 000 се смята, че са изложени на риск от болестта, но до момента не им е поставена подобна диагноза.

Диабетът оказва огромен натиск върху националните здравни системи заради нарастващите разходи за лечение на усложнения като сърдечни болести, инсулти, слепота, бъбречни заболявания, ампутации на крайници.

За да сложим край на тези тенденции, трябва да намерим начини за по-добро разбиране, профилактика и лечение на диабета и за предоставяне на по-добри грижи. Европейската комисия отделя значителни ресурси за изследвания на диабета. Настоящият фокус е върху установяване на причините, които провокират различните видове диабет, както и тяхната превенция и лечение, като се отделя специално внимание на детските болести и факторите от детството. От 2007 г. досега почти 435 млн. евро са предоставени за изследователски проекти във връзка с диабета.

Тези финансирани от ЕС проекти доведоха до значими пробиви. Един от примерите е проектът Imidia, насочен към функционирането на специализирани бета-клетки в панкреаса, които произвеждат инсулин.

До т. нар. диабет тип 1 се стига, когато организмът не успява да произвежда инсулин. Изследователите по този проект, подкрепен от Инициативата на ЕС за иновативни лекарства – нашето партньорство с фармацевтичната индустрия, бяха първите, които генерираха човешки панкреатични бета-клетки, които могат да оцелеят в епруветка. Благодарение на това изследователите могат по-нататък да разкрият причините за диабета и да изпробват евентуални нови лекарства много по-лесно.

Често срещано усложнение, свързано с диабета, е заболяване на очите, което може да доведе до слепота. Университетската болница „Александровска“ в София е сред 32-та изследователски центъра в Европа, които участват в проекта E-PREDICE на стойност 8 млн. евро за наблюдение на зрението на 3000 диабетици и търсене на начини за откриване и лечение.

Но тъй като епидемията от диабет се разраства, трябва да увеличим усилията си да я спрем. В предложението за нова 7-годишна изследователска програма „Хоризонт 2020“ Европейската комисия определя „здравеопазването, демографските промени и благосъстоянието“ като едно от шестте важни социални предизвикателства, с които трябва да се справим. Хроничните болести, включително диабетът, ще продължат да бъдат в центъра на нашите изследователски усилия през следващите години.

Все пак ЕС не може да се справи сам. Диабетът е световен проблем. Очаква се броят на страдащите от тази болест да се увеличи най-много в развиващите се страни, тъй като те възприемат „западния“ начин на живот и хранене. Повечето пациенти с диабет тип 2 в момента са в Северна Америка и Европа, но до 2030 г. вероятно те ще бъдат много повече в Азия и Африка.

Борбата с глобални проблеми изисква глобални усилия. И в този случай ЕС играе водеща роля. Ние сме инициатор на нови изследвания за въздействието на болести като диабета върху конкретни групи от населението по света. В този контекст бе даден старт на общо 4 проекта на стойност 16 млн. евро.

Европейската комисия също така се присъедини към Глобалния алианс за борба с хроничните болести, който обединява 6 крупни донора с цел по-добро координиране на световните изследователски дейности в тази област. Този алианс наскоро обяви, че акцентът в следващата му покана за представяне на предложения ще бъде върху профилактиката и лечението на диабет тип 2.

Тези партньорства спомагат за привличане на финансиране в Европа. Така например споменатият проект Imidia получи допълнително финансиране от 1 млн. долара (772 405 евро) от Фондацията за изследване на диабета при младите хора в САЩ, която предоставя най-много средства за изследване на диабет тип 1.

Надявам се да бъдем свидетели на още добри примери през следващите години. Само с действия на световно равнище можем да избегнем опустошителните последици от диабета за нашето здраве и за здравните ни системи.

Диабетът е истинска бомба със закъснител, която може да бъде обезвредена само с общи усилия.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.