Вие сте в: Начало // Всички публикации // Координирани мерки срещу рака на кожата

Координирани мерки срещу рака на кожата

За осма поредна година България ще се включи в инициативата на Европейската академия по дерматология и венерология (ЕADV) за профилактика на рака на кожата – Евромеланома’2013.Това обявиха представители на Българското дерматологично дружество на пресконференция на 17 април т. г. По традиция стремежът на кампанията е да заостри вниманието на обществото към кожните тумори, най-опасен сред които е melanoma malignum. През тази година фокусът е поставен върху обучението на населението, като за целта е отпечатан специален календар с практически инструкции към пациентите. Специалистите призовават към повишено внимание в случаите, в които бенката е асиметрична, границите й са наръбени, среща се в няколко цвята, а диаметърът се увеличава.

По думите на председателя на БДД проф. Николай Цанков през последните години здравната култура на българите по отношение на кожния рак се е повишила, като голям принос за това имат кампаниите „Евромеланома”.
- Ако бъдат диагностицирани навреме, различните форми на заболяването са напълно лечими, коментира проф. Цанков. Той определи като остаряло и абсолютно погрешно схващането, че тъмните пигменти по кожата не бива да бъдат третирани.

- В България разполагаме с най-добрите средства за фотозащита, коментира доц. Снежина Василева – член на борда на БДД. Тя припомни обаче, че кожата се разделя на шест типа и е необходимо дерматологът да се съобразява с този факт, когато изписва съответния крем.

- Сред най-застрашените са хора с млечно бяла кожа, продължи темата доц. Жана Казанджиева – член на борда на дружеството. По думите й към рисковите групи спадат и хора, които: прекарват много време на слънце, интензивно са били изложени на слънчевите лъчи за кратки периоди, имат повече от петдесет бенки по тялото. Повишено внимание се изисква при трансплантирани пациенти, както и в семействата, в които е установен случай на кожен карцином.

За необходимостта и ефекта от профилактични кампании говорят и данните, които бяха цитирани на пресконференцията. Така например дерматолозите отчитат около 5% ръст на немеланомни тумори – спиноцелуларен и базоцелуларен карцином. Според специалистите това се дължи на подобрената диагностика и ранното откриване на заболяването.Тенденция към увеличение се наблюдава и при болните с melanoma malignum, независимо от липсата на представителни данни. Затова експертите съветват хората да не разчитат само на кампанийни събития, а да посещават дерматолог поне два пъти в годината.

През тази година Евромеланома’2013 ще се проведе на 24 април, като се очаква да се включат около 200 дерматолози от цялата страна. Прегледите ще бъдат безплатни и ще включват клинична оценка и поставяне на диагноза. Повече информация за специалистите и за лечебните заведения, включени в кампанията, може да бъде намерена на интернет адрес www.derma.bg

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.